Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Diskbråck i ländryggen

Diskbråck i ländryggen

Diskbråck i ländryggen

Att ha ont i ryggen är vanligt. Att ha ont i ländryggen är jättevanligt. Några av dem som har ont i ländryggen eller utstålande smärta från ryggen har diskbråck. Du har ofta haft många episoder av ryggsmärta innan de smäller till lite extra med mer intensiv smärta. När du har diskbråck kan du ha nervpåverkan som gör att musklerna i det drabbade benet fungerar sämre, du kan märka att det är svårt att gå på tå eller hälarna till exempel. Känseln i benet kan också vara försämrad eller förändrad. Du kan också uppleva att hela ryggen är som ett block och att den vanliga segmentella rörelsen som finns från ryggraden plötsligt inte riktigt känns som den brukar.

Vad händer vid ett diskbråck?

Diskarna i ryggraden är som mjukare dämpande saker som ligger mellan kotorna. Själva kärnan i disken kan drabbas av sprickor och orsaka en diskbuktning. Disken kan bukta så mycket att den tillslut spricker, då uppstår ett diskbråck. Bråcket kan trycka på nerven som går från den aktuell kot-nivån i ryggen och kan ge upphov till bland annat ischiassmärta. Att ha en buktande disk eller diskbråck är inte nödvändigtvis något som ger symtom alls. Många diskbråck läker ut av sig själva. Ungefär en tredjedel mår bättre redan två veckor efter symtomdebuten och inom tre månader har de allra flesta fått en rejäl symtomlindring. Det här är ju oerhört goda nyheter, men gör det väldigt svårt för oss som ska förhålla oss till forskning och behandling. Vet jag att det är behandlingen som ger god effekt, eller är det tiden? Ingen av oss kan egentligen veta.

Symtom vid diskbråck

Oftast har du som drabbad haft flera omgångar av ryggvärk tidigare. Den här gången kom det kanske smygande men blev plötsligt förvärrat. Det kan tillkomma en utstrålande smärta i benet som kan förvärras vid sittande eller då du får en ökning av buktrycket, när du hostar, lyfter eller bajsar.

Fysioterapeutisk behandling vid lumbala diskbråck

Det finns en rad olika behandlingar vid ryggsmärta, utstrålande smärta och diskbråck. Bålmuskelträning, generell aktivitet (promenader och att undvika att stelna till och bli inaktiv) och vissa fysioterapeutiska metoder för smärtlindring kan alla fungera.

Kirurgi vid diskbråck

90 % av alla som får diskbråck i Sverige behöver inte opereras och symtomen läker ut inom några månader. Om du inte blivit bättre alls inom de första 6 veckorna brukar man gå vidare med en magnetkameraundersökning eller datortomografi. Om du tappar styrseln över blåsa och tarm ska du uppsöka vård akut, då har man ofta anledning att operera skyndsamt. Operationer sker annars oftast mellan 3-5 månader efter att du först fick symtom. Viss nervpåverkan på kvarstå efter operationen, dessa symtom brukar försvinna med tiden.

Återfallsrisk

En del får nya diskbråck. Rökning och diabetes verkar höra ihop med en högre risk att få sina besvär åter.

Diskbråck under graviditet

Ländryggssmärta drabbar över hälften av alla gravida. Magens tillväxt förskjuter tyngdpunkten i kroppen. För att kompensera för detta tippar många bäckenet och lägger belastningen lite annorlunda på ryggen, detta ökar belastningen på själva kotpelaren. Som gravid har du mycket av det uppmjukande hormonet relaxin och det är förknippat med uppmjukning även i ligamentet i ländryggen. Symtomgivande diskbråck uppskattas finns hos ungefär 1 av 10 000 gravida kvinnor. TENS, akupunktur och träning är de vanligast förekommande behandlingsmetoderna för gravida kvinnor mer diskbråck.

Den vetenskapliga grunden för akupunktur är kontroversiell. Det mesta tyder på att effekten främst beror på placebo. När det ger effekt är den kortvarig. Det finns otillräckliga bevis för att stödja användning av akupunktur jämfört med andra medicinska behandlingar och akupunktur är inte bättre än annan behandling på lång sikt.

Kirurgi är ovanligt men förekommer hos gravida med omfattande nervbortfall. Eftersom graviditeten fortgår och magen fortsätter att växa kan det vara svårt att ha samma positiva prognos för symtomlindring inom de närmaste månaderna, under en pågående graviditet. De flesta blir dock symtomlindrade och så småningom symtomfria efter graviditeten.

Diskbråck efter förlossning

Jag har träffat patienter som råkat då debut av diskbråck i samband med en komplicerad och lång förlossning. Min gissning är att diskbråcket då nästan kan liknas vid en överansträngnings-skada, alltså att det troligen funnits en diskbuktning sedan tidigare och att den intensiva fysiska belastningen som kroppen utsattes för under förlossningen blev droppen som fick buktningen att övergå till ett bråck. Besvären kan efter en förlossning blandas samman med en rad andra symtom så som belastningssmärta generellt, trötthetsvärk i muskler, inskränkt sömn och så vidare. Min erfarenhet är diskbråck under första året efter förlossning tar något längre tid på sig att läka ut. Jag har dock ingen forskning bakom det påståendet.

Diskbråck i ländryggen

Berätta gärna om dina egna erfarenheter i kommentarsfältet!

Referenser

The Management of Symptomatic Lumbar Disc Herniation in Pregnancy: A Systematic Review

How to treat lumbar disc herniation in pregnancy? A systematic review on current standards

7 kommentarer till “Diskbråck i ländryggen”

  1. Hej!
    Jag fick för några veckor sedan diskbråck nr.2 på samma ställe i ländryggen (L5-S1). Nervsmärtan var fruktansvärd och eftersom jag inte klarade mig hemma fick jag åka in akut. Fick Gabapentin utskrivet och en MR. Nu känns det tack och lov bättre. Det känns dock lite deppigt eftersom jag blev opererad för diskbråck för tre år sedan. Jag har tyckt att operationen varit lyckad eftersom smärtorna försvann även om jag stundtals känt mig svag i ryggen. Visade sig att anledningen till att smärtorna den här andra gången var så starka berodde på gammal ärrvävnad efter operationen. Ortopeden förklarade att ärrvävnaden bidrog till att nerven var “fastlåst” och därmed reagerade starkare på det nya bråcket. Riskerna att operera en andra gång är dessutom större.

    Funderar en hel del på om diskbråck och bäckenbottensmärta kan höra ihop, dvs. påverka varandra. Jag har sedan många år en överspänd bäckenbotten som ger skov av symptom i form av Uretrit. Får manuell triggerbehandling av fysioterapeut när det är som värst. Verkar ju onekligen som om min svaga kroppsliga punkt ligger i samma område, dvs ländrygg och bäckenbotten. Kan dessa påverka varandra och kan jag göra något för att förhindra detta?

    En annan sak som jag funderar på är att det verkar finnas två olika skolor/synsätt. När jag frågar ortopeder så menar de att det inte finns några vetenskapliga belägg för att sjukgymnastik skulle kunna förhindra nya diskbråck, alternativt dämpa de aktiva. Frågar jag däremot fysioterapeuter så menar de tvärtom, dvs. att sjukgymnastik är A och O för att minska risken för att nya uppkommer samt att hålla de befintliga i schack.

    Jag vill passa på att tacka för en väldigt informativ, pedagogisk och proffsig blogg. Det som du publicerat har hjälpt mig mycket i att förstå hur min bäckenbotten fungerar samt att hitta avslappnings- och stretchövningar för att lindra symptomen av överspändhet.

    Mvh. Anna

    1. Hej! Beklagar, så jobbigt för dig. Jag tror att smärta kan ge spänning, alltså att din ryggsmärta kan trigga överspänning i bäckenbotten. Vårt försvar mot smärta är ju ofta att spänna oss, och deras lokalisation gör nog att det för en del bli logiskt att spänna bäckenbotten vid ryggsmärta. Däremot finns det inte, som jag kan se, någon motsatt koppling. Oftast brukar jag jobba med mina patienter med instruktionen att de ska motstå impulsen att spänna sig när de har ont.

      Jag tror heller inte på att fysioterapi hjälper nämnvärt mot att förebygga diskbråck, däremot kan det förhindra att smärtor och funktionsnedsättning blir kvar. Dvs – lindrar effekten av diskbråck, men kanske faktiskt inte påverkar diskbråcket alls.

      1. Hej!
        Tack för svar. Ja, jag är nog inne på att det där med avslappning och försök till att minska spänningar är något som jag behöver fokusera mer på. När jag väl jobbar aktivt med det brukar det kännas lite bättre.

        Tack igen!/Anna

        1. Hej!
          Fick diskbråck i ländryggen när min dotter var ca 8 mån gammal. Körde nog på lite för hårt med vardag och träning för snabbt. Var hos kiropraktor när hon var ca 3 år, var fortfarande stel i ryggen då men ingen nervsmärta. Fick lära mig att svanka igen, hade försökt få bort den lite för mycket. Han hittade även att ena SI-leden var påverkad, köpte ett bälte som gjort underverk. Kände verkligen direkt att det hjälpe hela kroppen att ”få ihop” bäcken bättre. Så här i efterhand kan jag tänka mig att smärtan kommit från SI-leden hela tiden, men det är svårt att veta. Nu är jag gravid igen och har lärt mig mycket, ska vara snällare mot kroppen den här gången och ta hjälp tidigare om det känns fel.

  2. Hej!
    Stort tack för en jättebra blogg och allt fantastiskt arbete du gör! Under min första förlossning för drygt två år sedan fick jag väldigt ont i ryggen under värkarna, dottern föddes med vidöppen hjässbjudning och jag fick en grad 3 bristning. En av de stora smärtorna i efterhand var ryggen och svanskotan och jag kunde inte sitta på ett par månader. Födde min andra dotter för ca två månader sedan med kejsarsnitt och nu har jag fått ett misstänkt diskbråck som ska röntgas, förutom stora rygg- och ischiasmärtor i benet känner jag igen smärtan i svanskotan och på det stället i ryggen jag fick som mest ont under förlossningen med första barnet. Kan det vara första förlossningen som startade igång detta? Kan levatorskador (som jag misstänker att jag har) påverka eller förvärra ett diskbråck pga snedbelastning? Återigen stort tack för att du delar med dig av din kompetens och ditt engagemang det gör stor skillnad i mitt och många andras liv!

    Allt gott/Sophia

    1. Hej. Så svårt att svara på. Att värkarna känns i ryggen behöver ju inte betyda att orsaken till smärtan finns i ryggen. Ett test är ofta att ställa sig på alla fyra under förlossningen, avlastar det ryggen/smärtan minskar finns smärtan nog inte alls i ryggen utan är just en refererad smärta från värkarbetet.
      Ryggsmärta efter graviditet kan också i sig själv vara en helt egen sak, och handlar ofta om muskelmasseförlust och nedsatt bålstabilitet efter graviditet och samtidigt hög grad av fysisk belastning/många lyft/knepig ergonomi osv. Svanskotan kan ju också få en smäll vid förlossning och göra ont länge efteråt. Svanskotesmärta kan också drivas av en enkelsidig levatorskada.

      Jag menar alltså inte alls att säga att du har fel i din uppfattning. Du vet ju naturligtvis mest om din kropp. Ger bara några alternativa förklaringar.

      Diskbråcket kan ju ha kommit vid första förlossningen, men kan ju också ha “varit på gång” redan tidigare, till och med innan graviditeten. Ofta är det tillfället man märker diskbråck vara “droppen som fick bägaren att rinna över”.

      Huruvida levatorskada påverkar eller inte är helt omöjligt att säga utan att se dig. De allra flesta levatorskador ger inte upphov till en mekanisk snedbelastning i ryggen.

      Ofta är smärttillstånd och uppkomstmekanismen för smärtor/diskbråck/skador en” sallad”med blandade orsaker där olika delar bidrar olika mycket. Sällan finns EN förklaring.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *