Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Urinläckage hos kvinnor som inte fött barn

Urinläckage hos kvinnor som inte fött barn

Kan du skriva om urinläckage hos kvinnor som inte fött barn?

Den frågan trillade in härom månaden. Ja, det är så lång väntetid på att få svar i blogginlägg att jag tror att den här frågan kom i januari eller februari.

Vad är inkontinens?

Urinläckage är ofrivillig passage av urin och kan antingen vara ansträngningsinkontinens som kommer vid exempelvis fysisk ansträngning, hosta eller nysning eller trängningsinkontinens som uppstår när blåsan får ofrivilliga trängningar och skjutsar ut urin. Det här inlägget kommer främst handla om ansträngningsinkontinens. De vanligast förekommande riskfaktorerna för att drabbas av ansträngningsinkontinens är graviditet, vaginal förlossning, kirurgi i bäckenregionen, övervikt och ålder. Men det finns ändå en grupp unga kvinnor som lider av inkontinens och hos dessa är riskfaktorerna istället ätstörningar (pga högt dryckesintag, vitaminbrist och östrogenbrist), låg BMI, hög dos och intensitet av träning och generell överrörlighet.

Vill du läsa mer om inkontinens?

Är det vanligt att läcka urin även om man inte fött barn?

Ja, svaret är att det är förhållandevis vanligt. Hos unga kvinnor verkar det ofta höra samman med mer intensiv fysisk ansträngning och hos äldre kvinnor mer vara hophörande med hormonstatus och övervikt. Det är vanligt förekommande, men det är inte normalt på så sätt att du nödvändigtvis ska acceptera läget. Det finns goda evidens för att bäckenbottenträning är effektivt för ansträngningsinkontinens. För trängningsinkontinens är det ofta en blandning av blåsträning, beteendeförändringar och bäckenbottenträning som kan bli lösningen.

Personer som är mycket fysiskt aktiva som inte fött barn

Unga gymnaster tränar både intensivt och mycket, med höga krafter inblandade både inom kroppen och i dunsarna som uppstår vid olika hopp. Hos dem ser man att ungefär en tredjedel har urinläckage, främst under ansträngning och hos dem såg man inga av de andra riskfaktorerna förutom just den fysiska belastningen. Hos gymnaster som hoppar på trampolin är procenttalet mycket högre, där är 70 % drabbade. Det verkar inte handla om själva bäckenbottenstyrkan, utan om den höga belastningen som bäckenorganen utsätts för som skapar urinläckaget. I en studie har inkontinenta atleter visats ha starkare bäckenbottnar än sina kontinenta kamrater. Hos styrkelyftare ha  37 % urinläckage under träning.

Hos vanliga kvinnor som inte fött barn

I den generella befolkningen av tonårsflickor är förekomsten av urinläckage ca 3 %. Hos kvinnor i 20-årsåldern som inte fött barn verkar urininkontinens vara mer frekvent förekommande, runt 10-30 % är drabbade. En av fem kvinnor över 45 år lider av urinläckage och hos kvinnor över 55 och med ett BMI över 35 kan ungefär varannan kvinna ha besvär med urinläckage. Förekomsten av en blandning av ansträngnings- och trängningsinkontinens verkar öka ju äldre man blir. I en studie på äldre nunnor (genomsnittsålder 68) led hälften av någon form urinläckage. Skillnaden mellan äldre kvinnor som inte fött barn och kvinnor i samma ålder som fött barn är väldigt liten, när det kommer till förekomsten av urinläckage.

Man vet för lite men bäckenbottenträning är bra

Vi vet ännu för lite om uppkomsten av urinläckage där det inte gåt att förklara besvären med att musklerna är försvagade eller skadade efter en förlossning. Lösningen på problemen har vi dock evidens för – bäckenbottenträning kan hjälpa symtomen hos de allra flesta. Det kan både minska antalet läckage och omfattningen av läckagen.

Här finns också mina bäckenbottenträningsinstruktioner i ljudfiler.

Referenser:

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *