Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » TENS under graviditet

TENS under graviditet

Jag vill veta mer om TENS under graviditet pga bäckensmärta etc? Med lite tips på hur elektroderna kan placeras? Och finns placeringar som bör undvikas, jag har fått lite olika information och känner mig osäker.

Läsarfråga

Behandling med tens vid graviditet och förlossning

TENS är en batteridriven dosa som ger en slags nervstimulering som kan användas för att behandla smärta. Du fäster självhäftande elektroder på huden över området där du har ont och slår på dosan och höjer stimuleringen till en nivå som du tycker känns lagom.

Jag har tidigare skrivit ett inlägg om TENS under förlossning här.

I vissa regioner har barnmorskor eller fysioterapeuter TENS-apparater för uthyrning. När du ska ha TENS som behandling för bäckensmärta kan du försöka hyra eller låna apparaten ganska tidigt i graviditeten.

Smärtlindringen

Den vetenskapliga grunden för hur TENS ger smärtlindring är fortfarande vag. Det ena sättet man säger att TENS fungerar är genom att blockera smärtan i området där du har ont. Det sker med högfrekvent stimulering. Det andra sättet är att genom lågfrekvent stimulering frigöra endorfiner i kroppen. Endorfinfrisättning kan vara smärtlindrande. Vi har inte särskilt hög evidensnivå för behandlingen över huvud taget.

Frekvensen handlar om antalet elektriska pulsationer per sekund. Högfrekvent tens är ofta mellan 80-120, lågfrekvent har mellan 1-20 pulsationer.

Alla älskar inte TENS

Alla älskar inte känslan som stimuleringen ger. Den är pirrande men vissa upplever den som mer stickande, vilket inte är bekvämt. Vanligast är att smärtlindringen finns medan du använder apparaten, med vissa upplever en smärtlindring en stund efteråt.

Tens kan även kombineras med annan smärtlindring. Du kan prata med din fysioterapeut som ansvarar för din behandling om vilken metod som kan ge bäst smärtlindring för dig.

Biverkningar

Själva stimuleringen ger inga kvarvarande effekter eller biverkningar, men alla tål inte de självhäftande elektroderna.

TENS under graviditet

Vi har begränsad med vetenskaplig evidens för TENS. Vi vet att det är säkert för mamma och barn. I en randomiserad och kontrollerad studie har man sett att behandling med TENS för ryggsmärta gav en signifikant minskning av besvär och ökning av funktion jämfört med kontrollgruppen. Det är värt att testa och om du upplever god lindring är det positivt, men en studie räcker inte för att vi ska ha på fötterna att säga att det fungerar.

Elektrodplacering

Generellt säger man att elektroderna ska sitta där man har ont. Har du ont i ryggen placerar du elektroderna där. Man vill undvika elektroder över livmodern. Stimuleringen kan inte gå så djupt som in till livmodern och fostret, men bara tanken på att det skulle gå ström genom livmodern gör att man väljer bort detta. Strömmen passerar från en ena elektroden till den andra i ett par, det par som sitter fast i apparaten med samma sladd. Det betyder att om du önskar stimulering framtill i ljumskarna går det ändå bra, bara elektroderna där kommer från varsitt sladdpar. Då får då sätta respektive sladdpars andra elektrod på något annat ställe.

Om du har ont bak kan du sätta elektroderna lite hur du vill.
Genom att ha ett elektrodpar på ena sidan och ett elektrodpar på andra sidan av kroppen kan du få smärtlindring framtill.

En liten ynka referens

Transcutaneous electrical nerve stimulation improves low back pain during pregnancy.

9 kommentarer till “TENS under graviditet”

 1. Hej! Kan du inte skriva en bok riktad till fysioterapeuten/ blivande fysioterapeuter med all den prima kunskap du besitter.
  / Johanna, fysioterapeutstudent

 2. Hej!
  Hade en del problem med värk i korsryggen runt v 20 i graviditeten och ringde MVC och frågade om det var ok att använda tens. Barnmorskan sa nej. Några veckor senare var jag på besök hos ”min” barnmorska som sa att det var ok. När jag googlar tycker jag att jag läser både och. På något ställe stod det att man inte skulle använda förrän efter v. 37. Är mkt bättre i korsryggen nu, men småstel i axlar och skulderblad och skulle verkligen vilja köra lite tens där, men har inte vågat pga. olika bud. 1177 var väldigt lite info om det tycker jag. Mest att man kan använda det vid förlossning. Är det ofarligt för bebisen om jag kör lite tens på skuldrorna? Måste det vara någon speciell apparat? Jag har en omron som jag köpt i Japan. Tacksam för svar, blir lite förvirrad av olika bud.

  1. Du kan absolut använda tens under graviditet, speciellt om det är så långt ifrån livmodern. Stimuleringen kan kännas lite olika från olika apparater, men så länge det känns ok så ska det vara ok.

   1. Om jag förstår detta svaret rätt , så är det inte ok att använda sig av exempelvis Clas ohlssons TENS apparat? Då den isåfall kanske inte är lika kontrollerad?

    1. Jag kan nog inte svara på det. Men om det står att den inte ska användas av gravida är det nog på egen risk. Sen är väl risken något man kan bedöma själv, strömmen går typ 2 cm in o kroppen och är väl inte direkt farlig osv.

 3. Hej,
  Undrar hur jag bäst kan fästa elektroderna när jag ffa har foglossning som gör ont i symfysen? Kan jag fästa på samma sätt som vid ländryggsmärta?
  Tack för hjälpen!
  Hälsningar Anna

 4. Hur ska man tänka kring TENS för gravida och vanliga TENS där det står att den ej ska användas under graviditet? Vad är skillnaden?

  1. Det är nog billigare Tens-enheter som man köper själv som det står så på? De som används inom sjukvården räknas som medicintekniska produkter och kvalitetskontrolleras på ett annat sätt och de är forskade på, de är säkra att använda under graviditet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *