Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Ingefära under tidig graviditet

Ingefära under tidig graviditet

Ingefära under tidig graviditet, är det bra eller dåligt? Bra för illamåendet, men visst får man inte äta hur mycket som helst? Vad säger vetenskapen egentligen?

Läsarfråga

Den här frågan fick jag på instagram för någon månad sedan. Det allra mest intressanta är att Livsmedelsverket menar att den dos ingefära man får i sig via mat, kakor och kanske dryck är okej. Men det är en så enormt vag angivelse. När den frågan landade i vår inkorg  hade vi precis kommit hem från Sri Lanka. Där måste den genomsnittliga konsumtionen av ingefära vara MYCKET högre än i Sverige.

Spretigt

Det verkar som att studieresultaten är spretiga. 1 gram av färsk ingefära per dag i fyra dagar har i några studier visats minska illamående och kräkningar hos gravida. Det inte är särskilt mycket. Man har inte hittat några risker eller påverkan på bebisen enligt en systematisk översikt från 2017. I en annan studie har ingefära visats mer effektivt än placebo. Det var dock dött lopp när man jämförde ingefära och vitamin B6 i en annan studie på graviditetsillamående.

Hur funkar ingefära?

Man tror att effekten av ingefära på illamående under tidig graviditet kommer sig av att ingefäran ökar tarmens rörlighet. Och att den kanske också genom kemiska reaktioner påverkar kommunikationen mellan tarm/ryggmärg/hjärna vilket kan minska känslan av illamående.

Vilken ingefära?

Det kan vara viktigt att tänka på att ingefära är en rot och att de genom odlingförutsättning, sol, näring i jorden osv osv kan bli lite olika bra/efftkiv. Hur en ”bra ingefära” är vet ingen.

Finns det risker?

I en studie på möss har man sett att höga doser av ingefära kan påverka tillväxten av gulkroppen och blastocystens (ett stadie mellan ägg->embryo) fästning i livmodern. En bieffekt av ingefära kan också vara en anti-koagulationsseffekt och Livsmedelsverket nämner också att det kan orsaka sammandragningar i livmodern. Detta har jag faktiskt inte kunna läsa ut ur någon av de nyare systematiska översikterna på ämnet. Men jag har ju naturligtvis inte läst allt som finns publicerat.  Något av detta kan ligga bakom påståendena om att för hög konsumtion av ingefära kan orsaka missfall. Eftersom man inte vet är det klokt att undvika doser av ingefära som är högre än det som finns i normal livsmedelsanvändning. Vad det nu är?

Hur mycket är 1 g ingefära?

Så här mycket vägde en 5 cm lång ingefärsklump vi hade hemma
En avskalad 0,5 cm-tjock skiva av vår ingefära vägde ungefär 1 g.

Ingefära under tidig graviditet

Jag tänker att om 1 g visat sig funka för illamående i några studier och det är så där lite, så hade jag garanterat testat det om jag hade varit gravid och illamående. Det måste ju rimligen falla inom ramarna för vad som räknas som en dos som motsvarar “vad som kan finnas i mat, dryck och kakor”. Men då kanske jag inte skulle maxa med att också äta inlagd ingefära till min sushi, ta ingefärskakor till kvällsteet och dricka ingefärsdricka som måltidsdryck liksom.

Referenser

3 kommentarer till “Ingefära under tidig graviditet”

  1. Jag kokar upp några cm skivad ingefära i 1 l vatten några min, silar av och sen har jag i liten sprutflaska som en liten reseflaska, 1-2 sprut i munnen tar bort det akuta illamåendet. Det måste ju vara en sån pass liten mängd man får i sig att det inte borde vara farligt? Jag tycker jag var rätt smart iallafall och det funkar super när man är på språng.

  2. Hej, jag drack precis en fjärdedel av en kopp starkt ingefärsste från påse och har fått starka sammandragningar redan. Väljer att inte avsluta koppen. Är i v 34 nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *