Jag måste säga att jag inte hade någon riktig uppfattning om hur mat från Somalia ska vara. Jag har ändå haft många vänner från många olika länder som jag ätit hemma hos, men just Somalisk mat har jag inte kommit i kontakt med tidigare. Men recepten ser väldigt goda ut!
Här är veckans utvalda recept:
- Lamm med ris
- Somalisk lasagne
- Kycklinggryta med bröd och tomat och gurk-sallad
- Fiskgryta med ris
- Linssoppa och frallor
- Somaliska pannkakor
Det här blir 6 dagar och den sista dagen i veckan tar vi semester med “frukost till middag”.
Jag har en långvarig relation till somalisk mat tack vare att sonen varit gift med en somaliska. Det godaste jag ätit ur det somaliska köket är deras sambusa, fyllda trekantiga knyten med köttfyllning. Egentligen identiska med indiska samosas men min sons tidigare svärmors är de godaste. Det är bara ett hav mellan Somalia och Indien och Sri Lanka och enligt den somaliska kokbok jag har är köken ganska lika. Dessutom var landet ockuperat av Italien under en tid och har en hel del influenser från det italienska köket. Jag har variten del i Indien så den somaliska maten känns välbekant och lättillgänglig även om den har mer kött än den indiska.