Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Kan man stretcha bäckenbotten?

Kan man stretcha bäckenbotten?

Kan man stretcha bäckenbotten?

Jag fick en följdfråga på inlägget om att sänka spänningsgraden i bäckenbotten, om det faktiskt går att stretcha bäckenbotten. I det inlägget beskriver jag en rörelse och sänkning i bäckenbotten som också påverkar svanskotan och följdfrågan gällde huruvida en sänkning av bäckenbotten också är en stretch. Det här är komplicerade frågor och jag måste börja med att gå igenom en del stretchfysiologi.

Muskelstretch

Muskelstretch handlar om att förlänga muskelfibrer för att öka rörelseutslaget i muskeln och därigenom ge en ökad ledrörlighet. Jag har ägnat ett helt inlägg åt stretching tidigare, där slutsatsen är att vi egentligen har mycket mindre att hämta från stretchövningar än vad vi faktiskt tidigare trott. Rent biomekaniskt måste en muskel som ska kunna stretchas passera över en eller flera leder. Till exempel om jag vill stretcha baksida lår, då håller jag muskelns ursprung bak vid sittbensknölarna bak och använder knäledens och höftledens position för att skapa en stretch i muskelvävnaden.

Stretch för passiva strukturer

Musklerna är aktiva strukturer som kan skapa rörelse  i sig själv. Passiva strukturer är bland annat stödjevävnad. Man kan absolut stretcha även passiv vävnad. Passiva vävnader består av kollagen- och elastinfibrer. Långvarig stretching av kollagenvävnader kan leda till en permanent vävnadsförändring, vilket ibland kan vara bra men också riktigt dåligt. Det är bland annat långvarig och ofta förekommande krystning som vi tror att kan leda till en utsträckning av slidans bakre vägg och därigenom ge upphov till ett bakre framfall, en rectocele.

stretch för bäckenbotten?

Om definitionen av muskelstrech är att förlänga en muskel genom att ändra läget i en eller flera leder som musklerna passerar så är det enligt den omöjligt att stretcha bäckenbotten. Bäckenbotten är muskler som inte passerar några leder egentligen. Bäckenbotten rör lederna i svanskotan, som är en eller flera beroende på individuell variation. Att spänna och slappna av i bäckenbotten kommer ge en rörelse i svanskotan (framåt vid knip och bakåt vid avslappning). Om någon för in ett finger i rektum på dig och drar i din svanskota med sin fingerkraft kan man däremot ge dig en stretch i bäckenbotten. Men det behövs en sådan yttre kraft, eftersom det inte finns några muskler som går över flera leder och kan skapa den stretchkraften.

Man kan också töja på strukturerna kring vaginalöppningen med ett finger, en stav eller med dilatorer.

Kan jag töja de passiva strukturerna?

Du kan skapa en passiv töjning i bäckenbotten genom att krysta. Du kan också töja både muskler och stödjevävnad med yttre press, till exempel en ”birth trainer”, alltså som en upp-pumpbar ballong som du för i i vagina och använder för att förbereda inför förlossning. Här är min varning: om du töjer så mycket i vagina att du faktiskt får en fysiologisk töj-effekt (vilket kräver extremt mycket i både tid och dos), har du nog också kanske ökat risken för slidväggsbuktning och eller framfall.

Kan jag stretcha svanskotan?

Svanskotan är kopplad med bäckenbotten i och med att flera av bäckenbottens muskler fäster i svanskotan eller omkringliggande ligament. Svanskotan är dock också ett muskelfäste för delar av gluteus maximus, den stora rumpmuskeln. Genom att stretcha rumpan kan du ibland nå svanskotan och omkringliggande vävnader, vilket kan kännas skönt för någon som har svanskotesmärta. Vi använder oss ofta av olika sorters rump- och höftmuskelstretchar även för dig som har överspänningsproblem i bäckenbotten. Men den förväntade stretchrörelsen i själva bäckenbotten är endast sekundär. Svanskotans rörlighet är ca 13 grader, det är mycket lite.

Rörelsen i bäckenbotten vid andning

När vi andas har bäckenbotten en liten automatisk medrörelse. Det innebär att bäckenbotten sänks när vi andas in och höjs när vi andas ut, om den är optimalt flexibel. Bäckenbotten kommer också reagera på tryckökningar i bålen och tyngd vid belastar kroppen med. Om bäckenbotten är optimalt stark för belastningen kommer ett knip som motsvarar trycket göra så att det inte uppstår en sänkning av bäckenbotten. Om bäckenbotten är för svag för belastningen den utsätts för kommer bäckenbotten istället sänkas. Detta är också en slags passiv stretch som vi inte tror att är fördelaktig. Att medvetet rikta en andnings- och avslappningsrörelse mot bäckenbotten så att den sänks från ett väldigt spänt läge kan också komma att upplevas som en stretch, fast det som händer är att bäckenbotten egentligen återgår till ursprungsposition.

Kan man stretcha bäckenbotten?

Så som vi stretchar andra muskler som passerar över flera leder kan vi inte stretcha bäckenbotten, nej. Bäckenbotten kan stretchas sekundärt av passiv belastning, vilket vi inte tror att är fördelaktigt alls. Vi kan möjligen få en pytteliten sekundär stretch i bäckenbotten genom att skapa en stretch i svanskotan genom att töja gluteus maximus. Och vi kan skapa en direkt stretch i bäckenbotten genom att manuellt töja på svanskotan genom rektum.

Om du önskar förstå mer:

Pelvic Floor Anatomy

REKLAM/TIPS

Kursen “Bli fri från smärta och överspänning” är en webbkurs på 6 månader som riktar sig till dig med smärtor och besvär i bäckenbottenområdet . Läs mer här: Webbkurser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *