Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Överviktig och gravid

Överviktig och gravid

Tips och råd för dig som är överviktig och gravid.

Min upplevelse är att många gravida som är överviktiga upplever det som jobbigt att det riktas ganska mycket fokus på just deras övervikt. Det verkar som att bemötandet och informationen om relationen mellan graviditetspåverkan och övervikt ibland är bristfällig. Jag har också fått höra av både patienter och följare att exakt allt som kan hända som är mindre positivt under graviditet eller förlossning förklaras av vården som något ihophörande med övervikt, och så är det faktiskt inte alltid. Jag kommer försöka bena ut vilken sorts problem som du som överviktig har en ökad risk att drabbas av (statistiskt sett) och vilka saker som det faktiskt inte finns några riktiga samband med. Som vanligt kommer jag inte lyckas ta med exakt ALLT, så tycker du att jag missat något får du gärna fylla på i kommentarsfältet.

Övervikt och fetma

Det är viktigt att ifrågasätta och diskutera och BMI är en sådan som sak som kan diskuteras utifrån många olika aspekter. Jag utgår här från BMI utifrån att det är från dessa mått som forskningen urspringer. BMI-kalkylatorer kan du googla dig fram till om du önskar. BMI under 18,5 anses vara undervikt, mellan 18,5 och 24,9 är normalvikt, över 25 är övervikt och över 30 är fetma.

övervikt och fetma påverkar graviditeten

Det här är inte en checklista så att allt som står här kommer drabba dig, eller ens många av alla överviktiga gravida. Men i forskning har man sett att övervikt och fetma ökar risken för:

  • Risken för missfall
  • Graviditetsdiabetes
  • Preeklampsi (havandeskapsförgiftning)
  • Sömnapne
  • Risk för kejsarsnitt
  • Risk för sårkomplikationer efter snitt
  • Vissa hjärta-kärlkomplikationer

Det finns också en egen uppsättning av risker som rör barnet och en ökad risk för blodpropp hos mamman efter förlossningen.

Varför tjatar barnmorskan om viktuppgången?

På grund av de risker som övervikten kan medföra är det viktigt att barnmorskan följer din hälsa lite extra noga, det kan gälla både viktuppgången men också för att följa om du håller på att få graviditetsdiabetes.

Vad kan du göra själv?

  • Var fysiskt aktiv! Inte bara för att ”hålla koll på vikten”, utan för att träning faktiskt kan påverka risken för högt blodtryck och graviditetsdiabetes. Om du orkar motionera eller träna kan du kanske påverka risken att du eller barnet drabbas av komplikationer.
  • Se till att du får i dig alla vitaminer. Trots högt energiintag kan du ha brist på viktiga vitaminer och mineraler. Du kan behöva järn, folsyra, B12, kalcium bland annat – kolla med din barnmorska! Det är mycket viktigt att äta frukt och grönt samt en varierad kost i första hand. Tillskott kan du ta om du behöver mer än så.

Finns det några fördelar?

Det verkar som att överviktiga mindre risk att föda barn för tidigt, om det inte finns rent medicinska skäl för att sätta igång förlossningen (som exempelvis havandeskapsförgiftning eller graviditetsdiabetes).

Vad påverkas inte?

Det finns inget tydligt vetenskapligt samband mellan BMI och bäcken- eller ländryggssmärta under graviditet.

Nästa graviditet

Om du vill bli gravid för första gången eller bli gravid igen kan du försöka att gå ner något i vikt innan, för att på så sätt minska riskerna.

Dela gärna med dig av erfarenheter!

Fyll på med dina erfarenheter, tankar och funderingar i kommentarsfältet!

Referens:

The Risks Associated With Obesity in Pregnancy

Vidare läsning på bakingbabies

2 kommentarer till “Överviktig och gravid”

  1. Jag har hört att överviktiga har mindre risk för stora bristningar i samband med barnafödande, men har ingen forskning på det (inte letat heller …). Men mina kollegor med lång erfarenhet säger detta och som student tycker jag att vävnaderna i underlivet på överviktiga (BMI över 30) känns tjockare och spänstigare och jag har inte haft någon stor bristning, knappt en grad 2, med någon som är överviktig. Perinealkroppen känns ofta hög, tjock och spänstigare med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *