Operera navelbråck efter graviditet

Hej!

Min fundering är NÄR det är mest gynnsamt att operera navelbråck efter graviditet?

Jag funderar över om ett navelbråck kan hämma, ”vara i vägen”, för magmuskeldelningens återhämtning och att ett navelbråck därmed skulle kunna resultera i en rektusdiastas (iom att magmusklerna inte går ihop lika mycket som om de hade gjort om bråcket inte var i vägen)?

Läsarfråga

Vad är ett bråck?

Innan jag svarar på frågan om att operera navelbråck efter graviditet vill jag börja med grunderna.

Bild på min svärfars navelbråck, han har dock aldrig varit gravid =)

Ett bråck uppstår när delar från kroppens inre tränger ut genom en defekt i kroppens vävnader eller en naturlig öppning. Navelbråck innebär att ett område på magens insida nära naveln är försvagat eller förtunnat. Det uppstår en bråcksäck under huden och blir synlig som en utbuktning på magen. Bråck kan ömma vid tryckökningar i bålen som vid hosta eller tyngre lyft, men också vid beröring.

Navelbråck efter graviditeter

Under och efter graviditeter är all vävnader på magen utsträckta och tunnare än vanligt. Då kan det hända att det uppstår navelbråck. När du själv var ett foster passerade din navelsträng genom den mellan dig och din mamma genom en öppning i din navel. En sådan öppning stängs oftast efter födseln, men det är ändå inte helt ovanligt med navelbråckhos barn. Man tror att navelbråck hos barn eller bara en ofullständig stängning av den öppningen kan öka risken för navelbråck senare i livet. På grund av väldig sträckning av vävnader och muskler i magen under graviditeten finns risk att få eller utveckla ett navelbråck vid graviditet (eller vid bukfetma eller i  andra sammanhang där trycket i buken är högt). För många dyker alltså bråck upp under graviditet och blir sedan inte lika tydliga när magen återhämtar sig efteråt.

Operationer av navelbråck

Under och efter graviditet kan man dock invänta kroppens egen återhämtning för att se om bråcket försvinner när magen blir mindre. Blir bråcket kvar kan man operera det. Framförallt om det också ger upphov till smärtor eller besvär. De flesta navelbråck hos vuxna blir åtgärdade förr eller senare då de har en relativt hög risk för inklämning. Operationen är oftast ett ingrepp som sker så ”lätt och kort” att du kan åka hem samma dag. Operationen utförs via titthål eller som en ”öppen” operation där man syr ihop vävnaderna i varandra eller där man tillsätter ett nät av kirurgisk mesh.

Små navelbråck

Små navelbråck kanske inte ger några symtom kanske inte stör din vardag eller din muskelfunktion något alls och är ofta inte aktuella att operera förrän de stör dig på något sätt.

Relationen mellan navelbråck och magmuskeldelning

Under graviditeten blir den interna strukturen i magmusklerna förändrad. De blir längre, bredare, plattare och får ett ökat avstånd till sin like på motsatt kroppshalva. Magmusklernas styrka blir sänkt och deras förmåga att stabilisera bäckenet minskar. Men man vet inte riktigt hur magmusklernas funktion och styrka påverkar utvecklandet eller symtombilden vid navelbråck, och därför finns inte några rekommendationer att avvakta med navelbråckskirurgi till någon viss punkt av magmuskelåterhämtning postpartum. Magmuskeldelning i sig är inte ett bråck, men en delning kan öka risken för återfall av navelbråck. Teorin är att en tunn och utsträckt vävnad mellan magmusklerna är en riskfaktor.

Stora navelbråck i kombination med diastas

Vid stora navelbråck som också kommer i samband med en generell bukväggsuttöjning och stort avstånd mellan magmusklerna kan det vara fördelaktigt att man lagar både bråcket och diastasen samtidigt. Det blir en mer omfattande operation med mycket mer omfattande återhämtning/rehabperiod i efterförloppet. Förekomsten av navelbråck under graviditet är 0,08%. Magmuskeldelningar är mycket fekventa under graviditet, 100% av alla gravida kommer ha en delning av magmusklerna och en förtunning av bukväggen i slutet av graviditeten. Det finns en koppling mellan kvarvarande synliga/besvärsgivande bråck och magmuskeldelningar, och om man bara lagar bråcket och inte delningen verkar de flesta mena att återfallsrisken är hög. Det börjar därför bli allt vanligare att åtgärda båda tillstånden kirurgiskt samtidigt.

Påverkan åt båda håll

Ur magmuskelsynpunkt kan man tänka att påverkan går åt två håll.

  1. Mer återhämtade och starka muskler kan optimera kirurgiåterhämtningen.
  2. Bråcket kan ligga i vägen mellan magmusklerna och liksom förhindra att diastasen försvinner.

Jag tänker att båda troligen är sanna, och att du nog har nytta av att prehabträna under året du kanske ändå väntar på operationen. Och efteråt kan du känna av att det händer ytterligare lite till i din återhämtning. Men förr stirrade man sig blind på just avståndet mellan bukmusklerna, idag vet man att det inte är avståndet som avgör funktionen för bukmusklerna, utan istället vävnadskvaliteten i magens mittlinje.

Hitta rätt i vården

Det är lätt att tro att barnmorskor och gynekologer är de som kan allt som har med gravid- och postgravidkroppar att göra. Men när det gäller navelbråck bör du faktiskt istället börja hos läkare på vårdcentralen. Denne kan sedan hänvisa eller remittera dig vidare vid behov.

Timing för navelbråcksoperation

I forskning hittar man beskrivna navelbråcksoperationer från allt ifrån 8 veckor till 1 år postpartum. Och går det längre tid än så, så pratar man inte längre om operationen i relation till en tidigare graviditet. En fördel med att vänta längre är att vänta in den kroppsegna återhämtningen. Både vad gäller hormonbalans, magens storlek och generell kroppsvikt.

Hormonell påverkan

Det finns ingen modern forskning som menar på att graviditets eller amningshormon skulle påverka läkningen vid en navelbråcksoperation. Det är dock inte väl efterforskat.

Att opereras med små barn hemma

Kirurgi innebär ofta restriktioner om att man inte ska lyfta eller bära tunga i efterförloppet. Navelbråcksoperationer men ännu mer diastasoperationen ger upphov till reparationer som är sårbara för tryckökningar i bålen under de första månaderna. Att ha en liten bebis eller så stora barn att frekventa lyft inte är aktuellt skulle jag säga att är fördelaktigt ur läkningssynpunkt. Om du ska opereras bör det finnas andra vuxna som kan ta det primära ansvaret för barnet under några månader.

När är bästa timingen för en operation?

Om inte bråcket riskerar att bli inklämt och därmed farligt finns det inga skäl att påskynda kirurgi efter graviditeten. Att vänta ungefär ett år är rekommenderat utifrån att kroppen då återhämtat och stabiliserat sig så väl det går. Om man planerar fler graviditeter kan man vänta mycket längre.Jag skulle alltså råda till att vänta ett år eller längre, om du också planerar flera graviditeter. Om du har symtom och besvär av ditt bråck avgörs operationstiden av detta.

Operera navelbråck efter graviditet

Har du egen erfarenhet av att operera navelbråck efter graviditet? Berätta gärna!

Referenser

Vidare läsning på Bakingbabies

Träning före och efter en navelbråcksoperation

Hjälp för magmuskeldelning

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.