Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Trasig bulbocavernosus

Trasig bulbocavernosus

Den gröna muskeln nära slidöppningen

Jag frågade i somras om önskeämnen att skriva om här på bloggen, och ett av dem var just ”icke ihopsydd bulbocavernosus”. Jag föreställer mig att det som ligger bakom frågan är en person som fött barn, kanske blivit sydd och som sedan fått besvär. Personen har sökt vård och kommit till vårdgivare som kunnat diagnostisera och pinpointa att det är denna muskel som inte blivit korrekt lagad/ihopläkt. Frågan är nu: vad betyder en trasig bulbocavernosus?

Bulbocavernosus

Bulbocavernosus är en muskel som omsluter slidan och urinröret. Den går från klitoris bak till mellangården och möter sin kompis på andra sidan kroppen i muskelfästet i perinealkroppen. Den här muskeln är en muskel med superkrafter. Förutom att vara kunna spännas som en vanlig muskel innehåller den också svällkroppar, ungefär som en snopp. När du blir sexuellt upphetsad och blir svällkropparna fyllda med blod och de inre blygdläpparna lyfts lite. Det gör att slidans ingång blir mjuk och elastisk. Det är tack vare denna muskels koppling till klitoris som slidpenetration kan ge viss klitoriskstimulans.

Bulbocavernosus kallas ibland bulbospongiosus.

När skadas bulbocavernosus?

Denna muskel blir skadad vid en grad 2-bristning eller vid ett klipp. Läs mer om skademekanismen här. Den kan också skadas vid större bristningar som grad 3 och 4.

Vad ger en skada på bulbocavernosus som inte blivit bra sydd för symtom?

Eftersom denna muskel stänger till slidöppningen så kan en missad eller defektläkt skada ge en känsla av att slidan är öppen. När du knipet så får du inte en automatisk ytlig tillstängning. Du kan också uppleva att slidans ”stånd” uteblir. Det kan göra att vaginal penetration inte känns alls som innan, eller att det snarare gör ont än känns skönt. Du kan också uppleva svagare orgasmer och svårighet att uppnå orgasm.

Perinealkroppen

Bulbocavernosus ska sitta ihop med många andra muskler i ett ”nav” i mellangården och tillsammans utgöra en fast punkt som ditt knip kan hämta stadga ifrån. Musklerna i mellangården utgör själva grunden för huden som ska vara mellan slidan och ändtarmen. Om du har kvarvarande skador i mellangården kan huden där vara tunn och avståndet mellan slidan och ändtarmen bli för kort. Det kan ge upphov till störningar i den vaginala bakteriefloran och besvär med tarmtömning. Läs mer om perinealkroppen här.

Vad kan man göra åt en Trasig bulbocavernosus?

Om du har en skadad bulbocavernosus som inte blivit bra lagad, där du har symtom och kanske också flera muskler som är trasiga brukar man kunna erbjuda en mellangårdsrekonstruktion. Du kan inte bäckenbottenträna bort en sådan här skada. Så länge muskeln inte sitter ihop där de ska kommer den ha nedsatt kraft och styrka. Att ha en defekt i bulocavernosus behöver dock inte alltid betyda att man har symtom, skadan kan gälla delar av muskeln eller bara enstaka fibrer. När det gäller en operation behöver man väga vinster mot risker. Har du inga symtom är det inte alltid bättre att genomgå kirurgi. Prata med läkaren som hittat din skada!

Tips!

Om du har svag eller skadad bäckenbotten och upplever att förlossningsskadan hindrar dig för att komma igång med träning, då vill jag tipsa om min webbkurs “Träna dig stark med svag bäckenbotten“.

10 kommentarer till “Trasig bulbocavernosus”

 1. Hur ser riskerna ut vid operation? Vilka symptom brukar man säga är vettiga att ha för att det ska va värt en operation? (förstår att det kanske inte är ditt specialområde, men skulle va intressant att höra utifrån din synpunkt.) jag har troligtvis defektläkt fl-skada, men jag tror det är den andra muskeln, puborectalis (?) som är av 🙂

 2. Är det någon gång man inte kan ens prova operera bulbo? Eller operera om? Specialist-läkaren jag träffade sa bara att den är trasig men nej den går inte att operera/laga, vilket gör mig så ledsen och sen har jag också läst att den visst ska gå att operera/laga Sett bland annat att Södertälje bäckenbottencentrum svarat att den går att hitta och återställa till och med flera år efter. Att den drar ihop sig som en gummisnodd men då använder man en särskild pincett för att dra fram den.. Förstår att den inte alltid blir helt fungerande igen, men man vill ju ändå få chansen att den kan börja fungera åtminstone lite igen genom operation.. Något tips var/hur jag ska få chansen att få prova laga den? Har en skadad puboanalis också men den är av/skadad endast på ena sidan mellangården. Tacksam för svar❣️

  1. Tror många nuförtiden syr ihop “alla andra” muskler och liksom avstår från att sätta stygn i bulbocavernosus, för att minska risken för smärta vid samlag. Har uppfattat det som att om man syr allt annat rätt så faller bulbocavernosus ihop och läker bra, även vid rekonstruktioner. Eller så sätter man bara enstaka stygn för att hjälpa den att hitta rätt. Puboanalis och puboperinealis används ofta ganska synonymt (de är båda delar av samma muskel). Vad jag vet finns det sjukhus som kategoriskt inte syr i dessa, sjukhus som uppger att de syr i puboperinealis och sjukhus som menar att de syr i puboanalis. Mitt bästa råd är att fråga just den läkare/klinik du varit i kontakt med om vilka muskler de lagar.

 3. Mina bulbocavernosus och transversus…. lagades ej efter förlossning 2013. Jag opererades 2020 då det äntligen upptäcktes (sökt vård sedan förlossningen). För mig var det som att få ett nytt liv.

  1. Snälla berätta av vem och vart du blev opererad. Jag behöver lite hopp. Jag känner inget av mina orgasmer efter denna skada och läkaren säger att hon inte kan göra något.

 4. Clara: Stefan Zacharias på Hudiksvalls gynmottagning, Hälsingland. Han är fantastisk!
  Men det finns säkert fler runt om i landet. Men försök att hitta en specialist på bäckenbotten, vulva eller liknande. Jag blev nyligen remitterad till en sjukgymnast som är specialiserad på bäckenbotten och hon hjälper mig att träna de skadade musklerna.

  Så ge inte upp än, för mig tog det 7 år att få hjälp, efter minst 35 besök hos 7-8 olika vårdgivare innan jag hittade en som visste vad som var fel (och hur man fixade det).

  Sedan kanske du behöver hitta ett nytt sätt att få orgasm på för att känna den, men det finns absolut hopp. Fortsätt kämpa för den vård du har rätt till!

  1. Hej! Jag tillhör Gävleborg och undrar hur du fick tid hos denna Stefan? Ör han på kvinnokliniken på sjukhuset eller privat?

   Vet att min bulbo brast vid en grad 2-bristning och står att den syddes men gissar att den inte läkt rätt då jag har exakt alla symptom på att den är skadad.

   1. Jag tänker att man får göra en egenremiss dit, alternativt gå via sin hälsocentral.
    Men han är inte privat utan arbetar på regionen. Av vad jag har hört nu efteråt ska Hudiksvall vara bra rent generellt när det gäller förlossning och förlossningsvård.

 5. Hur långt efter en skadad bulbo kan man ha dom symptom du beskriver? Enligt min journal lokaliserades och fästes den (grad 2) men nu ett år senare har jag precis dom besvär du beskriver och undrar om det måste betyda att den läkt fel eller om det kan ta så lång tid att återfå funktionen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *