Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Bör jag undvika tunga lyft?

Bör jag undvika tunga lyft?

Bör du som har svag eller skadad bäckenbotten alltid undvika tunga lyft?

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Bäckenbotten-och-träning-550x306.jpg

Undvik tunga lyft?

Jag började den här inläggs-sviten med att man inte kan ge råd till nyblivna mammor eller personer med skadad bäckenbotten att inte lyfta tungt. Livet kommer innebära tunga och repetitiva lyft. Säg det till en mamma som står med en gråtande tvååring, en tung springcykel och en fullastad matkasse i handen. Ni hör ju, det är helt världsfrånvänt att säga att mammor inte ska lyfta och bära tungt. Jag har också skrivit ett inlägg på bloggen tidigare där jag tagit upp detta med vad ett tungt lyft ens är, det hittar du här: Bäckenbottensäker tyngdlyftning

Håll dig stark och frisk

Att styrketräna och att hålla sig generellt stark är viktigt för många hälsoaspekter. Att vara stark kan också öka toleransen för vardagliga aktiviteter. Om jag är stark i resten av kroppen kanske 2 km med tvååring i ena armen och en springcykel i den andra inte är så jobbigt för min bäckenbotten.

Kroppen anpassar sig

Kroppen fungerar generellt så att den anpassar sig till tryck, drag och belastning. Vi vill ofta att dosen av belastning ska vara lite lagom tung och stegras långsamt. Överbelastning eller en hastig stegring/ökning är ju det som ofta orsakar skador och besvär hos idrottare och hos oss vanliga dödliga.

Undvika belastning blir bara dumt

Men om vi UNDVIKER all belastning kommer kroppen också svara med att bli svagare.

Har du en svag eller skadad bäckenbotten behöver du bli stark!

Bör jag undvika tunga lyft?

Jag kommer återkomma i flera poster om hur du ska resonera kring buktryck och hur man blir stark, trots en svag bäckenbotten.

Det finns en hel del “å ena sidan, å andra sidan” resonemang på detta spår. All tung träning är hellre inte friskvård för bäckenbotten. Jag rekommenderar vidare läsning för dig som är intresserad!

Vidare läsning på bakingbabies

Kvinnor med framfall kan hoppa, lyfta och springa

Är all träning alltid bra?

Varför kan det vara dåligt att belasta bäckenbotten för tungt?

Läs fler inlägg i samma serie:

Löpning efter graviditet

Mår bäckenbotten dåligt av löpning?

Får man aldrig springa med svag bäckenbotten?

Bäckenbottensnäll löpteknik

Bör jag undvika tunga lyft?

Hur ska jag tänka om buktryck och svag bäckenbotten?

Hur blir man stark med svag bäckenbotten?

Måste träning vara symtomfri

Vidare tips/Reklam

Webbkursen “Bli stark (med svag bäckenbotten) är en 8 månader lång träningskurs som vägleder dig i vanlig träning som är anpassad för dig med svag bäckenbotten. Den innehåller filmade övningar sammansatta i träningsprogram i 4 nivåer. Varje nivå pågår i två månader. Se mer info här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *