Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Blödning av fysisk aktivitet eller vissa positioner?

Blödning av fysisk aktivitet eller vissa positioner?

Blödning av fysisk aktivitet eller vissa positioner?

Kan bäckenpositionen och belastning på ryggen påverka äggstockar och livmoder så att de på något sätt retas och ger ifrån sig en liten blödning? Jag har märkt det ibland när jag svankat för mycket och särskilt om jag då belastat mer genom t ex knäböj eller marklyft med vikt så har det hänt att det blivit en lätt blödning efteråt. Värk/smärta timmar/nån dag efter belastningen och lite blod (som mest synts som rött/rosa när jag kissat – så inga mängder).  Obs att det alltså inte är urinen som är rödfärgad utan att det kommer från vagina. Upplever själv att det finns en koppling mellan nån slags överansträngning av ryggmusklerna (och säkert samtidig underaktivering av magmusklerna) och att det blir smärta/värk och alltså lite blod.

Läsarfråga

Svaret på din fråga är både ja och nej. Jag föreställer mig att det är själva tryckökningen i bålen, inte positionen, som påverkar och ger upphov till själva blödningen. Jag tror alltså inte att den gemensamma nämnaren än svankpositionen utan just buktryck och belastning.

Buktryck

Förhöjt buktryck är det som skapas i bålen när vi spänner många muskler samtidigt. Vi har alltså alltid ett buktryck, även i vila. Vi kan modifiera buktrycket med hjälp av andning och anspänningsmönster. Man har kunnat se en stor variation av uppmätta tryck hos olika indidiver som i test gjort samma belastande övningar. Jag kan tänka mig att du kanske skapar ett buktryck med hjälp av visa muskler mer än andra, och att det är därför du också ser ett återkommande mönster i bäckenpositionen. Min gissning är att du är svagare i magen än i ryggen?

Blödning efter träning

Att bara träna med högre buktryck räcker dock inte oftast som förklaring till blödningar efter träning. Det är ändå att klassa som en ”onormal blödning” (=blödning mellan menstruationerna) som kan uppstå av en rad olika orsaker. Ibland kan det handla om en hormonell omställning, att du nyligen bytt preventivmedel, att du är på väg in i klimakteriet eller om du har en hormonell omställning efter att ha varit gravid eller ammat. För vissa handlar det om en helt ofarlig blödning som kommer sig av att kroppen är ovan vid belastning. Ibland handlar det istället om förändringar inuti livmodern och omkringliggande strukturer och dessa kan vara bra att känna till och vid behov behandla. En annan orsak till blödningar kan också vara graviditet, vilket såklart också är viktigt att kolla upp.

Gå till gynekologen

Om du har återkommande blödningar, små eller stora, vid träning rekommenderar jag dig att söka en gynläkare. För att kolla att blödningarna är helt ofarliga. Följ blödningarnas mönster. Hör de på något sätt till den månatliga cykeln? Kommer de efter sexuell aktivitet? Har du nyligen nytt hormonellt preventivmedel eller spiral? Finns det någon annan hormonell omställning som pågår?

Blod i urinen

Jag vet att du nämner att du är säker på att blödningen inte kommer från blåsan och urinvägarna. Jag vill bara för andra läsare nämna att jag kommer återkomma till ämnet blod i urinen efter träning i blogginlägget som publiceras i övermorgon!

Läs mer om mellanblödningar på 1177 här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *