Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Hur ska jag träna efter graviditet?

Hur ska jag träna efter graviditet?

Hur ska jag träna efter graviditet?

Den här frågan är så bred och stor.

 • Är du vaginalt förlöst?
 • Är du kejsarsnittad?
 • Vad tränade du innan graviditeten?
 • Hur mådde du under graviditeten?
 • Vad säger din bäckenbotten?
 • Hur beter sig dina magmuskler?
 • Har du någonsin ont i bäckenlederna?

Jag får så otroligt många frågor om “kan du inte ge en övning för x eller y”. Och jag blir så otroligt hindrad av alla dessa faktorer som spelar in. Slänger jag lite slarvigt ut en övning som fungerar för magmuskeldelningar på en viss träningsnivå kommer den inte fungera för någon som är svagare, och bara kännas mesig för någon som är mycket starkare.

Ger jag en övning som är anpassad till att öka toleransen för belastning vad gäller bäckenlederna behöver den ju också komma prick rätt . Är den för lätt gör den ingen nytta, är den för svår kommer den bara göra ont.

Ger jag en övning som är lämplig för någon med svag bäckenbotten men som är jättesvag på alla andra ställen i kroppen kommer det inte landa på samma sätt som någon som är svag i bäckenbotten men generellt stark.

Och sådär går det runt.

webbkurser om träning efter graviditet

På grund av allt detta bestämde jag mig för att skapa webbkurser. Här har jag möjlighet att ge så mycket mer.

 • För det första – separata ingångar till kursen utifrån förlossningssätt.
 • Och för det andra – en STOR MÄNGD olika övningar i olika steg, så att det alltid ska gå att hitta rätt nivå och lagom avancerad träning.
 • Och för det tredje en tydlig vägledning hur man ska resonera om något gör ont, känns för tungt eller ger besvär.

Jag har kunnat anpassa träningen så att samma träningsprogram fungerar för den med svag bäckenbotten, ont i bäckenet och delade magmuskler. Det finns alltid potential att vissa övningar ändå behöver justeras (kanske färre repetitioner eller mindre rörelse än vad som rekommenderas), men i stort ska programmet fungera för alla. Det är också vanlig, rolig och utmanande träning som passar även den som är helt utan besvär.

Här finns kurserna!

De kostar 1700 kr, så de är inte gratis. Men det är ett program som är tänkt att sträcka sig över åtta månader. Och det går att ta som friskvård. Du betalar själv och får ett kvitto på mejlen, som du sedan kan lämna in till din arbetsgivare (om du har friskvårdspeng via jobbet vill säga).

Fyra nivåer

Träningen är uppdelad i fyra nivåer. Varje nivå är tänkt att gå igenom på två månader. Fördelat över dessa fyra nivåer finns 140 filmade övningar för mage/rygg, armar/hållning, rumpa/ben och stretch/egenvård.

Detta är utrustningen du behöver:

 • Träningsmatta eller något annat bekvämt att ligga på
 • En stor boll
 • Lättare gummiband
 • Stol
 • Hantlar 0,5-10 kg (jag skulle rekommendera att köpa sådana byggbara set)
 • Handduk
 • Cirkelgummiband
 • Små handdukar
 • Mindre boll
 • Kettlebells (först i nivå 4, då är du kanske redan tillbaka till gymmet)

Hur ska jag träna efter graviditet?

Här finns alla svaren på den frågan. Det här är något av det mest genomarbetade projekten jag någonsin gjort. Hoppas någon av er vill hoppa på!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *