Skada på rectovaginala fascian

Skada på rectovaginala fascian, vad är det?

”Jag har fått reda på att jag har en bristning i fascian mot tarmen i perineum. Hittar ingen info om vad det här betyder och vill gärna veta mer!”

Läsarfråga

Den rectovaginala fascian

En bristning i den ”rectovaginala fascian” (som jag antar att är den struktur som du har fått veta är skadad) kommer sig ofta i samband med en grad 2-bristning (eller mer). Den här stödjevävnaden utgör en fast med flexibel ”vägg” mellan vagina och tarm. Den går litegrann som ett segel mellan olika punkter i bäckenet. Den är viktig för att få en stabilitet kring ändtarmen och en skada där kan ge upphov till ett litet ”bråck” där tarm och tarminnehåll kan tryckas fram i vagina.

Vad gör det?

Om du har mjuk och ”lättbajsad” avföring kan detta inte betyda så mycket alls, men om du är hård i magen kan avföringen fastna i den där lilla fickan. Det kan också hamna mindre mängder av avföring där, som läcker ut en stund efter att du bajsat. Det kan göra att du känner att det alltid finns något att torka eller att det blir fläckar in underkläderna.

Missad eller felläkt skada?

När du fått en förlossningsskada ska man helst hitta och sy igen även bristningar i den rectovaginala fascian. Om det inte gjorts hos dig, eller om du blev sydd men dessa stygn släppte kan vi kanske inte veta i efterhand – oavsett kan en kvarvarande defekt i fascian ge upphov till symtom i efterhand.

Symtom och åtgärd

Symtomen har ofta att göra med tarmtömning. Och besvären är stora kan man sy detta även om det gått en tid efter förlossningen. Jag kan inte svara på exakt hur vanligt det är med en skada enbart och endast i den rectovaginala fascian, men i min yrkesvardag träffar jag ofta patienter som har kombinationer av fel-läkta muskler och defekter i den rectovaginala fascian. Dessa patienter genomgår ofta kirurgi där man iordningställer hela anatomin så gott det går med både muskler och stödjevävnad.

du läsa mer här:

Eller här: Rectocele eller Anatomi och fysiologi vid bristning.

Skada på rectovaginala fascian

Jag hoppas att detta inlägg tillsammans med lite vidare läsning ger dig mer info!

Vidare funderingar?

Rehab efter bäckenbottenoperation är en kurs som inkluderar information inför operationen och rehabprogram tre månader efter operationen. Du hittar kursen här. Det är teori om hur du bäst tar hand om kroppen och filmade övningar uppdelade i 6 nivåer.

Previous

Next

10 Comments

  • Kan en skada på ovan nämnda vävnad orsaka att tarmen liksom halkar ner? Vet att det sattes stygn på det ”djupet” och tänker att det kanske fästes ihop lite fel? Upplever att tarmöppningen ändrat vinkel och hänger ut. Djup grad 2 bristning.

  • Oj, det här skulle precis kunna svara på varför jag har mina problem med tarmtömningen! Tack för den här bloggen, den har hjälpt mig så otroligt mycket efter min förlossningsskada som jag fick för ett par år sen. Både som informationskanal men även som ett sätt för mig att läka själsligt då man fått läsa in sig på ämnet och få svar på sånt som ingen inom vården tycks besitta! 🙂

  • Jag har fått den diagnosen på Bäckenbottencentrum. Enligt dem så har jag enbart den skadan. Jag har inga problem med hård avföring (snarare åt andra hållet) så på sätt påverkar det inte min vardag. Men jag upplever mig ha en vidhetskänsla, att vatten/luft kommer in och jag känner att det inte är som förut. Har en kort mellangård också och det är oklart om det alltid har varit så. Har 2 barn med snabba förlossningar och har bara fått “lätta” bristningar grad 1&2. Avskyr ovissheten kring det här. Man vill veta allt!

  • Hej Mia

    Gjorde en tvt och en bakre kolporafi, laga rectocele….jättenöjd med tvt op men läkaren sa efter op av rectocele att min egen vävnad var liten och tunn därmed skulle det kanske inte bli bra…..ja det är bättre men inte bra och det suns och känns som om slemhinna sitter utanför eller i ingången till vagina, vad för man då?
    Laga med nät? Jag vill ju bara bli bra

    • Lagade man också muskelskador i mellangården eller åtgärdade man man “bara” rectocele? En del gynekologer missar att laga muskler i mellangården i samband med operationen och då blir inte resultatet superhållbart. Hur tjock är din mellangård inuti och utanpå, uppfattar du? Använd sökfunktionen här på bloggen och sök på grad 2, perineum, perinealkropp så hittar du mer läsning om just det. Du kan också gå med i “förlossningsskadad du är inte ensam” på Facebook och få stöd i gruppen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritets Preferens
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.