Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Skada på rectovaginala fascian

Skada på rectovaginala fascian

Skada på rectovaginala fascian, vad är det?

”Jag har fått reda på att jag har en bristning i fascian mot tarmen i perineum. Hittar ingen info om vad det här betyder och vill gärna veta mer!”

Läsarfråga

Den rectovaginala fascian

En bristning i den ”rectovaginala fascian” (som jag antar att är den struktur som du har fått veta är skadad) kommer sig ofta i samband med en grad 2-bristning (eller mer). Den här stödjevävnaden utgör en fast med flexibel ”vägg” mellan vagina och tarm. Den går litegrann som ett segel mellan olika punkter i bäckenet. Den är viktig för att få en stabilitet kring ändtarmen och en skada där kan ge upphov till ett litet ”bråck” där tarm och tarminnehåll kan tryckas fram i vagina.

Vad gör det?

Om du har mjuk och ”lättbajsad” avföring kan detta inte betyda så mycket alls, men om du är hård i magen kan avföringen fastna i den där lilla fickan. Det kan också hamna mindre mängder av avföring där, som läcker ut en stund efter att du bajsat. Det kan göra att du känner att det alltid finns något att torka eller att det blir fläckar in underkläderna.

Missad eller felläkt skada?

När du fått en förlossningsskada ska man helst hitta och sy igen även bristningar i den rectovaginala fascian. Om det inte gjorts hos dig, eller om du blev sydd men dessa stygn släppte kan vi kanske inte veta i efterhand – oavsett kan en kvarvarande defekt i fascian ge upphov till symtom i efterhand.

Symtom och åtgärd

Symtomen har ofta att göra med tarmtömning. Och besvären är stora kan man sy detta även om det gått en tid efter förlossningen. Jag kan inte svara på exakt hur vanligt det är med en skada enbart och endast i den rectovaginala fascian, men i min yrkesvardag träffar jag ofta patienter som har kombinationer av fel-läkta muskler och defekter i den rectovaginala fascian. Dessa patienter genomgår ofta kirurgi där man iordningställer hela anatomin så gott det går med både muskler och stödjevävnad.

du läsa mer här:

Eller här: Rectocele eller Anatomi och fysiologi vid bristning.

Skada på rectovaginala fascian

Jag hoppas att detta inlägg tillsammans med lite vidare läsning ger dig mer info!

Vidare funderingar?

Rehab efter bäckenbottenoperation är en kurs som inkluderar information inför operationen och rehabprogram tre månader efter operationen. Du hittar kursen här. Det är teori om hur du bäst tar hand om kroppen och filmade övningar uppdelade i 6 nivåer.

17 kommentarer till “Skada på rectovaginala fascian”

 1. Kan en skada på ovan nämnda vävnad orsaka att tarmen liksom halkar ner? Vet att det sattes stygn på det ”djupet” och tänker att det kanske fästes ihop lite fel? Upplever att tarmöppningen ändrat vinkel och hänger ut. Djup grad 2 bristning.

 2. Oj, det här skulle precis kunna svara på varför jag har mina problem med tarmtömningen! Tack för den här bloggen, den har hjälpt mig så otroligt mycket efter min förlossningsskada som jag fick för ett par år sen. Både som informationskanal men även som ett sätt för mig att läka själsligt då man fått läsa in sig på ämnet och få svar på sånt som ingen inom vården tycks besitta! 🙂

 3. Jag har fått den diagnosen på Bäckenbottencentrum. Enligt dem så har jag enbart den skadan. Jag har inga problem med hård avföring (snarare åt andra hållet) så på sätt påverkar det inte min vardag. Men jag upplever mig ha en vidhetskänsla, att vatten/luft kommer in och jag känner att det inte är som förut. Har en kort mellangård också och det är oklart om det alltid har varit så. Har 2 barn med snabba förlossningar och har bara fått “lätta” bristningar grad 1&2. Avskyr ovissheten kring det här. Man vill veta allt!

 4. Hej Mia

  Gjorde en tvt och en bakre kolporafi, laga rectocele….jättenöjd med tvt op men läkaren sa efter op av rectocele att min egen vävnad var liten och tunn därmed skulle det kanske inte bli bra…..ja det är bättre men inte bra och det suns och känns som om slemhinna sitter utanför eller i ingången till vagina, vad för man då?
  Laga med nät? Jag vill ju bara bli bra

  1. Lagade man också muskelskador i mellangården eller åtgärdade man man “bara” rectocele? En del gynekologer missar att laga muskler i mellangården i samband med operationen och då blir inte resultatet superhållbart. Hur tjock är din mellangård inuti och utanpå, uppfattar du? Använd sökfunktionen här på bloggen och sök på grad 2, perineum, perinealkropp så hittar du mer läsning om just det. Du kan också gå med i “förlossningsskadad du är inte ensam” på Facebook och få stöd i gruppen.

   1. Hej Mia,
    Gick hos dig för drygt 4,5 år sedan efter förlossningen med mitt andra barn. Hade då symptom av skav, trodde jag hade ett rectocele. Efter ett 3d ul i Huddinge konstaterades allt helt men en skada på rectovaginala fascian och att en slemhinneflik hängde från bakväggen.
    När vi avslutade kontakten hade jag ingen förnimmelse av denna slemhinneflik och jag har inte haft det sedan dess. Jag har tränat, hårt och tungt, jag har tävlat, jag har sprungit, intervaller. Jag har gjort allt jag vill och mått bra.
    Men så nu, för två veckor sedan ungefär, började symptomen igen. Inte av träning, för jag var hemma med covid. Men nös ju mycket. Men symptomen går liksom inte över. Har styrketränat och det förvärrade inte symptomen.
    Oroar mig över om allt liksom flyttats med en våning och gett symptom. Eller om det är pga att jag för 6v sedan börjat med p-piller (vilket jag inte använt sedan förlossningen) och slemhinnorna påverkats och jag därför känner symptom igen? Är det öht sannolikt?
    Svårt att besvara utan undersökning förstår jag, men detta gör mig så deppig och jag liksom undviker att stå och gå.

 5. Hej! Jag har en skada på min rektovaginala faschia sedan min första förlossning 2014. Sedan dess har jag fått ytterligare 2 barn vaginalt men utan bristning. Nu har jag varit hos bäckenbottenteamet på mitt sjukhus där man konstaterar att jag kvalar in för att ställa mig i operationskö för rekonstruktion av den rektovaginala faschian. Men nu till mitt dilemma: jag har ju absolut besvär och skulle önska operation helst imorgon, men läkaren sa att jag bör ha ”fött klart” mina barn. Jag är 35 år och inte alls absolut säker på att jag inte önskar ytterligare barn om några år. Men är osäker på om min bäckenbotten kommer klara det då jag har så besvärligt att kunna bajsa redan nu. Hur ska jag då tänka? Operera och glömma tanken på fler barn? Inte operera och lida några år för att eventuellt förvärra symptomen ytterligare med ännu en graviditet/förlossning? (besvären har blivit värre för varje barn jag fått…)
  Kan du hjälpa mig resonera kring detta?

 6. Hej! Jag har aldrig märkt av något framfall, tränar o lyfter tungt osv. Men nu har jag haft en period då jag varit hård i magen och har märkt att bajset faktiskt buktar in i slidan och att jag kan trycka ut det ett finger i slidan precis som du beskrivit i vissa inlägg. Om jag inte upplever några andra besvär än detta, kan jag då bara ignorera det och fortsätta trycka ut bajs med tummen då magen är hård? Eller borde jag söka vård för att få hjälp med det, finns det några risker, något man borde tänka på i vardagen? Jag känner bajset längs hela slidan – det är inte en viss punkt där det buktar in utan hela bakre väggen känns tunn. Är 40 + och har tre barn. Förstår att svar dröjer om det alls kommer. Tack för en bra blogg oavsett!

  1. Hej! Om allt funkar men du bara ibland känner av en buktning av bakre slidväggen vid hård mage så tänker jag att det kan få vara just så. Men du kan skona bäckenbotten en del genom att alltid sträva efter att hålla avföringen mjuk. Tumtricket är också bra att ta till när det behövs.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *