Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Sluta ha sex med din tjej när det gör ont på henne

Sluta ha sex med din tjej när det gör ont på henne

  • av

Det här inlägget är riktat till dig som manlig sexualpartner som har en tjej som får ont av penetration. Eller för all del ont på något annat sätt när ni har sex. Jag vet att det finns många tjejer som överhuvudtaget aldrig berättar för din partner om att sex gör ont – så har du fått reda på det: Grattis. Du har fått ett förtroende, förvalta det väl.

Det finns också många tjejer som kommer ställa upp på sex ändå, fast hon vet att det kommer göra ont. Det kan handla om en föreställning om att hon ska ställa upp, för att vara en god partner. Jag skulle vilja be dig att tänka över detta: Vill du ha sex med din tjej fast det gör ont på/i henne?

De allra flesta vettiga människor vill aldrig skada sin partner. Känner du att det är helt okej att skada din partner bör du genast söka hjälp. Det är inte okej någonstans.

Sex gör ont när sex gjort ont

Om det gjort ont vid penetration vid ett tillfälle, av vilken orsak som helst, kan kroppen spara det som ett kroppsminne. Observera att det inte måste handla om våldsamt sex, även om det såklart är större sannolikhet att sex gör ont om det är hårt. Det kan handla om något så ”litet” som att ha penetration utan att tjejen är tillräckligt kåt och våt. Om lusten och våtheten inte finns där kan friktionen bli smärtsam.

När kroppen sparat ett minne av att sex gör ont kan den också uppfatta att det finns ett hot om smärta inför nästkommande sexuell situation. Denna oro från kroppens sida kan finnas även om individen själv är avslappnad och lustfylld. Oron leder till muskelspänningar i musklerna som omger slidan, vilket gör att de kramar om vaginalöppningen. Det här är inte en mjuk och mysig kram, utan det blir till en kramp. Detta i sin tur leder till att det blir större risk att penetration gör ont även denna gång.

Att bromsa smärtutvecklingen

Om sex gör ont för en tjej är den viktigaste behandlingen att sluta med det som gör ont – ofta handlar det om penetration. Det går ofta inte att komma över tröskeln att bli smärtfri vid sex igen om man regelbundet har penetrerande sex som gör ont. Det finns en uppfattning om att det är penetrationssex som är ”riktigt sex” och jag vet att en del av er tänker ”Va, ska vi inte kunna ha sex ALLS nu då?”. Jo, absolut.

Det finns många sätt att ha sex. Vill dock poängtera att bara för att din tjej inte blir skyldig dig någon annan slags sex bara för att hon inte bör ställa upp på penetrerande sex. Ni behöver prata igenom vad och hur ni vill lösa det hela. Det ska fortsatt vara lustfyllt. Grundregeln är dock att var och en ansvarar för sina egna sexuella behov.

Orsaker till smärta vid sex

Smärta vid vaginal penetration som återfinns precis vid ingången och som upplevs brännande och ytligt kommer ofta från slemhinnorna. Slemhinnorna behöver vara våt (och tjejen kåt) vid penetration, annars blir det skavigt och orsakar smärta. Här behöver ni kanske ha ett samtal – vad väcker kåthet och lust hos er båda? Om ni inte känner till detta om varandra behöver ni prata om detta nu. Missförstånd om vad som väcker lust hos en partner är vanligt.

Det finns andra problem med hud och/eller slemhinnor som kan orsaka små sprickor, sår eller bara smärta. Också ”hårt sex” kan också ge skador som orsakar smärta. Det är extra viktigt att låta de vävnader som får skador, sprickor eller sår att vara helt ifrån medan de läker.

Hårt spända muskler i bäckenbotten

Ungefär en av tio har en slags kramp i musklerna som omger könsorganen. Det är ungefär som när man har onda spänningsknutor i musklerna kring skulderbladen, fast spänningen sitter inuti bäckenbotten. Denna spänning gör att musklerna ”stänger till”. Ibland kan det till och med bli omöjligt med penetration, eller bara att vävnaderna utsätts för våld om man kör på ändå. För många är den här spänningen automatiserad och inte möjlig att reglera ner själv. Det här är ett tillstånd som ofta kräver behandling, och under tiden behandlingen pågår är sex som gör ont olämpligt då det ofta gör att behandlingen backar flera steg.

Smärta föder smärta

Könsområdet är och ska vara väldigt känsligt. Det är oftast en välsignelse, men ibland ett problem. Om en individ har upplevt smärta i området vid kan nerverna få en ökad smärtkänslighet där. Det innebär att en beröring som i vanliga fall inte skulle göra ont nu upplevs smärtsam. Hård och smärtsam beröring förvärrar ofta tillståndet.

Sex kan göra ont av flera olika anledningar och tillstånd än detta. Att ha sex bakifrån ökar chansen att man slår emot livmodertappen, det ger en mycket obehaglig och djup smärta. Chansen att detta gör ont ökar om tjejen inte är kåt och våt, eftersom slidan och dess omkringliggande vävnader förändras något när lust och våthet finns.

Sluta ha sex som gör illa din partner

Det är förstås i första hand för att du bryr dig om din partner som ni ska upphöra med aktiviteter som gör illa henne. Och i andra hand för att du inte är en rövhatt. Om du är en person som tycker att det är okej att personen du har sex med lider av det bör du genast söka hjälp. Men också rent taktiskt – vill ni kunna ha bra sex där ni båda kan njuta måste ni genast sluta upp med sex som gör ont.

Vad kan du göra?

  • Acceptera att du själv har ansvar för din egen sexualitet. Din tjej har inget ansvar för att du ska få orgasmer regelbundet.
  • Analysera dina egna sexuella kunskaper. Vet du hur kvinnans kön fungerar, på riktigt?
  • Omvärdera, tänk bort från penetrationsnormen. Om ni inte bör ha penetrerande sex, vad kan ni då ha för slags sex som blir ömsesidigt och trevligt?
  • Erbjud dig att googla telefonnummer eller öppettider till ungdomsmottagningen, barnmorska eller gynekolog. Följ med om hon behöver moraliskt stöd, men stanna i väntrummet.Tipsa om fysioterapeuter som jobbar med smärta vid sexuell penetration, här hittar man dem.

Sluta ha sex med din tjej när det gör ont på henne

Det här är en text skriven av mig, jag är gift med en fysioterapeut som behandlar smärta vid sexuell penetration. Jag hävdar på inget sätt att jag kan allt om ämnet. Fyll gärna på med tips och tankar (konstruktiva!) i kommentarsfältet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *