Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Perineocele

Perineocele

Vad är en perineocele? Det står i min journal men jag förstår inte riktigt vad det är och när jag googlar hittar jag ingen förklaring.

Läsarfråga

Perineocele

Perineo betyder i det här sammanhanget mellangården, utrymmet mellan slidan och tarmen. Cele betyder bråck. Perineocele är en en ovanlig slags framfall kan man säga, där en defekt i mellangården ger upphov till ett bråck av de vävnader som ska finnas inuti uppåt sett från mellangården pressas ner och ut. Det är inte ett vaginalt framfall, där något buktar nedåt eller utifrån slidan, utan det är just mellangården som buktar ner.

Definitionen lyder:

”Utbuktning i mellangården förknippad med bråck av den främre väggen i ändtarmen.”

Varför uppstår detta?

Det kan uppstå när levatormusklerna på djupet i mellangårde saknar är trasiga efter en förlossning och innebär alltså att vävnadern som ska vara mer upprätt stående i mellanrummet mellan slidan och tarmen buktar ner mellan transversus perinei och analsfinktrarna. Slitskador som långvarig förstoppning/frekvent och hårt krystande kan ge upphov till liknande eller samma besvär. Jag läser mig till att detta också kan uppstå hos män efter prostataoperationer eller efter annan kirurgi i området, där vävnadera inte blivit optimalt sydda efteråt.

Symtom

Mellangården är sänkt och man kan se och känna ett ökat avstånd mellan slidan och tarmen. Mellangården känns ofta mjuk sviktande då man trycker på den. Det kan göra ont att sitta och individen har ofta en tyngande känsla i mellangården. Besvären kommer tillsammans med svårigheter att tömma tarmen och behovet av att trycka på mellangården för att kunna bajsa.

Vad gör man åt det?

Som jag förstår det så är det fördelaktigt att laga muskelskador som kan ha gett upphov till utvecklingen av bråcket. Är det inte lämpligt eller möjligt blir behandlingen ”konservativ”, det vill säga att man gör allt för att livet ska fungera så bra som möjligt utan kirurgi. Då handlar det ofta om olika tekniker för att minska symtomen och framförallt optimera förutsättningarna för effektiv tarmtömning.

Referens

Perineocele: Symptom complex, description of anatomic defect, and surgical technique for repair

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *