Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Matvecka från Israel

Matvecka från Israel

flag of Israel | History, Meaning, & Illustration | Britannica

När vi bad om land-tips för bra grill/semestermat fick vi också tips om Israel! Vi har älskat mat från mellanöstern generellt och när vi spanar runt så ser typ alla recept goda ut.

Här kommer två utvalda recept:

Kycklingspett. Borde enligt flera recept ätas med couscous. Alltså, jag har haft en av våra sommarsemestrars värsta härdsmälta en gång när vi ätit couscous i ett trångt stugkök med plastmatta. Jag låg och plockade/sopade/torkade couscous in till förbannelse efter en måltid och lovade där och då att vi inte ska äta couscous igen förrän alla våra barn är stora. Vi kommer äta med färskpotatis till det här.

Fisk i sås. Det här var spännande, för hur vi än googlade efter “Israeli fish recipes” så kom vi till olika versioner av detta “Marockanska” fiskrecept. Det verkar i alla fall ätas i Israel och det är väl gott nog. Vad ska vi äta det med? Ris tror jag.

Sedan blir valet väldigt svårt.

Vi gillar mat från mellanöstern generellt, men vi väljer den här gången bort en massa recept pga semesterplaneringen – vi kommer helt enkelt inte ha tillgång till hela kryddhyllan eller alla sorters redskap (mixerstav osv). En del recept går också bort för att de är så lika saker vi ätit från andra länder. Israeliska pannkakor verkar vara precis som amerikanska. Potatispannkakorna verkar vara som i Europa. Shakshukan ser precis ut som något vi har haft från något annat land.

Det är en del av de intressanta med vår resa över världen. Att se hur matvanor och recept färdats, hur influenser blandas. Det är så väldigt levande nu, men visar också så mycket om hur saker och ting har varit och förändras.

den Isrealiska matveckan blir därför kort

Berätta! Har du någon fantastisk israelisk matupplevelse du vill dela med dig av?

1 kommentar till “Matvecka från Israel”

  1. Vi hittade ett litet hål i väggen i Jaffa när vi var där. Lång kö ut på gatan, i princip inga turister. Vi ställde oss i kön. När det blev vår tur blev vi placerade vid ett långbord mitt bland israeliska värnpliktiga med automatvapen fästa i bältet, gamla damer med huckle, skolungdomar, ja alla möjliga människor. Vi blev tillfrågade om vad vi ville dricka, inget annat. Sedan kom varsin jätteportion med hummus, olivolja, paprikapulver och bröd. Det godaste någon av oss ätit. När min man ätit upp fyllde de på. Jag orkade inte äta allt, men det berodde inte på att det inte var gott. Magen stod i fyra hörn på oss på slutet och vi var båda ledsna att vi inte fick plats för en portion till. Har varken förr eller senare ätit så god hummus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *