Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Kvinnohälsa för primärvårdsfysisos

Kvinnohälsa för primärvårdsfysisos

Kvinnohälsa för primärvårdsfysisos

Vad är skillnaden mellan en fysio som jobbar med kvinnohälsa och en som inte gör det? Ibland finns ingen skillnad alls, förutom intresse och möjlighet att träffa patientgruppen. För att vara en specialist inom obstetrik, gynekologi och urologi krävs minst en magisterexamen och tre års arbete och studier under handledning. Men man kan ju alltså jobba med kvinnohälsa utan att vara specialist. Du kan ha gått en bäckenbottenpalpationskurs och redan jobba med bäckenbottenproblem och vara jätteduktig på det, utan att vara färdig specialist. Den här texten handlar om ”vanliga fysios” som inte palperar bäckenbotten. Vad kan och bör du kunna inom kvinnohälsa-området?

Det här inlägget innehåller reklam till mina webbföreläsningar. Det är egentligen inte alls tänkt att vara ett reklam-inlägg, men när jag hamnar att tipsa om webbföreläsningar i nästan varje stycke tänker jag att det är mest rättvisande att reklam-märka. Om du köper en webbföreläsning tjänar jag ju pengar på det.

Bäckensmärta under graviditet

Du bör ha koll på bäckensmärta under graviditet. Här finns behandlingsriktlinjer. Det är inte svårt att undersöka och behandlingen är helt och håller inom en vanlig primärvårdsfysios ”scope of practice”. Däremot är det inte okej att enbart erbjuda patienten ett informerade samtal och skicka hem henne med en folder med hemövningar, om det inte är uttalat det som patienten själv önskar. När jag började som fysio var det standard, ”gravida behöver bara ett informerande besök”. Jag har också haft patienter där det faktiskt är sant, men de är få. De flesta behöver återkommande stöd och behandling. Om bäckensmärta efter graviditet finns en webbföreläsning att se här.

En grundläggande anamnes om bäckenbotten

Du behöver inte kunna allt om smärttillstånd i bäckenbotten, framfall, inkontinensbesvär eller lösningar för detta. Såklart inte, vi alla behöver vara bra på olika saker! Men då måste våga fråga om kiss, bajs och sex. Läcker du urin? Har du svårt att tömma blåsan? Hur är det att bajsa? Kan du hålla fisar? Funkar omslutande sex som du vill att det ska fungera? Är din orgasmförmåga som den brukar? Du behöver inte kunna sortera i svaren och ge råd om dem egentligen, men du behöver kunna lyfta ämnena och hänvisa till en bäckenbottenfysio för undersökning och behandling.

Här är alltså det bästa du kan göra att avhålla dig från att ge råd. Om du inte har undersökt kan du inte veta vilken åtgärd som är mest lämplig. Bäckenbottenträning som generellt råd till allt och alla är inte att rekommendera. Vill du ha grundläggande information om bäckenbotten, spana in den korta webbföreläsningen om introduktion till bäckenbotten?

Diastaser efter graviditet

Diastas är ett muskulärt tillstånd som kräver kunskap inom generella rehabprinciper, framförallt ett tänkande kring ”optimal load”. Musklerna kräver successivt stegrad träning för att bli starkare. Alla muskler! Alltså även raka bukmusklerna med allt vad de behöver i rörelse och belastning. Stödjevävnaden i magens mittlinje behöver också belastas. Det går emot alla vettiga rehabprinciper att avlasta linea alba så som många trodde att man ”skulle” göra för tiotalet år sedan. Bedöm musklerstyrkan i flexion, rotation och i ren postural uthållighet. Sätt därefter upp mål och planera träning för att uppnå målen. Det är inte konstigare än så. Vill du veta mer? Se webbföreläsningen om just rehab för diastaser, scrolla ner till ”Behandling för rektusdiastas”.  

Vägledning till träning efter graviditet för en frisk individ

En person som inte genomgått kejsarsnitt eller en vaginal förlossning som inkluderat någon som helst bristning i bäckenbotten har ofta en ganska enkel väg åter till träning och belastning. Dock har bäckenbotten genomgått ett töjnings-trauma och det finns goda skäl att ge den tid att återhämta sig vad gäller kraftutveckling och ”stuns” innan man börjar träna mer belastat, med hopp, studs eller belastning. Här finns en otroligt bra vägledning för återgång till löpning. Ska du nischa dig mot att jobba med vägledning till träning efter graviditet skulle jag rekommendera fördjupade kunskaper om både kejsarsnitt och vaginala födslar med bristningar. Se gärna webbföreläsningarna: Återgång till träning efter graviditet, Kejsarsnittskolan, Rehab efter förlossningsskada/operation

Kvinnohälsa för primärvårdsfysisos

Angående tips om webbföreläsningar: Jag förstår att föreläsningar som kostar pengar inte är en självklarhet för alla. Informationen som föreläsningarna innehåller gå i stort att hitta gratis om du botaniserar bland inläggen här på bloggen, dock inte lika samlat och lätt paketerat. Hela bloggen är en gratis möjlighet för dig att förkovra dig!

Och i andra änden av den här diskussionen: Skulle du vilja stödja vårt arbete finns möjligheten att ge en donation via swish.

Swishdonation
Om du upplevt att vår blogg varit dig till stor hjälp får du gärna donera! Använd i så fall QR-koden ovan eller Swisha till nummer 1236340384 med valfri summa.
Om du inte kan är det såklart lugnt, du kan istället visa tacksamhet genom att berätta om oss för dina vänner eller dela vår sida på sociala medier. Tack!

6 kommentarer till “Kvinnohälsa för primärvårdsfysisos”

 1. Tack för bra inlägg!
  Vi är några fysios på vår primärvårdsenhet som undersöker och behandlar bäckenbottenmuskulaturen och jag undrar vad du har för åsikter om hur pass mycket vi bör arbeta riktat mot just detta område? Vilka besvär bör kunna ”lösas” av primärvårdsfysios utan specialistutbildning och vad är just specialistvård? Vi ska ju ha en bredd i primärvården och önskas av arbetsgivare inte vara specialiserade inom områden.

  1. Bra fråga! Jag befinner ju mig också på “primärvårdsnivå” i vården, även om “specialiserad fysioterapi” är en egen liten del av primärvården i Stockholm. Jag tänker att man kan resonera som att i primärvård så behandlar vi allt som går att behandla – smärtor, inkontinens, tolerans för belastning, svaga muskler, spända muskler osv osv. I bäckenbotten eller i ryggar och knän. Jag skulle däremot aldrig klara av att jobba utan att ha ett specialistvårds-samarbete. Fysioterapi är ju inte allt, ibland behövs ju kirurgi, läkemedel, injektioner osv osv. Tänker att våra kollegor inom slutenvården/den högspecialiserade vården har ännu mer smalt/nischat arbete och träffar en del mer avancerade eller ovanliga fall. De har ju också en helt annan möjlighet med närhet i samarbete mellan professioner. Sen tror jag att bäckenbottenfysios inom slutenvården ofta inte riktigt har samma möjlighet att också titta på magmuskler, annan smärta i kroppen, eller gå igenom bäckenbottenanpassad men generell träning, utan just måste “hålla sig till” att undersöka och behandla just bäckenbotten.

 2. hej Mia!
  Jag arbetar som sjukgymnast med privat etablering, jobbar en del med återträning efter graviditet, MDT, idrottsmedicin. MEN det jag känner verkligen saknas på mina väggar är vettiga anatomiplanscher. Vet du var jag kan hitta muskelplanch och skelettplansch med manligt/kvinnligt på olika? Känns fel att kvinnan ska vara en streckad bäckenkant och inskjuten bild på female pelvis från sidan. Jag vill ha helheten!
  Och gärna då en som det står male/female på, och inte ”female/human” som jag hittat hittils.
  Hojta till om du vet var jag kan leta.

  / MVH
  Malin Björklund

   1. Jo, jag såg den. Men då jag ville ha en manlig i samma stil tyckte jag det blev konstigt. Först detta med ”female muscular system” och ”muscular system”. Och…hur står hon?!! Varför står mannen på bilden spikrak med knutna händer och hon med öppna händer från sidan?
    Kanske jag som läser in för mycket i bildspråket, men skulle så gärna önska att en kvinna kunde få bli porträtterad på samma sätt som en man 2021…

    1. Håller med att det är irriterande. Jag hade nog bara i struntat i att ha en man och kört på en snygg/vettig kvinnlig anatomiplansch. Alltså inte bara för att vi bara träffar kvinnor, utan för att om kvinnor har klarat sig med manlig anatomi i alla år, så kan män liksom ha det….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *