Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Studsmattefitness

Studsmattefitness

Det trillade in en specifik fråga om studsmattefitness:

a set of trampolines in a park

Jag jobbar som jag har en fundering angående bäckenbotten och träning på studsmattor. Jag har kikat på dina tidigare inlägg om just hopp och studsmatta och vad jag förstår så finns inga resultat som visar att det skulle vara en bra träningsform att stärka upp bäckenbotten? Anledningen till att jag frågar är att viss studsmatteträning marknadsförs som skonsam träning, för leder och muskler. Det jag blir fundersam till det är när man säger att det är ett bra sätt att träna upp sin bäckenbotten efter förlossning? Det stämmer väl inte?

Läsarfråga

Tidigare inlägg

De inlägg som frågeställaren läst är dessa:
Bäckenbotten och hopp

Hoppa studsmatta

Studsmatta och urinläckage

Av alla aktiviteter som kan orsaka urinläckage står ofta hopp på studsmatta som en av de allra främsta. Även unga individer som inte varit gravida eller fött några barn har urinläckage vid frekventa studsmattehopp, problem som de ofta inte har innan de började med den sortens träning. Ju mer intensivt man tränar – desto mer lider man av läckagen. 80 % av svenska elitgymnaster som sysslar med trampolinträning uppger att de har urinläckage. Läckagen återfinns även hos dem med starka bäckenbottnar – det handlar alltså om att det oavsett muskelstyrka i bäckenbotten blir en för intensiv aktivitet. I armbrytningen mellan tyngdlagen/studsen på bäckenorganen och bäckenbottens tillstängande lyftkraft förlorar alltså bäckenbotten.

Studsmattefitness som träningsform

Studsmattefitness omfattar hopp, hopp, enbensrörelser och sparkar. Vikten fördelas mellan händernas tag mot handtaget och fötternas understödsyta på studsmattan. Det blir en effektiv träning på vissa sätt – det kräver syresättning och kan ge konditionseffekter, det kan ge en balansträningseffekt och det kan utmana musklerna som stabiliserar fot och knäleder. Svikten i mattan kan också ge en slags stötdämpande effekt som kan underlätta för den som har ledproblem.

Hur är studsmatteträning för bäckenbotten?

Det här är naturligtvis olika för individer med olika förutsättningar. Även om trampolinhopp inte är riktigt samma som studsmatteträning kan vi nog dra en del paralleller. Studs är mycket utmanande för bäckenbotten, helt enkelt. Om det är farligt eller direkt dåligt beror nog på en del olika faktorer, men dosen är en springande punkt. Att ha studsmatteträning som återkommande träningsform och under lång tid per tillfälle anser jag vara olämpligt för den som är nyförlöst, har svag bäckenbotten eller riskfaktorer för framfall.

Svar nej

Nej, jag skulle inte säga att studsmatteträning kan anses vara något som är fördelaktigt för bäckenbotten och för en nyförlöst kvinna vill jag påstå att det är direkt olämpligt.

Referenser:

2 kommentarer till “Studsmattefitness”

  1. Hej!
    En tanke slog mig, har man sett hur det påverkar bäckenbotten hos barn, som små och när de växer upp? Studsmattor finns ju i många villaträdgårdar och barnen spenderar ju många timmar på dem, såklart, eftersom det ju är hur kul som helst!

    1. Ja, alltså även unga trampolingymnaster har urinläckage i tonåren, och man tror eventuellt att det kan påverka deras bäckenbotten till det sämre på sikt, alltså att det är så pass mycket överbelastning att bäckenbotten inte mår riktigt väl av det. Men jag skulle anta att det är en dosfråga, och att trampolingymnaster hoppar väldigt mycket och intensivt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *