Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Blod i urinen efter löpning

Blod i urinen efter löpning

Blod i urinen efter löpning

95 % av alla långdistanslöpare har någon slags avvikelse i urinen dygnet efter träning. Det handlar ofta om protein i urinen och förekomst av blod (oftast så lite att det upptäcks i mikroskop). Större mängder blod i urinen är mer ovanligt, men förekommer hos upp till en femtedel av alla maratonlöpare. Förändringarna i urinen beror oftast på de stötar som drabbar blåsan under löpningen. Stötarna ger upphov till mycket små skador som i sin tur blöder lite. Man har sett blod i urinen även hos roddare, cyklister och simmare. Där har jag i alla fall lite svårt att se samma källa till dunsar/stötar mot blåsan som främsta orsak? Det finns andra teorier om att det är kortvariga störningar i njurarnas arbete som ger upphov till symtomen. Kanske är den förklaringen mer rimlig hos andra idrottare än just löpare? Andra orsaker kan vara uttorkning och nedbrytning av blodceller.

Hematuri

Hematuri behtyder blod i urinen (hema=blod, uri=urin).

Träningsinducerad hematuri kan ha olika orsaker, allt från relativt ofarliga till mer oroande. Om du har blod i urinen enstaka gång och blodet försvinner inom de närmaste dygnen är det i regel ingen fara. Om du regelbundet får blod i urinen efter träning eller om det håller i sig längre än 72 timmar behöver du uppsöka vård. Det finns andra orsaker till blod i urinen som är mycket viktiga att få utredda hos en läkare. Hematuri i sig kan orsakas av andra faktorer såsom urinvägsinfektioner och stenar i urinvägarna eller njursjukdom. Vissa läkemedel ökar också förekomsten av blod i urinen.

”Runners bladder” är en uteslutningsdiagnos, den får du först efter att man sett att du inte lider av något annat.

Symtom

Det är vanligast att man inte har några andra symtom förutom just blod i urinen. Ibland kommer det med en låg smärta i buken eller i höft/ljumskområdet.

Vad kan man göra?

Först av allt ska du söka vård för att utreda att det inte handlar om något annt. Det är viktigt. Ett knep jag läser om är att undvika att tömma blåsan för nära inpå löpturen. Kissa och låt det sedan gå 20-30 minuter innan du går ut och springer. Hypotesen är att om blåsan är tom så finns ingen dämpning för blåsan och du riskerar att få mer blod i urinen på grund av ökad effekt av dunsarna. Att undvika dunsar och löpning i nedförsbacke kan också hjälpa för en del. Att ha skor med bra dämpning och undvika hårt underlag kan också göra skillnad. Det finns också resonemang om att man bör undvika att ta antiinflammatoriska läkemedel inför lopp, speciellt om det är varmt ute.

Behandling

Blod i urinen efter träning försvinner oftast av sig själv och du behöver inte göra något annat än att äta och dricka bra. Du kan oftast träna eller springa igen så fort blödningen försvunnit helt.

Blod i urinen efter löpning

Har du upplevt detta? Dela gärna med dig i kommentarsfältet.

Tillägg!

Från urolog i kommentarsfältet kommer detta tillägg: “Blod i urinen vid endast ett tillfälle räcker för att utredas via SVF (standardiserat vårdförlopp) om man är över 50 år. Varje månad upptäcker jag en muskelinvasiv blåscancer där botande behandling inte alltid är möjlig där patienten sökt vårdgivare för blod i urinen“. Här kan du läsa vidare på internetmedicin om detta. Glöm alltså inte att utesluta annan sjuklighet, precis som jag skrev ovan.

Referenser

Exercise-induced urinary abnormalities in long-distance runners

Bladder trauma in the long-distance runner

Bladder trauma in the long-distance runner: “10,000 metres haematuria”

Haematuria following a marathon run: source and significance

4 kommentarer till “Blod i urinen efter löpning”

 1. Hej Mia!
  Jag undrar hur påläst du är i denna fråga? Jag jobbar som urolog och ser felaktigheter i din text och dina råd. Varje vecka träffar jag patienter som sökt för synlig blod i urinen och fått det råd du gett. Att man kan avvakta om det det sker vid enstaka tillfällen. Helt felaktigt! Blod i urinen vid endast ett tillfälle räcker. Det skall utredas via SVF (standardiserat vårdförlopp) om man är över 50 år. Jag antar att en del av dina läsare är över 50 år. Varje månad upptäcker jag en muskelinvasiv blåscancer där botande behandling inte alltid är möjlig där patienten sökt vårdgivare för blod i urinen och då fått det råd du förespråkar.

  https://www.internetmedicin.se/behandlingsoversikter/urologi/makrohematuri-vuxna/

  https://cancercentrum.se/samverkan/cancerdiagnoser/urinblasa-urinvagar/vardforlopp/

  1. Stort tack för input och feedback! Jag tyckte verkligen att jag var tydlig med att det är en uteslutningsdiagnos och att man ska veta vad det beror på/inte beror på innan man bara försöker med egenvård. BRA att du påpekar att det går att vara tydligare. Vet om flera långdistanslöpare som lever med detta (utrett och icke-malignt) och det är en återkommande diskussion i löparkretsar. Ändrar och förtydligar dock genast!

 2. Hej! Jag kissar blod efter löpning, rent blod. Inte bara färgade utan det är bara blod, med svårigheter att svälja mat t.o.m vatten. Detta tar cirka 3-4 timmar tills jag kissar 3-4 gånger sen blir det normalt.
  Har sökt vård men de hittar inget.
  Har berättat oxå om svårigheterna att svälja mat så säger de att det det finns ingen koppling mellan de.
  Skulle vara tacksam att få lite info/råd om detta. För jag hittar inget om det på nätet.

  Hälsningar, Sinan

 3. När jag tränade som mest löpning så hände det titt som tätt att jag hade synligt med blod i urinen men det gick över av sig själv efter ett tag. Men så klart var det lite läskigt när man inte visste. Med vänlig hälsning Pär.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *