Min vasektomi

Precis som utlovat så skriver jag ihop ett summerande inlägg här kring min vasektomi. Jag tänkte dela med mig av mina erfarenheter och tankar. Vad är vasektomi? Finns det fördelar/nackdelar? Hur går du tillväga för att få en vasektomi och hur kan processen se ut? Hur upplevde jag det det och var är första tiden? Samt lite tips och tricks.

Spermier och vätska

Vasektomi är det medicinska begreppet för sterilisering av det manliga könsorganet. Varje dag bildas uppemot 100 miljoner spermier i testiklarna. När spermierna är färdigutvecklade förvaras de i bitestiklarna i väntan på utlösning. Vid utlösning åker spermierna genom sädesledaren till urinröret där de blandas med prostatasekret. Efter denna första utlösning töms sädesblåsorna på sitt sekret som en eftersköljning. Spermierna utgör några tiotusendelar av den totala mängden sperma. Merparten av vätskan som kommer ut vid en utlösning är sädesblåsornas sekret och prostatavätska. Att man tar bort spermierna gör alltså inte att vätskan blir märkbart mindre.

Vad är vasektomi?

Vid en vasektomi klipps en liten bit av sädesledarna av och sys eller bränns ihop så att spermierna i bitestiklarna inte längre kan slungas ut vid en utlösning. Vasektomi är alltså inte samma sak som en kastrering där man tar bort testiklarna.

För- och nackdelar:

Vi börjar med fördelarna:

 • Säker metod – Metoden i sig är ett mycket säkert sätt att undvika oönskade graviditeter. Vasektomi har ett slutresultat på 99,9% säkerhet. Jämför en mot kvinnlig sterilisering är motsvarande siffra 99,5% och kondom som ligger på 98% vid perfekt användning (82% vid typisk användning).
 • Färre hormoner för din partner – En till fördel att din partner inte längre behöver använda p-piller, p-stav eller annat preventivmedel och kan alltså minska på eventuella biverkningar.
 • Påverkar ej dig negativt – Precis som jag skrev ovan så är en vasektomi inte det samma som en kastrering. Det påverkar inte bildandet av hormoner (exempelvis testosteron). Då ingreppet också kan minimera oro för oönskad graviditet har det visat sig snarare öka sexlusten för båda partners.
 • Ett mindre ingrepp – Självaste vasektomin tar ca 30 minuter och sker med lokalbedövning. Ett 1-2 cm snitt, lite klipp och sedan sy ihop. Om man jämför med kvinnlig sterilisering så kräver detta titthålskirurgi, om det inte görs i samband med ett kejsarsnitt. Kvinnan har gjort sitt genom att förmodligen äta p-piller i flertalet år, i många fall tagit ansvar för att se till att det funnits kondomer innan samlag, burit och fött barn och eventuellt redan genomlidit en eller flera bukoperationer i form av kejsarsnitt. Vasektomin ger oss män ett bra tillfälle att bidra när väl barnafödandet är klart.

Och det leder oss till nackdelslistan:

 • Ångerrätten är klurig – Det kan hända, särskilt om du steriliserar dig vid en ung ålder, att du ångrar dig senare i livet och vill ha fler barn. Det är möjligt att reversera en vasektomi, men det är dyrt, betalas av dina egna pengar och är inte helt säkert att det fungerar.
 • Vasektomi skyddar ej mot könssjukdomar – Ingreppet skyddar enbart mot oönskad graviditet. Mot könssjukdomar är det fortfarande kondom som gäller.
 • Risk för långvarig smärta – Det finns individer som får besvär med långvarig smärta efter ingreppet, det nämns som en risk men ska vara mycket ovanligt.

Hur ser processen ut?

I och med att jag är bosatt i Region Stockholm så blir detta utifrån hur processen såg ut för mig. Enligt 1177 ser det ut så här på många ställen, men det skiljer sig åt lite i landet.

 • Enligt steriliseringslagen måste du ha fyllt 25 år och vara bosatt i Sverige för att få sterilisera dig. Om du är mellan 18 och 25 och det finns synnerliga skäl (exempelvis att ett blivande barn riskerar ärva en allvarlig sjukdom av dig), så kan du ansöka om tillstånd av Socialstyrelsen.
 • Vänd dig till din vårdcentral och boka tid med en läkare.
 • Hen skriver en remiss till en urolog som sedan ska utföra vasektomin. Det går även att skriva en egenremiss till en urologmottagning.
 • Du får troligtvis en kallelse till urologmottagningen för att få information inför ingreppet
 • Du blir inplanerad och utför själva ingreppet.
 • 3 månader efter ingreppet ska ett spermaprov skickas in för analys. Resultatet visar om ingreppet var lyckat eller ej. Innan dess bör sex ske med annan preventionsmetod.

I Region Stockholm kostar en vasektomi som ett vanligt läkarbesök (350 Kr år 2020). Frikort gäller, om det sker på en klinik som har avtal med Regionen. Det finns en rad med privata aktörer som utför vasektomi men där betalar du själv för ingreppet. SVT sammanställde en lista 2017 på vad det kostar i de olika länen.

Hur var det för mig?

Inför:

Jag fick först ett informationsbrev från kliniken där det stod ”Välkommen till informationsträff”. Utan att kolla något så gick jag dit, med Waldo så klart, och väl där insåg jag att det inte var påtal om någon informationsträff utan självaste ingreppet. Jag hamnade på väntelistan igen och de ringde upp någon dag senare med ett återbud och jag var åter på plats två veckor senare utan barn.

Info innan ingreppet var det typiska innan en operation. Duscha och tvätta noggrant kvällen innan (helst med Descutan) och att sova i rena kläder och rena sängkläder. Operationsområdet, vilket är nedanför penisroten på båda sidor av pungen, ska du gärna trimma men inte raka. Jag gjorde en miss här och rakade rubb och stubb innan vasektomin, vilket visade sig vara en angelägenhet efteråt när pungen gjorde ont, stygnen drog, stack och kliade och jag dessutom hade en massa växande stubb överallt där nere som bara förvärrade saker och ting. Så håravkortning, men inte rakning!

Inför operationen är det rekommenderat att köpa in några välåtsittande kalsonger, typ Y-front/briefs/tarzantajts. Tro mig, jag föredrar alla dagar boxershorts, men jag kan starkt rekommendera investeringen för ändamålet om ni inte redan använder dem. Sist men inte minst finns det två formulär som du ska fylla i, en hälsodeklaration och ett papper till Socialstyrelsen där du bekräftar att du frivilligt går med på att genomgå en sterilisering.

Operationsdagen:

Väl på plats visade de in mig till ett litet operationsrum och fick lägga mig ner på en brits. Sjuksköterskan på plats kontrollerade mina uppgifter, tog hand om formulären jag fyllt i och preppade området för operationen. Jag fick ett skynke i höjd med magen och sedan satte de en slags skyddsplast över benen med hål för operationsområdet (pungen). Sjuksköterskan desinficerade (kan svida eller bränna till rejält) och sedan kom läkaren in och hälsade. Hen kontrollerade att jag verkligen var säker på vasektomin och fortsatte sedan med en lokalbedövning. Jag är helt med på att jag inte skulle vilja utföra en vasektomi utan bedövning, men själva bedövningen gjorde i sig riktigt ont.

Sedan skar och klippte hen. Jag kände hur hen drog och hörde att det var något som brändes. Slutligen sydde hen igen de små hålen och proceduren var klar. Ingreppet i sin helhet tog ca 20 minuter. Det var obekvämt men var hanterbart.

Jag fick rekommendation att ta det lite lugnt de första dagarna. Inte duscha på två dagar och inte lyfta tungt eller träna på 2-3 veckor. Det är tydligen vanligt att pungen blir svullen och blir blodfylld, men detta återgår av sig självt efter någon månad. Jag skulle kontakta kliniken om det gjorde onormalt ont, blev inflammerat i mer än ett par dagar, fick feber eller blödningar som inte slutade. Det behövdes inte.

Att promenera ut ur kliniken och ta mig till tunnelbanan och sedan hem var en mycket märklig upplevelse. Resan började med att jag inte kände någonting i de nedre regionerna och det kändes nästan som om penisen höll på att fara ut ur kalsongerna, vilket är inte riktigt det en vill kolla när en går genom Skärholmen centrum kring lunchtid. Allt eftersom jag närmade mig hem så gjorde det mer och mer ont, så det hade varit smartare att ha grundat med paracetamol eller liknande innan eller precis efter ingreppet. De erbjöd inte smärtlindrande tabletter vid ingreppet och personalen kom inte heller med någon sådan rekommendation. Men det får du nu av mig!

Första tiden

Jag antar att upplevelsen varierar mellan olika personer, hur ingreppet utförs mm. Men för min del var smärtstillande ett måste. Det gjorde ont precis hela tiden, liggande, sittande, stående och i rörelse. Det var liksom ett ständigt molande som om jag hade blivit sparkad i skrevet riktigt hårt. Till det hela hade jag inte lyxen att vara stilla eftersom jag var föräldraledig med en mycket aktiv 15 månaders.

Efter de 3 första dagarna var det värsta över, men jag slutade inte med smärtstillande förrän efter två veckor och var inte helt smärtfri i stilla sittande förrän 3 veckor efter. Jag hade mindre komplikationer som att det var lite rodnad kring såren och att det varade lite. Jag tvättade med alsolsprit och det gick bort efter några dagar. Stygnen upplöste sig själva och försvann allt eftersom efter den tredje veckan. Ganska mycket obehag med stygn som stack till på ben och pung och samtidigt växande stubb efter rakningen (än en gång, raka INTE). Men efter 3-4 veckor kunde jag träna som normalt och det var inte hela världen när något av barnen satte foten i skrevet på mig. Det händer oftare än man kan tro.

Provtagning

Efter 3 månader sker provtagning för att säkerställa att vasektomin funkade. Under denna tid ska en inte ha oskyddat samlag eftersom det inte är säkert. Innan provtagningen ska en dessutom ha haft minst 20 utlösningar eftersom det annars kan ligga gamla levande spermier i sädesledarna som ger ett falskt positiv på testet. För min del bokade jag själv ett testtillfälle på 1177 på ANOVA lab ligger i anslutning till Karolinska Universitetssjukhuset. I den informationen från dem stod det dessutom att jag skulle ha abstinens på max 4 dagar och minst 2 dagar innan provtagningstillfället.

Väl där fanns det tre rum som var ganska sterila (se bild nedan). Det fanns handfat, tvål, sprit och papper i rummet. Behöver du något annat för att hjälpa dig att få utlösning till provet (t.ex. glidmedel) så får du ta med dig det själv.

När väl provet är inlämnat får en provsvar ca 3 veckor senare (jag har ännu i skrivande stund inte fått svar).

Frågor eller tillägg?

Dela gärna med dig i kommentarsfältet!

Comments (1)

Informativt och bra inlägg, tack för det!

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.