Trasig bulbocavernosus

Den blå cirkeln runt urinrör och slidöppning. Den är inte blå i verkligheten…

Jag frågade i somras om önskeämnen att skriva om här på bloggen, och ett av dem var just ”icke ihopsydd bulbocavernosus”. Jag föreställer mig att det som ligger bakom frågan är en person som fött barn, kanske blivit sydd och som sedan fått besvär. Personen har sökt vård och kommit till vårdgivare som kunnat diagnosticera och pinpointa att det är denna muskel som inte blivit korrekt lagad/ihopläkt. Frågan är nu: vad betyder en trasig bulbocavernosus?

Bulbocavernosus

Bulbocavernosus är en muskel som omsluter slidan och urinröret. Den går som en ögla eller hästsko från klitoris bak till mellangården. Den här muskeln är en muskel med superkrafter. Förutom att vara kunna spännas som en vanlig muskel innehållet den också svällkroppar, ungefär som en snopp. När du blir sexuellt upphetsad och blir svällkropparna fyllda med blod och de inre blygdläpparna lyfts lite. Det gör att slidans ingång blir mjuk och elastisk. Det är tack vare denna muskels koppling till klitoris som slidpenetration kan ge klitoriskstimulans.

När skadas bulbocavernosus?

Denna muskel blir skadad vid en grad 2-bristning eller vid ett klipp. Läs mer om skademekanismen här.

Vad ger en skada på bulbocavernosus som inte blivit bra sydd för symtom?

Eftersom denna muskel stänger till slidöppningen så kan en missad eller defektläkt skada ge en känsla av att slidan är öppen. När du knipet så får du inte en automatisk tillstängning. Du kan också uppleva att slidans ”stånd” uteblir. Det kan göra att vaginal penetration inte känns alls som innan, eller att det snarare gör ont än känns skönt. Du kan också uppleva svagare orgasmer och svårighet att uppnå orgasm.

Perinealkroppen

Bulbocavernosus ska sitta ihop med många andra muskler i ett ”nav” i mellangården och tillsammans utgöra en fast punkt som ditt knip kan hämta stadga ifrån. Musklerna i mellangården utgör själva grunden för huden som ska vara mellan slidan och ändtarmen. Om du har kvarvarande skador i mellangården kan huden där vara tunn och avståndet mellan slidan och ändtarmen bli för kort. Det kan ge upphov till störningar i den vaginala bakteriefloran. Läs mer om perinealkroppen här.

Vad kan man göra åt en Trasig bulbocavernosus?

En skadad bulbocavernosus som inte blivit bra lagad och som ger upphov till symtom kan lagas igen genom en lite operation. Du kan inte bäckenbottenträna bort en sådan här skada. Så länge muskeln inte sitter ihop där de ska kommer den ha nedsatt kraft och styrka. Att ha en defekt i bulocavernosus behöver dock inte alltid betyda att man har symtom. När det gäller en operation behöver man väga vinster mot risker. Har du inga symtom är det inte alltid bättre att genomgå kirurgi. Prata med läkaren som hittat din skada!

Tips!

Om du vill förstå mer om bäckenbotten och förlossningsskador och hur du bäst rehabar efter en förlossningskada, missa inte webbföreläsningen här!

Comments (1)

Hur ser riskerna ut vid operation? Vilka symptom brukar man säga är vettiga att ha för att det ska va värt en operation? (förstår att det kanske inte är ditt specialområde, men skulle va intressant att höra utifrån din synpunkt.) jag har troligtvis defektläkt fl-skada, men jag tror det är den andra muskeln, puborectalis (?) som är av 🙂

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.