Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Consendans ilii

Consendans ilii

Det här inlägget handlar om en ovanlig och mycket specifik diagnos som kan orsaka bakre bäckensmärta efter graviditet – consendans ilii.

Jag jobbar ju mycket med patienter som av olika anledningar har ont i bäckenet. Många har ont i bäckenet på helt ”vanliga” sätt, men ibland kommer jag i kontakt med personer med mer ovanliga diagnoser. Idag tänkte jag skriva om en sådan!

Ostetis condensans ilii

Den har diagnosen innebär att man kan se en godartad pålagrind av skelettet i bäckenbenet  som vätter mot SI-leden, men utan att påbyggnaden berör själva leden. Det här är alltså något man ser på röntgen. Det är viktigt att veta att det finns personer som har en här skelettpålagringen utan att ha ont.  Men hos några individer kan det förklara smärta i ryggslutet eller smärta som upplevs komma från bäckenlederna. Man tror att pålagringen sker på grund av mekanisk belastning på SI-leden, och att det oftast är graviditeter som utgör denna belastning. Men det finns även män och icke-gravida som drabbas, hos dem har man sett att övervikt och täta urinvägsinfektioner verkar vara sammanhörande.

Hypotesen som kan förklara att detta uppstår i samband med graviditet handlar om att den ökade rörligheten kring ”ledbandsapparaten” kring bakre bäckenlederna triggar igång en benpålagring och en belastningssmärta från leden. Besvären kan bestå i flera år efter graviditeten men brukar vara övergående och inte ge någon direkt funktionsnedsättning.

Vilka är symtomen?

Symtomen kan komma i slutet av graviditeten och hålla länge därefter. Symtomen beskrivs som smärta i ryggslutet och en skarp smärta kring bäckenets bakre leder. Besvären kan triggas av tungt lyft, fysisk aktivitet och blir bättre av vila. Smärtan kan ibland stråla ut i skink/höftregionen och vid testning hos en fysioterapeut får man ofta fram smärtsvar från SI-lederna. Besvären är alltså nästan identiska med andra sorters bäckensmärtor och kan inte enkelt med en hands-on-undersökning särskiljas från andra snarlika besvär.

Hur ställer man diagnosen?

Diagnosen Consendans Ilii ställs med hjälp av en vanlig slätröntgen. Den här specifika åkomman syns inte via blodprover.

Vad gör man åt consendans ilii?

Behandlingen har två huvudkomponenter: tid och träning. Det anses generellt att det här är övergående smärtor som ger sig med tiden, även om det kan ta flera år. Fysioterapeutisk behandling för att stärka musklerna kring bål och bäcken och vid behov annan smärtbehandling är grunden. Vissa behöver smärtlindrande läkemedel.

Egna erfarenheter?

Dela gärna med dig i kommentarsfältet!

Referenser

Mer läsning på bakingbabies

Behandling för bäckensmärta

5 kommentarer till “Consendans ilii”

 1. Jag har gjort en slätröntgen och på den visade det degenerativa förändringar i SI- lederna. Då var jag 37 år gammal. Är det samma sak? Jag har smärta i bäckenbenet sedan 9 år tillbaka.

 2. Jag har gjort en slätröntgen och på den visade det degenerativa förändringar i SI- lederna. Då var jag 37 år gammal. Är det samma sak? Jag har smärta i bäckenbenet sedan 9 år tillbaka.

 3. Hej!
  Jag har fått konstaterad oci efter MR röntgen och vanlig slätröntgen. Födde tvillingar 2011 ( tidigare födslar -95 och -97) smärtan kom inte direkt under graviditet utan har mer smugit sig på och sedan 2016 blivit allt värre. As är utrett och uteslutet. Varit hos både reumatologen och ortoped. Ingen vet ngt om tillståndet direkt eller hur man kan behandla det.Sjukgymnasten kämpar med att hitta saker som passar. Min vc läkare vet inget. Alla sidor på internet säger att det ska försvinna men tyvärr inte. Är med i fb grupp med människor från hela världen där det är många som dras med smärtor av detta och läkarvetenskapen vet inte vad de ska göra. Så hoppas någon kan ta detta under sina vingars skugga och utreda för i mitt fall känns det som det varit bättre att det var diskbråck eller AS för då hade läkare vetat hur de skulle behandla. Nu står jag mellan två stolar. Ortopeden säger det är reumatologens område. Reumatologen säger det ligger inte inom det reumatiska och det ska kollades ortoped. Suck!

 4. ditte zacho mathiassen

  hi everyone

  if you have horrible painful oci, come join me and more than 500 other women from all over the world in my supportgroup on facebook
  – Ditte Zacho Mathiassen
  ”Osteitis Condensans Ilii”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *