Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Träna magen trots obehag?

Träna magen trots obehag?

Läsarfråga om att träna magen trots obehag

Jag har en magmuskeldelning på 4 cm. Fick barn för 3 år sen. När jag tränar magen och coren får jag ofta ont i magmusklerna. Häromdan efter att ha tränat fick jag ett obekvämt tryck över diafragman som höll i sig typ 2 dagar. Ibland känns det som att jag får mer besvär av att träna magen än att låta bli. Fast låter jag bli så blir jag tröttare i ryggen efter ett tag. Jag har ofta, inte alltid, en trötthet i magmusklerna och ibland känns det som att de hela tiden är aktiverade. Ska jag fortsätta träna coren/magen ändå? Det blir naturligt ett dike när jag tränar magen men jag kan få till en spänning så att diket försvinner.

Läsarfråga

Delar av det jag kommer svara nu återfinns också i lite annan version här:

Ständigt aktiverade muskler

Jag skulle gissa att problemet egentligen inte ligger i vad du tränar eller hur du tränar, utan vad dina muskler sysslar med all övrig tid. Det är inte fördelaktigt för muskler att vara halvspända under väldigt lång tid, och det är ofta då man får ont i dem. Kan du försöka slappna av och “hänga ut” magen mer i vardagen? Att kunna pendla mellan adekvat anspända muskler och avslappnade muskler är viktigt. När du vilar, sitter i soffan eller bara går omkring ska det vara ingen eller minimal anspänning i magmusklerna. När du ska ta dig upp ur soffan eller göra ett belastat lyft behöver de däremot vara anspända. Det är otroligt vanligt att vi alla, men speciellt de med magmuskeldelningar, går omkring och håller in magen hela tiden. Det är inte nyttigt.

Tryck över diafragman

Diafragman är en muskel som egentligen inte smärtsignalerar på samma sätt som andra, mer ytliga strukturer gör. Jag säger nu inte att det är omöjligt att ha ont där, men det brukar inte kännas som annan muskelsmärta. Min gissning är att du kanske mer haft ont i muskelfästena för magmusklerna, de fäster längs med revbensbågen in mot bröstbenet? Om det faktiskt är mer i diafragmaområdet obehaget var skulle jag vilja be dig jobba med att få ned andningen längre ner i magen. Om du alltid håller in magen blir det ofta att du får hålla andningen ganska ytligt och högt upp i bröstkorgen, och det kan på sikt begränsa diafragmans rörelse nedåt.

Bålträning som behandling för ryggen

Om din träning är välgörande för ryggbesvär är det klokt att fortsätta träna. Exakt hur du tränar vet jag förstås inte. Jag skulle såklart önska att du kunde hitta en träningsform som fungerade lika bra för både rygg och mage. Min erfarenhet är att det inte är omöjligt. Ofta rekommenderar jag att träna rygg under rörelse (typ marklyft) och träna mage mer åt det statiska håller eller med små rörelser (typ dead bug), men utan att veta mer om dig vågar jag inte säga om det är rätt väg att gå just nu.

Nivå och dosering är nyckeln

Från min kollega Emma har jag fått ett bra tankesätt kring smärtor – trafikljuset. Vissa saker känns bara “grönt” när man tränar, det känns bra både medans, strax efter och dagen efter. Vissa saker känns “gult” – det tangerar ett obehag eller smärta men känns aldrig riktigt illa. De gula känningarna kan man tänka att man kan justera bort med att anpassa träningen eller belastningen något. Och en del saker känns direkt “rött”, det gör ont-ont och kroppen säger ifrån att det inte är en bra känsla. Undvik röda saker, men bli inte alldeles för skraj för gula. Ofta så kan gult bli grönt bara man hittar rätt nivå och dos. Kanske är övningen rätt, men du ska göra färre? Kanske är antalet rätt, men du ska göra på ett annat sätt?

Träna magen trots obehag?

Gå inte över kroppens gränser, säger den “nej” med smärta och all tydlighet – lyssna på kroppen. Men om det känns som att du kan komma runt smärtan med att bara göra något annorlunda – kör på. Det är generellt sett ofta det bästa för kroppen att träna och motionera, men alla sätt och övningar passar inte alla.

Vill du ha min hjälp?

Om du fortfarande har funderingar om hur du ska våga träna magen efter graviditet vill jag tipsa om mina webbkurser för postpartumträning. Här finns allt du behöver veta!

2 kommentarer till “Träna magen trots obehag?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *