Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Tema: att vara vårdgivare och bloggare

Tema: att vara vårdgivare och bloggare

Det här kommer bli en serie inlägg med tema: att vara vårdgivare och bloggare. När jag började var jag tämligen ensam om att både vara kliniskt aktiv vårdgivare och aktiv i sociala medier. Nu finns det betydligt fler! Under de åtta år som vi drivit Bakingbabies.se har jag hunnit reflektera en hel del om detta, att just kombinera blogg och vårdgivarskap. I ett gäng inlägg tänkte jag dela med mig av mina tankar och erfarenheter. Jag skulle vilja att saker kring detta diskuterades mycket mycket mer! Hur ska man agera och lägga ribban om man vill kombinera vårdgivarskap och arbete med bloggar, poddar och instagramkonton?

Att vara legitimerad vårdgivare ger ett gäng väldigt speciella premisser. Jag tänkte nu i några dagar ha ett tema om just detta. Om att vara vårdgivare och bloggare.

Vad krävs för att få följare?

Det som gett oss en stor och successivt ökande läsekrets är att vi besvarar faktiska frågor som andra människor har. Jag vet att det finns sociala medieprofiler som bara genom sin existens väcker och svarar på frågor. Men det är ingen själ i världen som egentligen bryr sig om vad vi har för kläder idag, vad vi äter eller hur vi inreder vårt hem. Vår framgång sitter i att vi svarar på frågor som folk faktiskt undrar, inte i att vi som personer är så fantastiskt intressanta. Sedan märker jag att ju “större” vi blir i sociala medier, desto intressantare tycker folk faktiskt att vi är också. Det är konstigt, det där.

Regelbundenhet är a och o

Under den här bloggens existens har vi postat flera gånger dagligen eller en gång per dag, aldrig mindre än så. När 2020 började övergick vi till att mer regelmässigt blogga varannan dag. Den stora anledningen till det är för att jag redan täckt många ämnen med befintliga inlägg. Det finns faktiskt inte så himla mycket nytt att skriva. Jag vet att det finns folk som har bloggar som håller sig flytande på ett eller ett par blogginlägg i veckan. Regelbundenheten är det viktiga. Läsare och följare lär sig postningsmönstret och förväntar sig uppdateringar med en viss frekvens.

Läsarkontakt

För att den här bloggen och våra övriga sociala medier ska upplevas som levande kommunikationskanaler och inte bara en informationssajt måste vi hålla en viss nivå av kommunikation med er läsare. Vi hinner inte svara på exakt alla kommentarer, men försöker lägga tid att ge svar till dem som skriver till oss med konkreta frågor. Jag tror inte alls att vi hade haft några återkommande läsare om vi ändå inte hade framstått som riktiga människor.

Tidskrävande

Att driva en professionell, levande blogg med mycket läsarkontakt är väldigt tidskrävande. Jag rekommenderar inte någon att ge sig in i detta om den inte är beredd att lägga oerhört mycket tid. Min superkraft är att läsa forskning och skriva blogginlägg. Den delen av bloggen tar för mig inte så lång tid som det kan se ut. På lediga stunder här och var under hela dagarna svarar jag på kommentarer, läser mejl och tänker ut idéer till kommande blogginlägg. För mig som person fungerar det att vara yrkesverksam inom mitt vårdyrke samtidigt som jag driver den här bloggen. Jag vill inte låta skrytsam, men det är faktiskt något jag inte tror att många andra skulle klara. De allra flesta som driver en blogg av samma storlek som vår gör det som ett helt eget heltidsarbete.

En oerhört krävande och givande uppgift

Jag kommer återkomma till vad jag egentligen får ut av att driva den här bloggen, men en del av detta kan du ana i den här bilden.

Relaterad läsning:

Mitt socialamediegäng

Sociala medier förändrar relationen mellan patient och vårdgivare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *