Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Graviditetsdiabetes och träning

Graviditetsdiabetes och träning

Graviditetsdiabetes och träning

Något av mina favorit blogg-ämnen är att skriva om saker som tar bort skam och skuld. Ofta gäller det föreställningar om graviditetsrelaterade hälsa, om saker vi matas med att vi själva skulle kunna påverka med träning eller andra livsstilsfaktorer. Om något går fel eller blir komplicerat under en graviditet eller förlossning är kvinnor de första att börja anklaga sig själva. Vi som jobbar med kvinnor behöver dra vårt stå till stacken för att minska kvinnors skuldbeläggande, inte själva lägga sten på bördan med icke-vetenskapsförankrade påståenden.

Ditt eget fel?

Ett sådant påstående kom jag i kontakt med för några veckor sedan. En mamma jag träffade berättade att hon fått höra att det var hennes eget fel att hon drabbats av komplikationer i samband med graviditet och förlossning, eftersom hon haft graviditetsdiabetes och inte tränat. Det fick mig att gå igång, läsa och skriva. Vad vet vi egentligen om graviditetsdiabetes och träning?

Behandlingsinterventioner med träning för gravida med graviditetsdiabetes verkar inte påverka förekomsten av komplikationer hos mamma eller barn, varken till det bättre eller sämre.

Vad är graviditetsdiabetes?

Diabetes är ett samlingsnamn för tillstånd när du får för mycket socker i blodet. Sjukdomen finns i flera olika typer. Insulin är ett hormon som behövs för att cellerna ska kunna hämta upp socker från blodet. Behovet av insulin ökar när du är gravid, och om insulinnivåerna blir för låga för att möta sockret i blodet kan du få diagnosen graviditetsdiabetes. Det är inte säkert att du känner av detta själv, men trötthet, ökad törst och ökade kissvolymer är några av symtomen. Med graviditetsdiabetes följer en ökad risk för vissa komplikationer – att barnet är väldigt stort och att mamman och eller barnet får en tuff förlossning.

Träning för att förebygga diabetes

Studier har visat att både vardagliga fysisk aktivitet och regelrätt träning före och i början av en graviditet är sammanknippade med en lägre risk att drabbas av graviditetsdiabetes. Att gå ner i vikt om man är överviktig och att träna regelbundet innan en graviditet är två saker som kan förebygga graviditetsdiabetes som är vetenskapligt belagda. Om du är mycket fysiskt inaktiv och sitter mest hela dagarna kan du kanske påverka risken att drabbas av diabetes under graviditeten genom att lägga till dagliga promenader eller annan enklare motion.

Vikt och risk för graviditetsdiabetes

En stor viktökning under graviditet medför en ökad risk för att drabbas av graviditetsdiabetes. Det är viktigt att veta att viktuppgång under graviditet i vissa fall går att påverka. Men då handlar det om kostintag, inte om träning. Motion och träning kan påverka vikten endast mycket lite.

Träning som behandling

Fysisk träning (i studierna har jag sett konditionsmoment, styrkemoment och stretch, kroppsmedvetenhet, andning och avslappning) har inte kunnat visa signifikanta skillnader i förekomst av graviditetsdiabetes eller insulinnivåer hos gravida. Insulinresistansen verkar generellt inte påverkas alls av träning under graviditet, även om det finns en ensam studie som pekar på goda resultat av styrketräning under graviditet. Generellt är det vetenskapliga underlaget för litet och svagt för att kunna dra några tydliga slutsatser om träning som behandling för graviditetsdiabetes.

Menar du att det inte är bra?

Jag vill poängtera att jag tror att det finns många goda vinster med att hålla igång med fysisk aktivitet och träning under graviditet, men vi får inte ge träningen magiska egenskaper. Träning verkar inte påverka utfallet för kvinnor med graviditetsdiabetes. Även om träning inte ger någon superdupereffekt på diabetesen under graviditet kan det vara bra för annat. Och om vanorna av att träna regelbundet blir något du håller fast vid på sikt kan du kanske påverka risken att drabbas av typ 2-diabetes på sikt.

Behöver jag vara extra försiktig?

Om du har graviditetsdiabetes och inte insulinbehandlas är det inget speciellt du behöver akta dig för eller tänka på, utöver de rekommendationer som generellt gäller alla gravida. Du ska hålla träningen på en lågintensiv eller medelhård nivå. Om du har en graviditetsdiabetes som kräver insulinbehandling kan träningen behöva läggas upp lite annorlunda, detta ska du ha råd och stöd kring från sjukvården.

Referenser

Relaterad läsning på Bakingbabies

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *