Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Träning efter livmoderruptur

Träning efter livmoderruptur

Någon bad mig skriva om träning efter graviditet som slutat med en livmoderruptur.

Vad är det?

En livmoderruptur är en ovanlig men allvarlig förlossningskomplikation som innebär att livmodern spricker. Det ger upphov till omfattande blödningar och kan vara mycket allvarligt för både den födande och barnet. Det är när värkarna sätter igång som trycket och draget i livmodern blir så kraftigt att den riskerar att spricka. Livmoderrupturer drabbar ungefär 1 procent av alla födande och en av de största riskfaktorerna är att ha ärr på livmodern från tidigare kirurgi eller kejsarsnitt. Risken ökar också för varje kejsarsnitt. Vid en livmoderruptur måste barnet förlösas så snabbt som möjligt ia ett kejsarsnitt och man måste få stopp på blödningen hos den födande.

Vad händer då?

Skedet är ofta snabbt påkommet och dramatiskt, men börjar ofta med ganska ospecifika symtom. Ibland innebär rupturen att man måste ta bort livmodern, men man att laga och behålla livmodern då det är möjligt. Anledningen till att man i vissa fall måste ta bort livmodern är för att den födande annars riskerar att förblöda. Det är alltså en livräddande insats i de fall det görs.

Återhämtningen

Blodförlusten

Efter en omfattande blodförlust (med eller utan livmoderruptur) tar det ofta längre tid än normalt att återhämta sig. Jämför dig inte med vänner eller personer i sociala medier! Om du lider av anemi efter blodförlusten kan du känna dig yr, vara grinig, trött, se blek ut, lätt bli andfådd och ha svårigheter att fokusera och koncentrera dig. Du behöver troligen få hjälp med blod- eller järntillskott, men även om du får det kan det kännas segt med återhämtningen. Ge det tid och vila mycket.

Livmoderns läkning

Livmodern är snabb på att läka. Även om rupturen skiljer sig markant från ett kejsarsnitt på många andra sätt så kan man tänka att sårläkningen efter en lagad livmoderruptur är ganska lik ett kejsarsnitt. Man brukar efter kejsarsnitt tänka att såret  i livmodern är väl läkt efter 6-8 veckor. Vill du ha lite extra marginaler beroende på den traumatiska uppkomsten till såret i livmodern kan du tänka till några ytterligare veckor. Planerar du att bli gravid igen ska du dock prata igenom det hela ordentligt med en läkare. Att såret/ärret i livmodern läker fint behöver inte betyda att det är lämpligt att sträcka ut livmodern igen vid en graviditet.

Läkningen efter kejsarsnitt

Operationen där man plockat ut barnet är troligen ett kejsarsnitt, och där kan man tänka att läkningen är som vid a mer komplicerade och akuta kejsarsnitt.

Tips/reklam: Det finns mycket läsning om detta här på bakingbabies, i boken och i webbkursen.

Läkning efter hysterektomi

Blev det så att lösningen blev att de fick ta bort livmodern har du genomgått en hysterektomi. Då har du utöver återhämtningen efter en graviditet också återhämtningen efter ett kejsarsnitt och en hysterektomi framför dig. Det låter som mycket och kan såklart kännas tungt, men är inte nödvändigtvis fysiskt värre än bara återhämtningen efter ett kejsarsnitt. Det tar 6-8 veckor för ärrvävnaden att ha läkt så att allt är stabilt. Under återhämtningstiden bör du vila mycket och undvika tunga lyft (precis som vid ”enbart” ett kejsarsnitt). Rehabmässigt skulle du kunna följa samma rehabupplägg som efter kejsarsnitt, men möjligen med ytterligare mer fokus på bäckenbottenträning och vila.

Själslig återhämtning

En livmoderruptur är ofta ett trauma i sig, och kan komma hand i hand med andra förluster (av barnet, fertilitet, kroppsuppfattning, livskvalitet med mera). Vården kan vara ganska dålig på att erbjuda råd och stöd, och du ska veta att du gör rätt i att efterfråga detta om du behöver. Via barnmorskemottagningen, sjukhuset du födde eller via BVC ska det finnas möjligheter till stöd eller samtalskontakt.

Träning efter livmoderruptur

Träning efter en livmoderruptur kan skilja sig mot annan återhämtning efter exempelvis via kejsarsnitt om du är väldigt trött, har förlorat mycket blod eller om du mår psykiskt dåligt. Eventuellt går den fysiska återhämtningen också långsammare om det varit mycket på samma gång för kroppen. Men rent praktiskt, utöver att lyssna på sin ork, behöver man inte göra så mycket annorlunda än vid “vanliga kejsarsnitt”.

Berätta gärna

Dela med dig av dina tankar och erfarenheter i kommentarsfältet. <3

5 kommentarer till “Träning efter livmoderruptur”

 1. När det gäller hur vanligt det är med uterusruptur: visst menar du 1% av alla som provar vaginal förlossning efter tidigare kejsarsnitt?
  Verkar var 1/10 000 hos de som har en livmoder som ingen har skurit i 🙂

 2. 2 augusti är det exakt 12 månader sedan min livmoderruptur. Min fysiska återhämtning har varit längre jämfört med mitt akuta snitt 2017.

  MEN, med hjälp av din bok och blogg samt resten av Internet, kontinuitet och ett jävlar anamma så kan jag nu träna tunga pass igen. Tungt för mig är att jag nu kan springa 10 km utan att känna obehag. Jag kan också lyfta tunga vikter i gymmet samt göra snabba men kontrollerade övningar.

  DOCK så har jag en magmuskeldelning på 6-7 cm som gör sig påmind när jag slarvar med magövningar samt glömmer bort att engagera bukmuskulaturen vid belastning. Utöver det är min tarmfunktion rätt kass. Planen är att eventuellt hjälpa mig själv med en korrigerande operation. Men vill ge det lite mer tid. För även om inte tid läker alla sår så kan man komma långt med tålamod och bra fokus.

  Tack för allt du gör Mia!

  /Caroline

 3. 2022-08-11 klockan 2 på morgonen fick jag igenom min vaginala förlossning som jag drömt efter att jag fick akut kejsarsnitt 2020-07-18. Min livmoder sprack på flertal ställen, samt en bit av det gamla kejsarsnittet.

  Jag skrek och grät av smärta så fort min son kom ut. Han var nästan 5kg. ”HUD MOT HUD ÄR VIKTIGT!” Sa morskorna när de la honom på mig, jag vad de att ge honom till min sambo för jag har obeskrivligt ont i buken. nej.

  Ett dygn senare skrek jag att jag inte orkade mer, en av er ska stanna kvar i rummet tills något händer. punkt. Då blev jag skickad till röntgen och de såg stora mängder vätska i min buk.

  EFTER MER ÄN ETT DYGN!! Har sjukhuset behandlat mig med förstoppning. Medans jag förblödde inombords. Jag dog nästan på operationsbordet, och blev nästan (alltså verkligen på håret) av med hela livmodern och mitt liv. Jag är tjugotvå år. Efter operationen så fick jag samtal av läkare. Alltså över telefon. Att jag aldrig mer kommer kunna skaffa biologiska barn igen.

  1. Jag är otroligt, otroligt ledsen för vad som hände dig och jag beklagar, å vårdens vägar att du inte blev sedd, hörd och tagen på allvar. Det finns såklart inget som räcker till. Hoppas att du får kraft och stöd att läka och återhämta dig både fysiskt och själsligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *