Min vasektomi

Precis som utlovat så skriver jag ihop ett summerande inlägg här kring min vasektomi. Jag tänkte dela med mig av mina erfarenheter och tankar. Vad är vasektomi? Finns det fördelar/nackdelar? Hur går du tillväga för att få en vasektomi och hur kan processen se ut? Hur upplevde jag det det och var är första tiden? Samt lite tips och tricks.

Spermier och vätska

Vasektomi är det medicinska begreppet för sterilisering av det manliga könsorganet. Varje dag bildas uppemot 100 miljoner spermier i testiklarna. När spermierna är färdigutvecklade förvaras de i bitestiklarna i väntan på utlösning. Vid utlösning åker spermierna genom sädesledaren till urinröret där de blandas med prostatasekret. Efter denna första utlösning töms sädesblåsorna på sitt sekret som en eftersköljning. Spermierna utgör några tiotusendelar av den totala mängden sperma. Merparten av vätskan som kommer ut vid en utlösning är sädesblåsornas sekret och prostatavätska. Att man tar bort spermierna gör alltså inte att vätskan blir märkbart mindre.

Vad är vasektomi?

Vid en vasektomi klipps en liten bit av sädesledarna av och sys eller bränns ihop så att spermierna i bitestiklarna inte längre kan slungas ut vid en utlösning. Vasektomi är alltså inte samma sak som en kastrering där man tar bort testiklarna.

För- och nackdelar:

Vi börjar med fördelarna:

 • Säker metod – Metoden i sig är ett mycket säkert sätt att undvika oönskade graviditeter. Vasektomi har ett slutresultat på 99,9% säkerhet. Jämför en mot kvinnlig sterilisering är motsvarande siffra 99,5% och kondom som ligger på 98% vid perfekt användning (82% vid typisk användning).
 • Färre hormoner för din partner – En till fördel att din partner inte längre behöver använda p-piller, p-stav eller annat preventivmedel och kan alltså minska på eventuella biverkningar.
 • Påverkar ej dig negativt – Precis som jag skrev ovan så är en vasektomi inte det samma som en kastrering. Det påverkar inte bildandet av hormoner (exempelvis testosteron). Då ingreppet också kan minimera oro för oönskad graviditet har det visat sig snarare öka sexlusten för båda partners.
 • Ett mindre ingrepp – Självaste vasektomin tar ca 30 minuter och sker med lokalbedövning. Ett 1-2 cm snitt, lite klipp och sedan sy ihop. Om man jämför med kvinnlig sterilisering så kräver detta titthålskirurgi, om det inte görs i samband med ett kejsarsnitt. Kvinnan har gjort sitt genom att förmodligen äta p-piller i flertalet år, i många fall tagit ansvar för att se till att det funnits kondomer innan samlag, burit och fött barn och eventuellt redan genomlidit en eller flera bukoperationer i form av kejsarsnitt. Vasektomin ger oss män ett bra tillfälle att bidra när väl barnafödandet är klart.

Och det leder oss till nackdelslistan:

 • Ångerrätten är klurig – Det kan hända, särskilt om du steriliserar dig vid en ung ålder, att du ångrar dig senare i livet och vill ha fler barn. Det är möjligt att reversera en vasektomi, men det är dyrt, betalas av dina egna pengar och är inte helt säkert att det fungerar.
 • Vasektomi skyddar ej mot könssjukdomar – Ingreppet skyddar enbart mot oönskad graviditet. Mot könssjukdomar är det fortfarande kondom som gäller.
 • Risk för långvarig smärta – Det finns individer som får besvär med långvarig smärta efter ingreppet, det nämns som en risk men ska vara mycket ovanligt.

Hur ser processen ut?

I och med att jag är bosatt i Region Stockholm så blir detta utifrån hur processen såg ut för mig. Enligt 1177 ser det ut så här på många ställen, men det skiljer sig åt lite i landet.

 • Enligt steriliseringslagen måste du ha fyllt 25 år och vara bosatt i Sverige för att få sterilisera dig. Om du är mellan 18 och 25 och det finns synnerliga skäl (exempelvis att ett blivande barn riskerar ärva en allvarlig sjukdom av dig), så kan du ansöka om tillstånd av Socialstyrelsen.
 • Vänd dig till din vårdcentral och boka tid med en läkare.
 • Hen skriver en remiss till en urolog som sedan ska utföra vasektomin. Det går även att skriva en egenremiss till en urologmottagning.
 • Du får troligtvis en kallelse till urologmottagningen för att få information inför ingreppet
 • Du blir inplanerad och utför själva ingreppet.
 • 3 månader efter ingreppet ska ett spermaprov skickas in för analys. Resultatet visar om ingreppet var lyckat eller ej. Innan dess bör sex ske med annan preventionsmetod.

I Region Stockholm kostar en vasektomi som ett vanligt läkarbesök (350 Kr år 2020). Frikort gäller, om det sker på en klinik som har avtal med Regionen. Det finns en rad med privata aktörer som utför vasektomi men där betalar du själv för ingreppet. SVT sammanställde en lista 2017 på vad det kostar i de olika länen.

Hur var det för mig?

Inför:

Jag fick först ett informationsbrev från kliniken där det stod ”Välkommen till informationsträff”. Utan att kolla något så gick jag dit, med Waldo så klart, och väl där insåg jag att det inte var påtal om någon informationsträff utan självaste ingreppet. Jag hamnade på väntelistan igen och de ringde upp någon dag senare med ett återbud och jag var åter på plats två veckor senare utan barn.

Info innan ingreppet var det typiska innan en operation. Duscha och tvätta noggrant kvällen innan (helst med Descutan) och att sova i rena kläder och rena sängkläder. Operationsområdet, vilket är nedanför penisroten på båda sidor av pungen, ska du gärna trimma men inte raka. Jag gjorde en miss här och rakade rubb och stubb innan vasektomin, vilket visade sig vara en angelägenhet efteråt när pungen gjorde ont, stygnen drog, stack och kliade och jag dessutom hade en massa växande stubb överallt där nere som bara förvärrade saker och ting. Så håravkortning, men inte rakning!

Inför operationen är det rekommenderat att köpa in några välåtsittande kalsonger, typ Y-front/briefs/tarzantajts. Tro mig, jag föredrar alla dagar boxershorts, men jag kan starkt rekommendera investeringen för ändamålet om ni inte redan använder dem. Sist men inte minst finns det två formulär som du ska fylla i, en hälsodeklaration och ett papper till Socialstyrelsen där du bekräftar att du frivilligt går med på att genomgå en sterilisering.

Operationsdagen:

Väl på plats visade de in mig till ett litet operationsrum och fick lägga mig ner på en brits. Sjuksköterskan på plats kontrollerade mina uppgifter, tog hand om formulären jag fyllt i och preppade området för operationen. Jag fick ett skynke i höjd med magen och sedan satte de en slags skyddsplast över benen med hål för operationsområdet (pungen). Sjuksköterskan desinficerade (kan svida eller bränna till rejält) och sedan kom läkaren in och hälsade. Hen kontrollerade att jag verkligen var säker på vasektomin och fortsatte sedan med en lokalbedövning. Jag är helt med på att jag inte skulle vilja utföra en vasektomi utan bedövning, men själva bedövningen gjorde i sig riktigt ont.

Sedan skar och klippte hen. Jag kände hur hen drog och hörde att det var något som brändes. Slutligen sydde hen igen de små hålen och proceduren var klar. Ingreppet i sin helhet tog ca 20 minuter. Det var obekvämt men var hanterbart.

Jag fick rekommendation att ta det lite lugnt de första dagarna. Inte duscha på två dagar och inte lyfta tungt eller träna på 2-3 veckor. Det är tydligen vanligt att pungen blir svullen och blir blodfylld, men detta återgår av sig självt efter någon månad. Jag skulle kontakta kliniken om det gjorde onormalt ont, blev inflammerat i mer än ett par dagar, fick feber eller blödningar som inte slutade. Det behövdes inte.

Att promenera ut ur kliniken och ta mig till tunnelbanan och sedan hem var en mycket märklig upplevelse. Resan började med att jag inte kände någonting i de nedre regionerna och det kändes nästan som om penisen höll på att fara ut ur kalsongerna, vilket är inte riktigt det en vill kolla när en går genom Skärholmen centrum kring lunchtid. Allt eftersom jag närmade mig hem så gjorde det mer och mer ont, så det hade varit smartare att ha grundat med paracetamol eller liknande innan eller precis efter ingreppet. De erbjöd inte smärtlindrande tabletter vid ingreppet och personalen kom inte heller med någon sådan rekommendation. Men det får du nu av mig!

Första tiden

Jag antar att upplevelsen varierar mellan olika personer, hur ingreppet utförs mm. Men för min del var smärtstillande ett måste. Det gjorde ont precis hela tiden, liggande, sittande, stående och i rörelse. Det var liksom ett ständigt molande som om jag hade blivit sparkad i skrevet riktigt hårt. Till det hela hade jag inte lyxen att vara stilla eftersom jag var föräldraledig med en mycket aktiv 15 månaders.

Efter de 3 första dagarna var det värsta över, men jag slutade inte med smärtstillande förrän efter två veckor och var inte helt smärtfri i stilla sittande förrän 3 veckor efter. Jag hade mindre komplikationer som att det var lite rodnad kring såren och att det varade lite. Jag tvättade med alsolsprit och det gick bort efter några dagar. Stygnen upplöste sig själva och försvann allt eftersom efter den tredje veckan. Ganska mycket obehag med stygn som stack till på ben och pung och samtidigt växande stubb efter rakningen (än en gång, raka INTE). Men efter 3-4 veckor kunde jag träna som normalt och det var inte hela världen när något av barnen satte foten i skrevet på mig. Det händer oftare än man kan tro.

Provtagning

Efter 3 månader sker provtagning för att säkerställa att vasektomin funkade. Under denna tid ska en inte ha oskyddat samlag eftersom det inte är säkert. Innan provtagningen ska en dessutom ha haft minst 20 utlösningar eftersom det annars kan ligga gamla levande spermier i sädesledarna som ger ett falskt positiv på testet. För min del bokade jag själv ett testtillfälle på 1177 på ANOVA lab ligger i anslutning till Karolinska Universitetssjukhuset. I den informationen från dem stod det dessutom att jag skulle ha abstinens på max 4 dagar och minst 2 dagar innan provtagningstillfället.

Väl där fanns det tre rum som var ganska sterila (se bild nedan). Det fanns handfat, tvål, sprit och papper i rummet. Tyvärr kan glidmedel eller dylikt påverka provet så det är ingen idé att ta med det.

När väl provet är inlämnat får en provsvar ca 3 veckor senare (jag har ännu i skrivande stund inte fått svar).

Frågor eller tillägg?

Dela gärna med dig i kommentarsfältet!

Previous

Next

14 Comments

 • Tack för detta informativa inlägg! Jag försöker få min kille att förstå att dett är rätt väg att gå för oss. Han är dock så orolig för att utlösning och allt runtomkring, ‘känslan’ ska påverkas, men det har jag förstått att det inte är ngn skillnad, stämmer det tycker du?

 • Tack för ett bra, informativt och konkret inlägg som gjorde mig trygg i att ta steget mer än alla informationsbroschyrer.

  • Ledsen att du inte blev mindre nervös. Inget lugnande. Men lokalbedövningen tog bra och det kändes konstigt, men inte ont.
   Sedan gör det ont de första dagarna efter. Men: No pain, no gain!

 • Hmmm 9 februari 09.00 gick man bort till doktorn…. Var ju lite extra skoj när hon utropar att hej XXX det var ett tag sedan…. Visade sig att hon och hennes son var min sons bästa vän i högstadiet =) Hur som helst, kändes ingenting egentligen ” Like a walk in the park”, dock fick jag en infektion på höger sida och fick feber så jag vandrade tillbaka och fick Penicillin i 10 dagar…… Nu har det ju gått typ 5-6 veckor och jag har fortfarande en liten “glipa” i höger sida, så jag tänkte ringa imorgon och se om man behöver göra något…. Svider lite då och då……. Kör med Alsolsprit o grejer men det verkar envist….. Har tömt 19 ggr nu så snart har man nått målet =) Men till alla, det kändes knappt någonting hade ganska stor svullnad i en vecka eller två….(Typ som en apelsin) Men ganska lugnt ändå, klart hade man haft ett hårt fysiskt jobb hade det kanske varit värt en sjukskrivning i en vecka, men jag sitter ju hemma i Coronatider o jobbar på en stol =) Jaja jäkligt nice att man tagit ansvar och inte lämnat allt till kvinnans ansvar iaf…

  • Júst det, 1 gram alvedon och 1 ipren innan, körde det i 2 veckor sedan, hur lungt som helst, första 2 veckorna fick man ibland en liten känsla typ som att en kula var i kläm då o då….Men just nu känns allt ok förutom att det svider lite då det inte läkt ihop på höger sida, vänster är helt ok!

 • Jag klippte mina den 7/5. Nu den 13/5 har svullnaden i pungen lagt sig och smärtan har avtagit.
  Det jobbiga med OP var när dom satte bedövningen det var riktigt jobbigt tyckte jag. Men kommer vara värt det så att frugan slipper ta mer preventivmedel.

  • Gott att höra att det gick bra Patrik!
   Vi håller tummarna att allt gick vägen vid uppföljning/provtagning. Heja heja!

   • Detta skulle jag ha läst innan ;).

    Har gjorde mitt ingrepp 11/5,

    Jobbigaste med själva operationen var nog inte nålen (man får en på varje sida, i höjd med pungens början under penis. (det var där de gick in på mig ialf) jobbigaste var nog när hen drog ut ledaren och skinnet där de skulle behöva och innan de klippt och bränt så måste de ha lite dra ut ledaren också vilket kan kännas lite i nedre magen

    Mitt onda kom typ dag två. Idag gör det inte lika ont i magen att ställa sig upp. Första dagen undrade jag när det skulle börja göra så där fruktansvärt ont. Riktigt så ont har det inte gjort, men det är svullet och lite ömt, så där dom man fått en smäll för någon dag sedan.

    Kul att läsa i iallafall:)

 • Gjorde mitt ingrepp i måndags. Jag var nersövd under själva ingreppet, så jag kom lindrigt undan. Kände inte av någon direkt smärta efter att jag vaknade upp. Däremot dagen efter samt idag värker det något hysteriskt. En simultant molande och svidande värk, och den vänstra sidan är pungen är blåare än en smurfs… ja, pung. Kvällen efter ingreppet samt även igår blödde det dessutom rätt rejält, men nu verkar det ha lugnat ner sig på den fronten.

  Kände mig rätt kaxig inför ingreppet och trodde att jag skulle kunna gå direkt till jobbet efteråt. Men tji fick jag! Ångrar nästan att jag inte höll mig hemma idag också, för värken som uppstod strax efter lunch har inte varit att leka med.

 • Väl skrivet. Jag var och fick operationen gjord för tre dagar sen. Samma procedur som Joseph beskriver. Sprutorna för bedövning var inte värre än ett vanligt blodprov sen kände jag inte av någonting. Som Fredrik skriver var det obehagligt när läkaren drog i ledarna för att få fram en bit att skära av, det gjorde inte ont men det var en obehaglig pissnödig känsla. Spriten kändes inte alls, kanske var för att jag rakade mig 3 dagar innan. Om man är nyrakad kan det nog svida gött 🙂 Jag har inte haft det minsta problem efteråt. Åkte och hämtade barnen på skolan efteråt och åkte hem och fixade middag. Var beredd på att det skulle göra ont men än så länge känns det inte värre än ett par skärsår som läker. Ingen svullnad eller något. Kanske har haft tur eller så var läkaren riktigt bra på det han gjorde.
  Jag fick ordentligt pungvred i ena kulan en gång när jag låg i sängen och fick fippla med att vrida kulan för att hitta en vinkel som inte gjorde ont. Det där med tightare kallingar låter som ett bra tips. Vill inte vakna upp mitt i natten med pungvred.

 • Gjorde ingreppet igår. Kände inget mer än ett litet stick vid bedövningen. Jag pratade med läkaren under hela ingreppet, så det var mycket avslappnat. Ingen smärta, eller svullnad. Lite märklig känsla i nedre magen och pungen, men ingen smärta. Tänkte köra en padelmatch på lördag, 3 dagar efter, och det ska nog gå bra.

 • Jag gjorde ingreppet den 15 juni i år. Allt gick bra fram till dag 10, då jag började få problem kring ena testikeln. Dessa blev sakta värre och värre under följande veckor och jag började undra varför denna enkla och säkra operation skulle ge mig sådana problem. Via lite letande stötte jag på något som heter “post vasectomy pain syndrome”, vilket det öht inte informeras om inom svensk sjukvård. När man väl känner till begreppet är det dock inte alls svårt att finna information. Det räcker till och med att titta på Wikipediaposten om begreppet. https://en.wikipedia.org/wiki/Post-vasectomy_pain_syndrome. Där finns åtskilliga seriösa forskningsartiklar att finna. Den kanske mest seriösa är följande survey från 2020, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7084350/, där man finner att ca 5% av vasektomerade män får kroniska problem inom några år.
  För egen del har jag nu efter sex månader haft en viss förbättring de senaste veckorna, men har fått äta antiinflammatoriska läkemedel konstant fram tills dess. Jag måste dock fortfarande ha löst sittande byxor och kan bara stå upp och jobba. Förhoppningsvis är det på väg åt rätt håll, men det har definitivt inte varit värt de besvär och den oro som detta orsakat. Det är en oerhörd skandal att det inte informeras om dessa risker på ett bra sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritets Preferens
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.