Hur lång tid bli av med överspänning?

Hur lång tid tar det att jobba bort överspänning i bäckenbotten?  

Läsarfråga

Hur lång tid tar det att bli av med överspänning?

Den här frågan är relevant och adekvat. Du har ett problem, du får i bästa fall en rehabplan presenterad för dig från en vårdgivare och sedan kommer följdfrågan: Hur länge ska det här pågå?

Samtidigt är min första reaktion när jag läser frågan att komma med följdfrågan, ”hur långt är ett snöre?”. För svaret är precis samma: Det beror på! Vilken slags snöre pratar vi om? Vad används snöret till? Kan man klippa i snöret?

4-5 månader

Att jobba bort en överspänning i bäckenbotten skulle jag säga att tar 4-5 månader i regel. Den första månaden brukar handla om att landa i en känsla och förståelse för att spänningen finns. Den andra månaden brukar handla om att lära sig styra ner spänningen, men ofta så blir avslappningen liksom ”ogjord” så fort man slutar aktivt slappna av. De följande månaderna handlar om att vända på sitt ”default-läge”. Att det inte längre ska krävas en omfattande avslappningsövning för att kunna sänka bäckenbotten. Och att bäckenbotten inte alltid ska hissas upp automatiskt så fort du inte aktivt tänker på att slappna av i den.

Vända på defaultläget

Hur lång tid det tar innan du vänt på ditt ”default-läge” avgörs av en himla massa saker. Dels hur mycket tid och engagemang du har för rehab. Dels hur mycket stress och spänning du har i kroppen generellt. Även i de fall man helt lyckats få bäckenbotten att vara mestadels avslappnad i vardagen kan man ”få ett återfall” av överspänning vid en extra stressig period i livet.

Webbkurs på 6 månader

Jag har ju skapat en rehab-webbkurs för personer som lider av smärta och överspänning, och den kursen har jag gjort så att kursdeltagarna har tillgång till i 6 månader. Alla behöver nödvändigtvis inte alla 6 månaderna, men det finns också personer som kanske behöver mer tid. Jag skulle tro att 6 månader ändå är ett genomsnitt.

Det går inte alltid

Sen finns det också tillfällen det är väldigt svårt att jobba bort en överspänning, och det är när det finns orsaker som gör att överspänningen är liksom adekvat. Om det finns muskelskador som gör att du blir analinkontinent om du inte är lite överspänd i bäckenbotten, kanske överspänningen kanske faktiskt behöver finnas. Målet är ju att kunna sortera i symtomen och kanske också att du ska få annan behandling (läkemedel, kirurgi osv osv). Men all överspänning är jag inte övertygad om att är lämplig att jobba bort, i alla situationer.

All överspänning måste inte bort

Dessutom är det viktigt att veta att en överspänning som inte ger några besvär heller inte är dålig eller farlig. Om du skulle rada upp 15 personer och gå omkring och klämma och känna på deras axlar, skulle du hitta överspänningstillstånd i skulderpartiet hos ett visst antal. Men alla dessa har inte nödvändigtvis ont eller problem.

Samma sak gäller bäckenbotten. Vi är alla individer och helt olika. Det finns personer som har en viss grad av överspänning i bäckenbotten men som det inte är något som helst problem för. De har inte ont, alla funktioner är som de ska och sex är inte heller smärtsamt. Det är därför inte så att exakt all överspänning är ett problem och ”måste bort”. En stor variation mellan individer är normal.

Reklam

Vill du veta mer om webbkursen ”Bli fri från smärta och överspänning”? Läs mer här!

Previous

Next

One Comment

  • Vad skönt att höra en kunnig yrkesperson säga att all överspänning inte måste bort. Har själv en överspänning pga en svår vestibulit sedan snart 18 år. Har testat hur mycket som helst för att bli av med den utan resultat, däribland avspänningsövningar. Men då det är vestibuliten som orsakar spänningen och inte tvärt om blir det liksom meningslöst så länge grundproblemet kvarstår. Vem orkar rehabba hela livet om ens smärt- och funktionsnivå fortsätter vara lika kass liksom?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritets Preferens
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.