Trappor och bäckenbotten
I det här inlägget har jag samlat ihop två frågor som har att göra med bäckenbotten och trappor.
Jag ska genomgå en bäckenbottenoperation och bor i ett radhus i flera våningar. Kommer jag kunna gå i trapporna efter operationen?
Läsarfråga
Jag har precis flyttat till en lägenhet utan hiss med tre trappor upp. Har levatorskada. Ena sidan avlossning och andra sidan delvis av. Kan det skada bäckenbotten för oss som har levatorskador att gå i trappor? Och vad ska vi tänka på?
Läsarfråga
Håll dig till budgeten
Om du tänker dig att din bäckenbotten har en viss ”budget” med ork och kraft, så kan vissa personer behöva hushålla med den budgeten. Vissa som har konstaterade skador i bäckenbotten känner inte av någon ”budgetbegränsning” alls, och vissa upplever det väldigt tydligt. Du behöver inte förhålla dig till något som inte kroppen själv signalerar om. Bara för att du vet om att det finns en skada eller funktionsnedsättning. Det är om du upplever att det finns gränser där du får symtom om du överskrider gränserna som du behöver förhålla dig till dem.
Efter en operation
Om du är nyopererad, svullen och har mycket ont är budgeten väldigt liten. Då kan längre eller många förflyttningar hemma vara väldigt tuffa. Då brukar jag rekommendera att man planerar väl så att trappgången minimeras. Det kan handla om att i förväg ställa en säng på samma våningsplan som toaletten. Eller att be en anhörig ställa i ordning alla prylar du kan tänkas behöva så att du bara behöver gå i trappor enstaka gånger per dag. Du kan också behöva planera in sittande eller liggande vila mellan våningsplan. Den här hänsynen handlar om att vara varsam med din smärtnivå och den svullnad som uppstår vid fysisk belastning kort efter operationen. Har du inte ont och inte blir svullen av att stå eller gå behöver du inte begränsa trappgången i någon större utsträckning.
Trappgång och levatorskador
Från den (ganska magra) forskningen som finns om just trappgång och bäckenbotten vet vi att trycket som skapas mot bäckenet kan vara lägre vid trappgång än vid vanlig uppresning från stol. Det finns därför ingen direkt anledning att undvika trappgång för dig som har en svag bäckenbotten eller levatorskada. Generellt skulle jag dock tro att frekvent, snabb och lite ”studsig” gång nedför i trappa kan ge upphov till förnimmelse av bristande stöd hos en del. Det finns dock inget som är direkt farligt eller dåligt med det. Vissa som vill lägga sin ”bäckenbottenbudget” på många andra tunga aktiviteter i livet kanske kan begränsa mängden trappgång dagar då budgeten äts upp av annat.
Optimera förutsättningarna på sikt
När du går i trappor använder främst du ben- och rumpmuskler. Det är sannolikt att belastningen på bäckenbotten blir högre om du har väldigt svaga ben och upplever trappgången som konditionsmässigt tuff. Därför kan det vara skonsamt mot bäckenbotten på sikt att träna upp både muskelstyrkan och konditionen.
Trappor och bäckenbotten
Det här är nog allt jag kommer att tänka på gällande trappor och bäckenbotten. De är varken bra eller dåliga. Om du är nyopererad och har svårt att gå och stå är trappor kanske tuffa i och med att de kanske innebär en längre förflyttning. Men själva trappan som sådan är inte en risk. Om du inte är så pass smärt-/läkemedelspåverkad att du är snurrig eller ostadig. För vissa som har en kronisk nedsättning av bäckenbottenfunktionen kan trappor vara en del av alla saker de bör förhålla sig till inom sin ”bäckenbottenbudget”. Men för de allra flesta är trappor inte ett hinder eller problem alls.
Trappor och bäckenbotten
Dela gärna med dig av dina tankar och funderingar i kommentarsfältet.
Referens
Is Physical Activity Good or Bad for the Female Pelvic Floor? A Narrative Review
Tips
Här finns också kursen Träna dig stark (med levatorskada!) som innehåller 8 månaders träning och en omfattande vägledning för att kunna leva med levatorskada.
Hej!
Jag tänker på ett samband mellan en överspänd bäckenbotten och trappor. Jag fick bristning grad 3-4 som åtgärdades efter förlossningen. Det har gått över 1.5 år sen dess och jag är ”endast” extremt överspänd med kronisk smärta i bäcken och bäckenbotten. Jag klarar inte av varken trappor eller att gå i branta backar. Det aktiverar min spänning och leder till smärta. Att sitta utan en kildyna med hål i är också uteslutet. Jag måste fortfarande hushålla med min budget i bäckenbotten för att undvika överansträngning och smärta i de överspända musklerna. Jag går hos en specialist men min progression är i väldigt små steg. Är jag ett hopplöst fall?
Nej det tror jag verkligen inte att du är, ett hopplöst fall alltså. I ditt fall skulle jag nog tänka att det faktiskt är viktigt att utsätta dig för belastning, successivt stegrar förstås. Om du vore min patient hade jag börjat med träning för att resten av kroppen ska bli stark och bäckenbotten ska acceptera att kroppen utsätts för belastning. Och jag skulle också medvetet börjat gå i trappor och backar för att kräva en tillvänjning av bäckenbotten.