Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Utvärdering av min första termin som egenföretagare

Utvärdering av min första termin som egenföretagare

Nu är det dags för en utvärdering av min första termin som egenföretagare. När skolan började efter sommaren var det också dags för mig att på riktigt pröva mina vingar som familjeförsörjare och egenföretagare. Joseph tog över rodret hemma med föräldraledigheten och jag skulle börja jobba. För första gången i mitt liv är jag ”min egen” och det var på något darriga ben jag mötte hösten det här året.

Förarbetet

Grunden till att det lades med förarbete redan under våren. Jag ansökte om och fick avtal med Region Stockholm för att bedriva specialiserad fysioterapi med avtal med dem – det vill säga att mina patienter bara behöver betala patientavgiften och resten pytsar landstinget in med. Redan i januari började också jag och Emma leta klinik att hyra in oss på vilket ju resulterade i att vi nu båda huserar på Arena Motion och Rehab. Jag började också få in förfrågningar om föreläsningar och bokade upp min höst redan under vår och sommaren. Mitt företag som sådant startade jag också redan vid årsskiftet. Så även om jag var ny tillbaka i arbetet efter föräldraledigheten i augusti var det en hel del som hade gjorts redan där innan.

Hur har det gått?

Tack som frågar, det har gått bra! Det betydde enormt mycket att jag kunde se hur min kalender fylldes upp redan tidigt. Jag kunde börja planera – patientdagar, föreläsningardagar, förberedelsedagar, bloggdagar. Jag gillar ordning och reda. Både med avtalet med Region Stockholm och med de i förväg inbokade föreläsningarna gjorde också att jag kunde göra upp en budget för företaget som jag kunde se att skulle hålla. Det är hårt arbete att vara egenföretagare. Och att vara fysioterapeut, föreläsare inom offentlig sektor (i första hand) och författare är inga yrken man blir direkt rik av. Men jag får absolut in så att vi klarar oss!

Att prioritera rätt

Jag har lärt lite av mina misstag den här hösten. De är inte supermånga eller stora, och de handlar mest om prioriteringar. Jag behöver göra jobb som ger mig en inkomst. Det är den största och främsta prioriteringen. Varken jag, Joseph eller våra barn kan äta eller betala räkningar med passion eller luft. Jag har tackat ja till en del jobb som gett mig för lite betalt och som tagit rätt mycket tid och energi i anspråk. Det är sådant jag behöver lära mig att förhålla mig till. Några saker kommer jag nog alltid kunna göra mer eller mindre ”pro bono”, men då måste det åtminstone ge mig lika mycket energi som det tar. Det jag gör känns ju nästan alltid meningsfullt och viktigt, det är ju en lyx. Men det räcker faktiskt inte alltid.

Vad har jag gjort som har varit bra?

Jag vill säga att jag är en grym föreläsare, och att jag genom många av mina föreläsningar driver på en förbättring och utvecklingsprocess inom kvinnosjukvården. Det är jag stolt över. Jag tror också att jag är en riktigt bra fysioterapeut, och att processen jag får vara med och följa hos många av mina patienter är viktig. Ordning och reda är mina andranamn och tror att jag i de allra flesta avseenden levererar det jag ska, i rätt tid och i enlighet med de förväntningar som ligger på mig. Jag är också nöjd med att jag började med att lyssna på Skatteverkets podd under våren, för att vara lite mer införstådd i själva företagandet.

Har något varit dåligt?

I de allra mest intensiva perioderna har jag gjort småmissar som att kalla fel person för fel namn och säga en klumpig grej i en intervju. Jag gjorde en del fel i början med mitt nya journalsystem, inget som spelar någon större roll, men som ändå blev fel. Sådana här misstag kan äta upp mig inifrån under mina skörare stunder, jag kan komma på mig själv med att gå och tänka på dem och kalla mig själv för dum och idiot. När jag sedan är mer balanserad kan jag se att det jag gör som är bra är långt viktigare än de misstag jag gör, men ni vet hur det är. Ibland ligger det nära till hands med självkritik.

Vad ska jag göra annorlunda?

Jag vet inte riktigt! Grunden med patientarbete, föreläsningar och bloggarbete kommer vara densamma. Det svåra att veta hur jag ska prioritera mellan föreläsningar och andra uppdrag är hur förfrågningarna kommer i tid. Har jag luckor i kalendern kan jag ibland tacka nej till jobb som ger mindre betalt, för att det är bättre än inget. Men samtidigt borde jag ibland ha is i magen och vänta, så att jag kan prioritera det som ger en vettig inkomst. Hur gör man det?

Summering

Jag är superdupernöjd och stolt över att jag vågade ta steget och bli egen. Jag tror också att vingarna bär, att företagandet faktiskt är hållbart!

2 kommentarer till “Utvärdering av min första termin som egenföretagare”

  1. Du är väldigt duktig & engagerad, det ska du våga ta betalt för! (Jag hoppas även att den offentliga sektorn förstår det.) Ingen lätt avvägning när ett pris ska sättas men blir lite enklare med tiden.. Du bygger varumärke initialt men då måste du också successivt kunna höja priset.

    Du är väldigt viktig & skapar förändring, det ger näring åt själen (dock inte direktavkastning på “lönen”).

    Hejja dig!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *