Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Vikt och förlossningsskador

Vikt och förlossningsskador

Finns det något samband mellan vikt och förlossningsskador? Ja, vad vet vi egentligen?

För några månader sedan satt jag på en föreläsning och hörde föreläsaren säga att sambandet mellan bristningar och förlossningar är så att övervikt kan bidra till att du får en mindre risk att drabbas av förlossningsskador. Det här var för intressant för att inte läsa vidare om!

BMI och bristningar

Igen, jag vet att BMI går att diskutera utifrån en massa olika aspekter. Men i det här sammanhanget är det måttet vi har att hålla till godo med.

Det verkar finnas en signifikant påverkan på risken att drabbas av en mellangårdsbristning om du har BMI 30-35 (”övervikt”) eller fetma (BMI över 35) jämfört om du har BMI 25 (”normalvikt”). Alltså – högre vikt inebär en lägre risk. För sfinkterskador verkar risken vara lägre om du väger mer än ”normalvikt” även om det finns viss motsägande forskning. Risken att de behöver ta hjälp av sugklocka för att förlösa barnet kan också bli högre om du har ett lägre BMI än om du har fetma.

Kan det vara fel?

Är det svårare att undersöka feta och överviktiga kvinnor? Missar vården deras skador? Alltså är skadegraden egentligen lika eller mer än för normalviktiga, bara att vi inte vet om det? Eller är det faktiskt så att övervikten på något sätt skyddar mot skada på grund av tjockare mellangård? Att ha en kort mellangård är en känd riskfaktor för förlossningsskada på mellangården och sfinktrarna. I en svensk studie har man sett att gravida förstföderskor med fetma hade längre uppmätta avstånd mellan vagina och anus mätt med ultraljud under förlossningens början än vad normalviktiga hade. Det verkar alltså som att det inte är en bristfällig undersökning som ger resultatet att fler överviktiga och feta gravida får färre bristningar. Det verkar som att övervikten kan sitta även inuti mellangården och faktiskt ge ett skydd.

BMI och levatorskador

Förlossningsskador kan dels vara de som klassas grad 1-4 och dels vara skador på den muskelgruppen som kallas ”levator ani”. Jag har skrivit mycket om de här olika skadorna i flera inlägg, så använd sökfunktionen om du önskar läsa mer om en specifik skada. Om vi nu tror oss veta att övervikt och fetma kan skydda mot bristningar som rör mellangården och sfinktrarna (grad 2-4), hur är det med levatorskador? Att ha en BMI under 19 (alltså vara underviktig) kan innebära en riskökning för levatorskada. I någon studier har man också sett en förändring i risken mellan bara BMI 30 och 27, där lägre BMI innebär en ökad risk.

Finns en rad riskfaktorer

Nu handlar hela det här inlägget om vikt och förlossningsskador, och det kanske får det att låta som att vikt vore den största eller bland de största påverkansfaktorerna för huruvida du kommer få en bristning eller inte. Så är inte fallet alltså, vikt kvalar inte ens in på topplistan av saker som påverkar riskerna. Jag tycker bara att detta är en intressant sak att ta upp och diskutera!

Källa: Bäckenbottenutbildning.se

Vikt och förlossningsskador

I motsats mot många andra graviditetsrelaterade besvär verkar övervikt och fetma alltså inte vara något som ökar risken att drabbas. Jag tycker att detta är värt att lyfta fram, om inte annat för att minska skuldbeläggandet för en del som drabbats av skador och som får höra att allt dåligt som händer dem beror på hög vikt.

Referenser                                                               

Vidare läsning på Bakingbabies

10 kommentarer till “Vikt och förlossningsskador”

  1. Anekdotisk bevisföring men födde nyligen barn, 4,9 kg och 40 cm huvudomfång. Fick värkstimulerande och har ett BMI över 30. Dock omföderska. Inga sfinkterskador o endast en grad 1 bristning.

    1. Tack för som alltid ett jättebra inlägg! Gäller BMI här före graviditet? Finns det någon forskning som visar på om det spelar roll hur mycket man går upp i vikt under graviditeten för utfallet på förlossningsskador?

      1. Det är nog säkert lite olika, men tror att det är inskrivningsvikten (tidigt i graviditeten) som gäller i de flesta fallen. Har inte sett någon info om detta i relation till viktuppgång.

  2. Intressant. Själv hade jag ett BMI på 19 när jag blev gravid med mitt andra barn och fick en grad 4 när han föddes. När jag blev undersökt på Bäckenbottencentrum 1,5 år senare sa läkare att jag inte hade något underhudsfett i mellangården. Barnet var stort (4600 g, 38 cm huvudomfång) och hon menade att en orsak till skadan (bland flera) kunde vara att jag inte hade något fett som dämpade trycket från barnet mot bäckenbotten.

  3. Får jag spinna vidare med en fråga? Ökar belastningen på bäckenbotten med ökad vikt? Tänker om bäckenbotten generellt är mer vältränad/uthållig hos en överviktig person än en normalviktig pga ökad vardagsbelastning bara av att stå och gå. Förstår att det då också hänger på hur mycket stillasittande tid man har i sin vardag.

    1. Nja. Tidigare har man alltid sagt att mer vikt=högre belastning på bäckenbotten, större risk för framfall ocg inkontinens. Jag upplever också att många av mina patienter upplever symtomökning av perioder av högre vikt. Där kan ju själva pendlingen vara det som är dåligt, att bäckenbotten inte hänger med.

      1. Spekulerar lite nu:
        Kan det inte vara så att viktuppgång och den ökade belastningen på bäckenbotten under graviditet kan vara positiv inför förlossningen genom att “töja ut” muskulaturen lite (I så fall borde man ju inte uppmanas att knipträna under graviditeten). I så fall kan man ju också tänka sig att en övervikt innan graviditet belastar och tänjer ut bäckenbotten ännu mer och därmed minskar risken.

  4. Intressant!
    Är forskare på helt andra saker och funderar på om resultaten kan vara biased (selection bias). Tex får överviktiga fler kontroller, o finns högre risk för KS ? När skapades studiepopulationen? Vid (vaginal) förlossning eller vid graviditetens start?

    Det jag tänker på är om detta är ngt liknande smoking mothers-low birthweight paradoxen?

    1. Samma tredje syns i bristningsregistret, alltså hög bmi-inte så stora bristningar. Det finns ju såklart en del som aldrig hamnar i registret för att de inte får bristningar alls eller snittas. Men ändå, som jag förstår det är uppfattas det som en ganska “riktig spaning”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *