Stav för bäckenbottenbehandling

Det här inlägget är ett tips-inlägg skrivet av min kollega Emma. Emma har nyligen startat en webbshop och säljer bland annat stavar för bäckenbottenbehandling. På så vis är detta ett reklaminlägg, även om det inte är reklam för min egen verksamhet eller något jag själv tjänar på.

Behandla överspänning i bäckenbotten

Långvarig smärta i bäckenbotten är besvärligt och ibland svårt att komma till rätta med. För hög spänning i bäckenbotten kan bidra till smärtor vid sexuell penetration, blås- och tarmtömningsbesvär, svanskotesmärta, nervsmärta och påverkan på muskelfunktionen.

Även om smärtan sällan enbart beror på spända muskler i bäckenbotten, så kan manuell behandling vara hjälpsamt. Hos en specialiserad fysioterapeut kan du få hjälp med att bedöma spänningsnivå och funktion i bäckenbotten och du kan få guidning i hur du reglerar spänning. Det är viktigt att förstå att spänning inte alltid är orsak till besvären, även om det ofta förekommer hos personer med smärta. Smärta föder spänning och spänning föder ibland smärta och vi vet inte alltid vad som kommit först. Det betyder också att alla besvär inte försvinner med en spänningsreducerande behandling.

Självbehandling med stav eller manuell behandling hos fysioterapeut är en pusselbit, men sällan hela lösningen. Du behöver även få hjälp till att se helheten, vad som triggar och vad som lindrar dina besvär. Med det sagt är det helt ofarligt att behandla med en stav, så länge du lyssnar på din kropps signaler. Ömhet under och efter behandling kan förekomma, men din smärta ska aldrig öka av behandlingen.

Behandlingen syftar till att:

 1. Bli medveten om spänningstendenser och analysera triggande faktorer som är möjliga för dig att påverka. Detta kan handla om vanor och beteenden så som stress, toavanor, hållning, andningsmönster och mycket mer.
 2. Reglera ner spänningen, byt och bryt vanor och triggers.  Öva kroppen i att inte reagera på triggers med ökad spänning och försök ta kommando över kroppens reaktioner när det ändå händer.
 3. Behandla spänningens följder. Adressera smärta eller andra dysfunktioner. Det kan göras genom manuell behandling, övningar, generell träning, läkemedel, terapi eller annat.

Såhär använder du staven:

 1. Ligg bekvämt, gärna på rygg med böjda ben. Vissa slappnar av bättre i ett varmt bad.
 2. Använd valfritt glidmedel för att undvika obehag när du för in staven.
 3. Börja med att föra in den mjukt rundade änden fram till stavens första vinkel.
 4. Se vagina som en klocka där klockan 12 är upp mot urinröret och klockan 6 ned mot ändtarmen. Undvik att behandla området mellan 11 och 1 och 5 och 7 för att inte lägga tryck mot urinrör eller tarm.
 5. Placera staven åt höger eller vänster sida och knip till. Gör du detta korrekt känner du en rörelse i staven. Slappna sedan av och lägg på ett lätt tryck med staven nedåt. Du kan också röra staven längs muskeln, en sida i taget, för en mer masserande effekt. Töjning kan hållas 30-60 sekunder och upprepas 5-10 gånger per sida.
 6. Dra ut staven en bit innan du byter sida så att du inte vrider den mot tarm eller urinrör.
 7. Hittar du ömma punkter kan du hålla kvar ett lätt tryck på dessa, det är inte ovanligt att smärtan kan stråla ut i ett större område och det brukar lätta allt eftersom du behandlar.
 8. Prova den spetsigare änden om allt känns bra.

Egenvård är bra!

Om du upplever att manuell behandling lindrar dina besvär kan en stav erbjuda dig en lösning för egen behandling, när och var du vill. Det kan verkligen göra skillnad och ger dig en känsla av egen kontroll över din kropp. Magin ligger inte i någon annans händer, utan att du själv närmar dig din smärta och sakta men säkert möter den, behandlar den och utmanar den. På vägen kommer det att hända saker både lokalt, men också centralt – i din hjärna. Smärta tolkas och styrs genom vårt nervsystem och ju mer hotfull smärtan känns, desto högre tolkas den. Att lära sig att reglera smärtan genom olika tekniker kommer ge positiva effekter både lokalt och centralt.

Här köper du stavar för egenbehandling av bäckenbotten!

Previous

Next

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *