Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Graviditet, depression och behandling

Graviditet, depression och behandling

Bakingbabies hjälper till att efterlysa

Graviditet, depression och behandling 

Mer än var tionde kvinna lider av depression under sin graviditet. Obehandlad depression kan påverka det ofödda barnet och leda till ett stort lidande både för kvinnan och hennes närstående. Sjukdomen upptäcks inte alltid då många skäms för den. Depression under graviditet behandlas idag med psykologisk behandling och antidepressiva. Kognitiv beteendeterapi (KBT) ger bra effekt men tillgången är begränsad. Tidigare studier med internetförmedlad kognitiv beteendeterapi (IKBT) anpassad för gravida har visat sig ha bra effekt men det är ännu oklart om den fungerar bra i reguljär vård. Läs mer om Magdalenastudien här

DANA studien 

Just nu pågår rekryteringen för DANA studien. Studien riktar sig till gravida som upplever nedstämdhet under sin pågående graviditet och som med sin medverkan vill öka kunskapen om depression och dess behandling under graviditet. Deltagare kommer att genomgå bedömning och utifrån det erbjudas vägledd KBT behandling över internet. För att avgöra om behandlingen kan förmedlas till hela Sverige vill vi testa om bedömningen innan behandlingen fungerar lika bra oavsett om den görs som ett fysiskt besök eller via telefon- eller videosamtal. Gravida i hela Sverige kan delta i studien men för närvarande kan vi dock endast erbjuda besök på mottagning till de som bor i Stockholm. Hälften av deltagarna slumpas till vilken typ av besök de får och den andra hälften får välja. På så sätt kan vi studera om möjligheten att välja påverkar resultatet. 

Länk till hemsida och intresseanmälan 

Är du gravid i vecka 8-30 (anmälan kan göras tidigare i graviditeten) och känner dig nedstämd? Gå in och läs mer och gör en intresseanmälan på https://dana.ki.se/

Mvh

Karolina Flink, Psykologassistent, DANA-projektet

Marie Bendix, med dr, överläkare och ansvarig forskare DANA-projektet 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *