Vardagslogistiken i familjen Fernando
I perioder får vi frågan om vi inte ska renodla bloggen, och enbart låta den bli Mias och enbart om kvinnohälsa. Det hade egentligen varit okej för oss båda, men vi gillar ändå att kunna få fritt spelrum att också bara vara. Bakingbabies får handla om oss ibland också!
Men i alla fall. Vi hade lite idéstorka för ett tag sedan och bad om förslag på inläggsämnen. Och fick många spännande förslag. Idag tänkte jag skriva om ett av dem: mer om vår vardagslogistik.
Lämna och hämta-logistiken
Allting går i säsonger, och nu står vi snart inför en förändring igen. Under föräldraledigheten har den som varit hemma med Waldo skött både lämningar och hämtningar. Nu framöver kommer vi försöka dela lika på det med i förväg överenskomna dagar. Tidigare har vi gjort så att den alltid lämnar och den andra alltid hämtat. Nu behöver vi någon annan lösning i och med att båda våra arbetssituationer inte innebär att alla veckodagar kan vara lika dana. Hur gör ni?
VAB-logistiken
Vi har helt osannolikt friska barn för det mesta. Jag, Joseph, tar det mesta av vabbandet. Jag kan lättare ta akuta jobbärenden eller möten hemifrån, om det är något som ABSOLUT inte kan bokas om. Mia dör stressdöden av att vabba och lämna återbud till patienter som kanske väntat månader och ibland reser långt för att träffa henne. Nu har ju Mia dagar som hon jobbar hemifrån med bloggen och annat, då kan hon också hoppa in och vabba dessa dagar.
Mat-logistiken
Vi började med matlands-veckoplaneringen när vi började mer regelbundet köpa hem mat via nätet. Vi har ingen bil och det kom till en punkt när det gick åt så mycket frukt och mjölk i veckorna att vi inte kände att det var rimligt att bära hem det längre. Men utan tydligt uppstrukturerad matplanering får man inte hem en rimlig veckoranson mat om man ska internetshoppa maten. Det var så vi började med att äta från olika länder, helt enkelt för att få en inspiration och urvalskriterier för att hejvilt googla recept. Vi gör så att jag hittar recepten och Mia beställer maten. Vi brukar göra att den som hämtar också färdigställer maten, men när vi båda jobbar har vi tidigare varit ganska duktiga på att förbereda middagen kvällen innan om det krävs. Jag bakar allt vårt bröd de veckor jag hinner och är oftast den som bakar kakor och desserter också.
Tvätt-logistiken
Den som har varit föräldraledig har tvättat mest hos oss, och nu när jag skriver detta inser jag att jag får en liten stresskänsla i magen. Hur ska vi hinna med allt när ingen är hemma på dagarna? Alla andra verkar ju klara det, och vi har ju löst det tidigare också. Det är bara ovant att tänka på.
Vara social-uppdraget
Jag är i regel den som går på föräldramöten, följer med barnen på kalas och sånt. Mia har oftare koll på presentinköpen till andra barnkalas. När det gäller våra egna barns presenter är det ofta att vi spånar tillsammans, men jag sköter inköpen. Jag är den som följer med på andra slags barnaktiviteter oftast, men just nu är det Mia som går med barnen till biblioteket.
Barnens kläder-logistiken
Här har Mia definitivt mest koll, framförallt när det gäller att tänka långt framåt och att se behovet av att köpa in nya storlekar eller säsongsgrejer. Sen åker vi nog iväg och handlar/beställer hem ungefär lika mycket. Mia gillar att sy om trasiga barnbyxor till shorts, så det gör hon.
Det var all vardagslogistik jag kan komma på
Är det något mer jag borde berätta om? Fråga i så fall!
Alltid intressant att läsa om hur andra löser det. Tänker på när en del uppgifter inte är en belastning för den ena men jobbigt för den andra tex ”vara social”. Skönt när man kan identifiera och dela upp. Vi har också tre barn i ungefär samma åldrar som er (ett gemensamt) som börjar förskolan i augusti. Jag har inget emot presentfix och ansvara för kläder men städning är en återkommande grej hos oss. Konstant stökigt med 18-månaders och hur löser man det utan att förvara alla saker i korgar i taket. 🙂 Tänker också på ”aktivera barnen-uppdraget”. Ansvaret för att de rör på sig, kommer ut. Ofta gör vi gemensamma utflykter men om vi har en hemmadag.. hur man tar ansvar för att de inte fastnar framför en skärm. Vet inte om detta är frågor, men kanske några kompletterande teman under logistik: städning och aktivera barn.
Sömnlogistiken! Det undrar jag över! Hur lägger man (ni) tre barn?
Nu är Waldo särskilt jobbig just nu och skriker som en stucken gris om inte jag (Joseph) lägger honom. Men annars är det inte så svårt. Alla barnen kvällsduschar, borstar tänderna i tur och ordning. Sedan får de kvälls-TV. Sedan är det lite olika om vi är två hemma eller bara en på plats. Är vi båda så delar vi på oss. Annars tar man dem bara som det faller dig. Men vill det sig väl så läggs Waldo medan de stora ser på sitt program (24 min), sedan läsning och läggning av de stora. Strular lillen så kan de stora antingen nöja sig med en godnattkram eller så ligger de och läser själva till dess att Waldo är lagd.
Det finns lite olika sätt och barnen (just nu då bara de stora) är superlättlagda vilket underlättar det hela.
För vår del så kör vi storstädning en gång i veckan. Vi städar i ca 1 timma medan barnen får sin veckodos av tv-spel/surfplatta.
När det gäller arkivering av barnen så har de blivit ganska duktiga på att sitta lugnt och läsa själva. Mitt bästa tips är “divide and conquer”. Blir det för stökigt så tvinga dem att separera och göra något själva ett tag. Har vi tid så går någon eller alla ut eller så läser vi för dem. Vi har haft perioder där vi kunnat slå på barnradio eller sagor på Spotify (typ Bamse, Pelle Svanslös, Alfon mm) och fått båda barnen att snällt sitta lugnt medan en annan lagat mat och varit glad över att undervikt hell hour.
Varför är det enklare nu trots fler barn? Hur mycket skillnad är de ti logistiken mellan 2 och 3 barn? (Letar argument för en trea ;))
På det stora hela är det att livet generellt är enklare när barnen blir större.
Att få en till när de andra var 6 och 4 var mer som att ha ett litet barn utan andra än när vi fick Wilfred (nr 2). Alltså, i och med att de stora är mer självständiga och kan leka tillsammans finns det utrymme att ha mer tid med den lilla. Samtidigt finns det två relativt ansvarsfulla barn som hjälper till att hålla ett öga på småbarnet som river omkring. Jag kan stå och laga mat och be någon av de stora att ha koll på Waldo och inte behöva jaga rätt på honom hela tiden (typ när han började krypa/gå/klättra ovs).
I bilen hjälper de till att hålla Waldo glad och lyckas oftast med det.
De större barnen får också anledning till att bli mer självständiga när de tvingas att hitta på saker själva eftersom de är hemma med en förälder/föräldrar som behöver lägga mer tid på den minsta. Jag ser det oftast som en positiv ‘driver’ i deras utveckling.
Sedan kan en njuta av en liten bebis tillsammans med lite större syskon och det är faktisk extra kul och mysigt!
Behöver du mer?
Tack för att du tog dig tid att svara och för ett jättebra svar. Mycket bra förklaring och argument, tack!