Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Förberedelse inför förlossning

Förberedelse inför förlossning

Är det något tema som återkommer i de frågor jag får via läsare och följare så är det förberedelse inför förlossning. Jag vill att ni ska veta att jag svarar som fysioterapeut, inte doula eller barnmorska. Jag vet att det finns en rad praktiska, psykologiska, sociala eller rent fysiologiska aspekter inom barnafödande som jag har alldeles för dålig koll på. Mitt perspektiv är detta: Jag träffar många hundra nyförlösta kvinnor varje år, som alla på ett eller annat sätt önskar att förlossningen eller resultatet av förlossningen (inte barnet då, utan sett till den egna kroppen) hade blivit annorlunda.

Vad vet vi?

I ett inlägg för två år sedan skrev jag en inledning till en serie inlägg om förlossningsförberedelse. I det inlägget har jag lagt en lång rad länkar till studier. Kortfattat vet vi att nöjdhet med förlossning ofta har att göra med kontroll och delaktighet, och att känslan av trauma ofta handlar om både saker som sker och saker som inte sker. Förlossningar handlar till viss del om att tappa kontrollen, eller att den fysiska kroppen tar kommando över det psykiska. Nöjdhet med förlossning omfattar dock ofta en känsla av att ha varit  insatt i vad som hände och delaktig i besluten.

Detta inlägg hittar du här.

Vad kan jag göra själv?

Jag är ibland på krigsstigen mot mytbildningar som lägger skam och skuld på kvinnor. Därför vill jag vara mycket, mycket tydlig: Det är aldrig ditt eget fel om du får en förlossningsskada. De största riskfaktorerna för att få en bristning ligger utom din egen kontroll.

Källa: Bäckenbottenutbildning.se

Vad kan partnern göra?

En eventuell partner är verkligen en bifigur vid just födslar, men det finns ändå en rad saker dessa personer kan ta till sig. Här finns mina tips:

Förlossningsbrevet då?

Jag anser att den stora fördelen med att skriva ett förlossningsbrev den mentala processen och de förberedelser du går igenom själv. Ganska sällan kommer det du skriver i ditt brev vara avgörande för det som sedan händer på förlossningen – för förlossningar blir ofta sällan som planerat ändå.

Här finns mina tips inför förlossningsbrev.

Övriga tips

Den här bloggen är en faktabank med flera tusen inlägg. Undrar du något specifikt kan du använda sökfunktionen här på bloggen. Det här inlägget är också en annan bra plats att börja.

Topplista på inlägg för dig som är gravid

Förberedelse inför förlossning

Dela gärna med dig av dina tips, tankar eller erfarenheter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *