SweMaMi-studien

Gästinlägg om SweMaMi-studien i Bakingbabies forskarkalender.

Bakterier i vårt mikrobiom

Vi heter Ina, Emma och Unnur och är några av forskarna i teamet bakom SweMaMi-studien eller Det Svenska Maternella Mikrobiom Projektet. Forskning om kroppens bakterier och andra mikrober har ökat otroligt mycket sedan det blev möjligt att kartlägga det bakteriella genomet – det så kallade mikrobiomet. I och med ny forskning kommer ökad kunskap om vikten av vårt samspel med bakterier. En sådan kunskap är att modersmjölken inte bara är perfekt komponerad för att bebisen ska växa och må bra, men även för att bakterierna i magen ska utvecklas och få rätt näring. Bakterier finns överallt i och på kroppen, inte minst i mag-tarmkanalen, men också i slemhinnor så som vaginalslemhinnan och munnen.

Mikrobiom och för tidig (prematur) förlossning

Det är inte konstigt att forskare har börjat undersöka mikrobiomet i vaginan då det finns olika besvär som kan tänkas ha koppling till detta. Prematur förlossning är något som drabbar strax under sex procent av gravida i Sverige och som förstås innebär olika hälsorisker för barnet. Sjukvården har utvecklats otroligt när det gäller att hjälpa förtidigt födda barn. Det har faktiskt hänt mindre inom vården för att försöka undvika att förlossningar sker prematurt.

Finns svar i mikrobiomet?

Den största orsaken till att inga nya behandlingar utvecklats är att det inte är klarlagt vad som orsakar för tidig förlossning! Här finns förhoppningar om att kunna hitta svar i mikrobiomet, inte minst eftersom det finns goda utsikter att också förändra en kvinnas mikrobiom om det visar sig att visa typer av bakterier är förknippade med ökad risk. Faktum är att det redan finns en del forskningsresultat om prematuritet och mikrobiom – men det mesta är från USA. Vi vet idag att var du lever har betydelse för ditt mikrobiom och därför kanske resultat som kommer från en världsdel inte nödvändigtvis går att översätta till en annan. De befintliga resultaten indikerar i alla fall att vissa sorters laktobaciller kanske verkar skyddande för en graviditet. Det är viktigt att upprepa dessa studier i en svensk kontext innan vi kan dra slutsatser.

SweMaMi-studien

SweMaMi rekryterar kvinnor som är gravida före vecka 19 och deltagarna får lämna prover från olika delar av kroppen (vaginalt, avföring och saliv) två gånger under graviditeten och en gång efter förlossningen och de får även besvara enkäter vid dessa tillfällen. Fram till och med årsskiftet går det bra att gå med i studien. Den intresserade läser mer och besvarar enkäter på studiens hemsida www.swemami.se

Snart analysdags

SweMaMi-studien har samlat över 2300 gravida sedan starten och vi hoppas verkligen kunna bidra till att besvara frågan om bakteriers betydelse när vi börjar analysera de prover som lämnats in (och det är många!). Vi planerar att stänga rekryteringen i januari 2020 och när alla deltagare fött barn och lämnat de sista proverna börjar det tidsödande projektet att analysera prover. Vi är spända och hoppfulla inför resultatet!

Kontakta oss

Vi finns på Instagram (@swemami) och Facebook (@swemami.se), och om ni har frågor kan ni gärna kontakta oss på swemami@mtc.ki.se

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.