Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Smärta i underlivet och sexuell lust

Smärta i underlivet och sexuell lust

Smärta i underlivet och sexuell lust

Någon bad mig skriva om smärta i underlivet och sexuell lust.

Min grundinställning är att det både hör ihop och inte hör ihop. Nu blir det ett ganska långt och yvigt resonemang, häng med! Jag kommer utgå delvis utgå ifrån att smärtan i underlivet hör ihop med smärta vid sex. Jag vet att så inte är fallet för alla. Jag tror att min poäng kommer fram i slutänden.

Karin

Karin har fått knäartros. Hon är löpare och har fått veta att det inte är farligt att springa med artros. Men det kommer kanske göra ont, och löpningen kommer eventuellt inte kännas lika kortsiktigt belönande som innan hon fick knäartros. Kommer hon kunna springa ändå? Ja. Kommer lusten att springa vara lika som innan? Kanske inte.

Helena

Helena har fått hälsporre. Det känns egentligen ganska bra bara hon går ganska lite och använder väldigt fotriktiga skor. Det hon vill ha egentligen är converse. Och hon är en sån person som vill gå många och långa promenader. Men smärtan i fötterna sänker helt enkelt lusten till de där långa promenaderna. För att inte prata om skorna hon behöver stå ut med. Med de fula skorna vill hon knappt visa sig ute alls.

Gunilla

Gunilla har gått en gluteal tendinos. Det innebär att hon har ont i rumpans muskelfästen ute på höften och att det gör ont att gå och röra sig. Hon är väldigt stel på morgonen, och ju mer hon gör på dagen desto mer ökar smärtan. Gunilla brukar egentligen gå på spinning, men nu har hon tappat lusten till allt.

Alternativ lösning

På spinningpasset möts både Karin och Helena. Båda uppskattar och älskar den träningen. Är det samma som att springa eller gå långa promenader? Nej. Kan de båda få goda hälsofrämjande effekter och förhöjning av livskvalitet via spinningen? Ja! Gunilla däremot känner att hennes smärta tar bort lusten till det mesta. Hon har svårt att motivera sig, och svårt att komma över känslan att ha blivit berövad något hon älskar att göra.

Efter rehab och en god balans mellan aktivitet och vila kan både Karin, Helena och Gunilla komma tillbaka till sina favoritaktiviteter. Men att bara köra på som vanligt hade inte varit ett välfungerande alternativ.

Smärta och lust/olust

Att prata om sexuell lust vid smärta i underlivet tycker jag är som att prata om all annan slags smärta och lust till aktivitet. Hur känns det onda? Vad gör den smärtan med mig? Vad innebär den för mig? Finns det något jag kan göra istället? Är jag beredd att testa något annat? Här kommer normen om att omslutande sex är ”det rätta” in. En del är rädd att annan sexuell aktivitet än just penetration ”inte räknas”.

Viveka

Viveka lider av vulvodyni, smärta i underlivet. Hon har upptäckt att det är just sexuell penetration som gör ont, och undviker därför just det. Men hon har en njutningsfull vana av att förse sig själv med orgasmer på regelbunden basis, och när hon har sex med en partner är det på hennes villkor. Att hon för tillfället undviker penetration är inte ett problem i relationen, och inte heller ett problem för hennes egen uppfattning av sig själv som sexuell person.

Veronica

Veronica lider också av vulvodyni. Hon har aldrig riktigt utforskat egensex och har heller aldrig haft så mycket annat sex än just omslutande sex med en partner. Hennes partner är visserligen stöttande, men Veronica känner sig dålig som har blivit en ”bromskloss” i förhållandet. Ibland kan hennes partner inte heller riktigt behärska sig, och då tjatar han till sig sex. Det gör väldigt ont då, men Veronica försöker vara bjussig och ställer upp. Men smärtan och tjatet gör att Veronica känner allt mindre lust, och hon undviker att hamna i situationer som kan väcka partnerns lust också.

Vulvodyni och andra besvär

I studier har man sett att vulvasmärta har en negativ inverkan på livskvaliteten och att drabbade individer i större utsträckning kan lida av ångest, rädsla, katastroftänkande och depression. Alla dessa saker kan såklart också påverka en relation, och den sexuella delen av en relation inte minst. Att ha smärta eller vara rädd för smärta kan påverka lusten, upphetsning och frekvensen av sexuell penetration.

Det koitala imperativet

Vi behöver analysera detta utifrån det ”koitala imperativet” (uppfattningen att penetration av penis i slida är riktigt sex). Män anses ofta ha ett behov av sex som skiljer sig från kvinnors, och kvinnor har en skyldighet att tillfredställa behovet snarare än att se till sina egna behov. Detta blir ett begränsande för kvinnor överlag. För individer med vulvodyni tror jag detta är den avgörande orsaken till sänkt lust.  

Partnerns roll

I en studie har man sett att 40 % av individerna med vulvodyni (smärta i underlivet) inte upplevde att deras partner gav stöd eller förstod deras problematik och situation. Partnerns respons uppfattades som något som också ökade smärtupplevelsen.

Kan man lägga detta på den drabbade individen? Säga att hennes underlivssmärta påverkat hennes lust? Snarare är ju hennes rövhatt till partner den symtomgivande i dessa fall?! I samma studie såg man att underlivssmärtan minskade frekvensen av vaginal sexuell penetration. Jag tänker att det inte nödvändigtvis handlar om sexuell lust. Hade det funnits en öppenhet i dessa relationer för att ha sex, närhet och njutning utan minsta lilla krav på penetration – hade lusten funnits då?

Manligt bias inom medicinen

Slutsatsen från en studie är: ”The women with vulvodynia have lower levels of sexual desire, arousal and frequency of intercourse.”

Jag tanker att det inte är så enkelt. Detta är nog sett utifrån att ha vulvodyni i en heterosexuellt orienterad värld där vaginal sexuell penetration anses vara det enda rätta. Vi vet egentligen ingenting om hur dessa individer hade haft det med lust, upphetsning och frekvens på sex om man istället enbart hade pratat om klitorisstimulans och fokus på njutning och orgasm.

Det kommer väl numera inte som en överraskning att medicinsk forskning har haft män i fokus. Den oföränderliga manliga kroppen är standard medan den ständigt föränderliga kvinnan är liksom avvikande och opålitlig. Jag tror fortfarande att många medicinsk baserade professioner ser kvinnor genom patriarkala glasögon. Så uppfattar jag även den medicinska litteraturen om vulvodyni och lust.

Att inte vara en riktig kvinna

Om den allmänna föreställningen är att en man har okuvlig sexuell lust till penetration och en kvinna ska ha underordnad lust men ändå vara pigg och villig att bli penetrerad, då kan också ”oförmågan” till detta ge upphov till stress, skam, skuld och en känsla av att vara en ”dålig kvinnlig partner”. Depression, ångest och oro till följd av underlivssmärta är inte nödvändigtvis är en medicinsk följd av besvären, utan är resultat av sociala konstruktioner som skapar negativa psykologiska upplevelser hos individer med vulvodyni.

Referenser

Women’s Experiences of Vulvodynia: An Interpretative Phenomenological Analysis of the Journey Toward Diagnosis

Women’s Subjective Experiences of Living with Vulvodynia: A Systematic Review and Meta-Ethnograph

5 kommentarer till “Smärta i underlivet och sexuell lust”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *