Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Belasta efter bäckenbottenoperation?

Belasta efter bäckenbottenoperation?

När och hur ska man belasta efter en bäckenbottenoperation?

Den viktiga blodcirkulationen

En viktiga och grundläggande del i läkning efter en operation är blodcirkulation. Svullnad och inaktivitet kan påverka blodflöde till det sämre och förlångsamma läkningen. Att öka blodflödet med cirkulationsfrämjande aktiviteter är därför viktigt för att stimulera läkningen. Bäckenbotten är en speciell muskel vad gäller aktivitet. För det första är en aldrig helt inaktiv – den är lite igång även när vi sover. Och så fort vi ändrar kroppsställning, sätter eller ställer oss upp, så landar kroppens belastning på bäckenbotten och den behöver aktiveras mer för att kunna stå emot gravitationen helt enkelt. Bäckenbotten jobbar alltid – behöver man ändå cirkulationsfrämjande insatser? Ja, vi tror det i alla fall. Små försiktiga knip i cirkulationsfrämjande syfte anser vara fördelaktigt för läkningen.

Att ha en god balans mellan vila och aktivitet

Eftersom bäckenbotten blir ansträngd bara av att vara upprätt sittande och än mer i stående och gående, är det viktigt att ha en god balans mellan vila och aktivitet. I början anser jag att det är viktigt att vila mer än vara aktiv, och ju längre läkningen pågår desto mer aktivitet och mindre vila blir det. Jag brukar säga att man ändå ska tänka att de första två veckorna efter en omfattande bäckenbottenoperation med fördel mest ska vara liggande vila. Sedan, i takt med läkningsprocessen och att smärtan minskar återtar man allt mer av sina vanliga aktiviteter.

Det här är inte för att liggandet i sig är på något speciellt sätt fördelaktigt. Man alternativen är knepiga. Att sitta lägger mycket tryck mot bäckenbotten och kan dels göra väldigt ont och dels påverka cirkulationen något (på grund av trycket som blir mot mellangården). Att stå och gå är helt enkelt mer belastande och även om det inte alls i sig är dåligt är det viktigt att dosera så att de nysydda vävnaderna inte blir överbelastade och du får mer ont. Märker du att du inte alls mår dåligt av att sitta, stå eller gå behöver du inte heller undvika det. Lyssna på kroppen!

När ska jag börja knipa?

Mitt svar är: direkt efter operationen. Men jättemjuka, små markerande knip och att man ska upphöra om det gör ont. Jag skulle också säga ett litet antal, små knip men ganska ofta. Dessa knip syftar inte på något sätt till att öka någon styrka eller uthållighet, utan handlar bara om att minska risken för komplikationer och stimulera läkningen.

Kraftigare knip då?

Jag skulle vänta några veckor med kraftigare/hårdare knip. Och riktigt hårda kraft-knip tycker jag att du kan göra när det gått ganska lång tid, ungefär i samma veva som såren är så pass läkta att du själv kan med att föra in ett finger för att känna på knipet.

Men alla säger inte lika!

Nej, jag vet. Jag vet att det finns läkare som säger att man ska vänta med att ens börja knipa lite lätt efter en operation. Jag har aldrig hört deras förklaring till den åsikten och har väldigt svårt att förstå den utifrån ett mer idrottsmedicinskt perspektiv. Däremot ifrågasätter jag inte alls de individuella råd du kan få av en läkare som har undersökt och opererat just dig. Den personen kan ha någon speciell individbaserad grund till sitt råd till dig angående hur försiktig du ska vara med aktivitet efter operationen.

Vad är den optimala belastningen?

Optimal belastning definieras ”den belastning som läggs på en struktur som maximerar den fysiologiska anpassningen” om jag översätter det fritt till svenska. Det handlar om en dosering av både hur mycket, hur ofta, hur tungt, hur länge och i vilken riktning belastningen läggs på den aktuella kroppsdelen. Det optimala spannet av belastning ger ett maximalt svar av både nervmässig och cellulär anpassning genom metabolism och funktionella och mekaniska svar i kroppen.

Belasta lagom?

Det är alltså ofördelaktigt att både belasta för lite och för mycket.

Här kommer ett gäng frågor du ska ställa dig själv!

Eventuellt kommer ni få fler frågor av den här än svar? Ta den med en nypa salt.

Referenser

Läs mer på Bakingbabies

Vidare funderingar?

Rehab efter bäckenbottenoperation är en kurs som inkluderar information inför operationen och rehabprogram tre månader efter operationen. Du hittar kursen här. Det är teori om hur du bäst tar hand om kroppen och filmade övningar uppdelade i 6 nivåer.

3 kommentarer till “Belasta efter bäckenbottenoperation?”

  1. Har gjort 2 framfallsoperationer och gällande hårda knip, så var det ändå mindre omöjligt efter operationen utan jag upplevde att det gick att knipa hårt också ju längre in i läkningen man kommit. Däremot vad läkare säger så måste jag säga att jag lyssnar inte, utan har googlat och sen haft kontakt med en fysipterapuet. Läkare så efter andra op att vila 8veckor som vid första operationen lät mycket. Försökte komma igång jättelätt med träningen efter 8 veckor och det kändes fortfarande förjävligt. Enligt fysipterapuet jag träffade så får man vänta sig en längre återhämtingsoeriod efter en re-operation. Tycker mera samarbete mellan läkare o fysioterpaueter behövs. Blev även ifrågasatt varför jag ville ha en remiss till en fysipterapuet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *