Maignes syndrom under graviditet

Kan du skriva något om Maignes syndrom under graviditet?

Läsarfråga

Det kom in en fråga om ”Maignes syndrom”. Jag ska erkänna att jag hajade till och tänkte ”Vad, vilket syndrom menar du?”. Just begreppet Maignes syndrom är inte allmänt använt. När jag söker på just det begreppet hittar jag näst intill noll forskning men desto fler blogginlägg från främst amerikanske kiropraktorer. På svenska pratar vi om smärtbesvär i den thorakolumbala övergången och i detta sammanhang om den smärta som kan uppstå om det kommer en nerv i kläm på denna höjd i ryggraden. Jag har inte mycket forskning på fötterna i detta inlägg! Utan nu får ni hålla till goda med mitt resonemang utifrån klinisk erfarenhet.

Th 11 och 12 är de sista thorakala kotorna, L1 och L2 är de översta lumbala kotorna.

Grupperade efter utseende och funktion

Ryggradens kotor är grupperade efter sitt utseende och funktion i cervikala (nacken), thorakala (bröstryggen) och lumbala (ländryggen). Överallt i övergångarna mellan kot-typer är det något vanligare med smärtor och besvär. Så är det i övergången mellan nacke och bröstrygg, så är det allra främst i övergången mellan ländrygg och bäcken. Den thorakolumbala övergången är inte lika frekvent att ge upphov till besvär, men det händer. Frågeställaren vill veta mer om detta i samband med graviditet.

Smärta i thorakolumbala övergången

Jag upplever att det är ganska vanligt med smärta i just detta område under graviditet. Ofta har det att göra, enligt min uppfattning, med hållningsförändringarna som hör ihop med graviditeten. Magen stabiliserar till viss del hela ländryggen men kan också dra den in i en ökad svank. Ska du ändå hålla dig någorlunda upprätt kommer du kompensera med att skjuva bak övre delen av ryggen. Ofta sker den kompensatoriska bakåtrörelsen i bröstryggen, och ofta i någon kotnivå nära den thorakolumbala övergången.

Maignes syndrom inbegriper nervpåverkan. När nerven i den aktuella kotnivån påverkas kan det resultera i utstrålande smärta över ländrygg, ljumske och utsidan av höften. Alla dessa områden kan ju i sig själva vara smärtande under en graviditet. Att sortera vad som är vad i detta kan vara mycket svårt. Vid ett ”riktigt” Maignes syndrom ska smärtan enbart kunna triggas av smärtprovokation från den aktuella kotnivån och inte vid lokal undersökning av ländrygg, ljumske eller utsidan av höften. Under graviditet är rätt svårt att få till en tillräckligt ingående ryggundersökning (om man inte har gravidkudde för magläge) för att få till rätt sorts undersökning. Att också hitta gravida som inte får något smärtsvar från ländrygg, ljumskar eller utsida höft vid undersökning är mycket ovanligt. I de allra flesta fall är det därför nästintill omöjligt att särskilja en Maignes syndrom från annan smärta.

Är det viktigt att särskilja denna diagnos?

Under graviditet är det viktigaste att hitta var smärtor finns och vad som triggar dem, än att ge en specifik diagnos. Jag skulle säga att i de flesta fall skulle jag landa i en funktionsdiagnos ”du har ont här, här, här och här. Jag tror att det som orsakar och triggar detta är x, y och z. För att försöka lindra detta ska vi göra a och b”. För ett långvarigt Maignes syndrom hos icke-gravida kan man testa olika sorters läkemedel och injektioner, men dessa behandlingar är inte aktuella för gravida.

Behandlingen bör vara generell träning, specifik hållnings- och rörlighetsträning och att undvika det som triggar smärtor och besvär. Rörlighetsövningarna kan handla om olika sorters bäckentippningar och ryggsträckningar och rotationer. Hållningsövningar kan handla om att försöka minska svanken och den kompenserande bakåtlutningen. Detta skiljer sig inte mycket alls åt från behandling av andra graviditetsrelaterade smärtor. I den generella träningen skulle jag inkludera hela kroppen och tänka att kroppen består av rörelsekedjor som alla påverkar varandra.

Maignes syndrom under graviditet

Jag skulle inte tro att det är särskilt många av er läsare som just benämner er smärta och besvär just med detta ovanliga namn. Men dela gärna med er i kommentarsfältet om era erfarenheter av smärtor i de aktuella regionerna.

Referens

Effectiveness of Exercise and Local Steroid Injections for the Thoracolumbar Junction Syndrome (The Maigne’s Syndrome) Treatment

Previous

Next

8 Comments

 • Jag fick just denna diagnos när jag gick hos John Carriers mottagning i Stockholm. Smärtan började tidigt (innan vecka 10 i graviditeten) och var ensidig ner i ena sidan och även fram mot symfysen och in i ljumsken/insida lår. Jag hade svårt att gå utan att halta och det gjorde ont att sitta ner så jag fick byta ställning hela tiden. Detta grupperades såklart in i min generella bäckensmärta men det kändes vettigt att särskilja det från den vanliga ”foglossningen” (som jag också fick läkares diagnos på senare under graviditeten, ca vecka 16).

  Behandlingen som jag upplevde bäst var massage (rätt intimt då med både sätes-massage och insida lår/ljumske, min sambo tog över den massagen efter att ha följt med till mottagningen och blivit visad hur han skulle göra). Då fick jag omedelbar lindring och avslappning i musklerna som hela tiden var spända, ömma och överbelastade. Jag fick även övningar för att stretcha sätet, samt instruktion om att fortsätta röra på mig.

  Allt som allt blev det väldigt dyrt men jag tyckte det var värt det tills jag inte kunde ta mig till mottagningen längre (kommunalt resande, pre-corona).

  • Är så ännu mer övertygad om att diagnosen inte var rätt satt. Massage kan inte hjälpa för nervsmärta på det viset. Tänker att allt som hjälper är bra, förstås, så det spelar ju liksom ingen roll.

 • Hmm… när jag fick missfall i vecka 10 och även när jag var gravid så gick jag nervsmärta i ena skinkan så att benet liksom vek sig och det högg till lite. Kan fortfarande känna av det ibland (ev beroende var jag är i cykeln). Måste vara otroligt svårt att särskilja allt ont i i en gravid kvinna. Jag funderar på om jag blir gravid igen försöka få rehab redan under graviditeten. Upplever att vården är mest intresserad av barnets välgång men jag tänker att en stark mamma är väldigt bra för barn. Tack för en bra sida!!!

  • Nervsmärta kräver att en nerv faktiskt kommer i kläm någonstans (eller i alla fall får ett kraftigt tryck), och det händer absolut, men hör liksom inte ihop specifikt med en graviditet. Den främsta anledningen till intensiv (huggande/skärande) smärta i skinkan även under väldigt tidig graviditet är smärta från bakre bäckenlederna. Redan när man blir gravid ökar det leduppmjukande hormonet spikrakt uppåt, fram tills vecka 12 ungefär då det lägger sig på en mer stabil nivå. Det är till följd av denna hormonella uppmjukning som vi tror att viss tidig bäckensmärta debuterar. Vid ägglossning har man också en liten (pytteliten i relation till hur det ser ut under graviditet) ökning av detta hormon, och det känner en del av.

   Blir du gravid igen är det absolut vettigt att försöka få kontakt med en kvinnohälsa-nischad fysio så tidigt du kan, för att se om man kan hindra smärta och besvär från att gå ”bananas”.

 • Hej!

  Jag var en av dem som önskade detta inlägg och upplever mycket likheter med signaturen Linda ovan. Fick diagnosen av samma behandlingsteam i båda mina graviditeter, fast fick diagnosen och de värsta problemen ganska sent, sista trimestern. Jag sökte för att jag trodde det var foglossning och blev rekommenderad att kontakta behandlingsteamet av MVC. Hade mycket skarp ensidig smärta i ljumsken (främst när jag gick och låg på ena sidan) som inte släppt helt eller på en gång efter förlossning. Jag upplevde också att jag blev hjälp av massagebehandling och stretch-övningarna. Saknade att man inte hittade någon träff på google på detta så stort tack Mia för att du rättat till detta! Tack för allt du gör!

  • Är inte de typ massörer bara? De ska inte hålla på att dunka ut medicinska diagnoser över huvud taget, det är inte deras sak att göra.

   Skiljer sig rätt mycket åt mellan en massörs kompetens och utbildning och en legitimerad vårdgivares kompetens och undersöknings/bedömnings”skills”.

   • Visst är det så! Håller med dig. Det tog ett tag att ”genomskåda”/ifrågasätta bara- jag tänkte att de var rekommenderade av mvc, det fanns ingen info på nätet om diagnosen s å svårt att dubbelkolla ochbehandlingen lindrade ju, så då borde väl diagnosen osv stämma?

   • Jag var också hos dem under en av mina graviditeter och de är jätteduktiga på massage, MEN de påstår en massa saker typ som att man kan få ihop en diastas med gördel plus en massa annat. De ska verkligen tas med en nypa salt! Dock är de ju uttalade (enligt de själva) som professionella i sin verksamhet och har fina lokaler på Östermalm etc.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritets Preferens
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.