Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Catamenial Pneumothorax

Catamenial Pneumothorax

Catamenial Pneumothorax är ett ovanligt ämne som jag aldrig hört talas om, innan en patient blev utredd för detta. I och med att jag själv läst på, tänkte jag skriva ett enkelt inlägg om det. Det innebär att jag inte kan svara på särskilt många frågor om ämnet. Min utgångspunkt i läsningen har som vanligt varit vad jag som fysioterapeut behöver känna till och om det ur ett fysioterapeutiskt perspektiv finns något att tillägga eller justera i rehabiliteringsupplägg. Min ingång till ämnet är alltså inte hur man utreder eller behandlar medicinskt, även om jag kort passerat förbi även denna information i min inläsning.

Vad är Catamenial Pneuomothorax?

Pneuomothorax betyder lungkollaps och catamenial betyder att det hör ihop med menstruation. Det är ett extremt sällsynt tillstånd och innebär att luft eller gas fastnar u utrymmet som omger lungorna och får lungan att kollapsa. Catamenial pnueomothorax uppstår inom 72 timmar före eller efter menstruationens början och är i vissa fall kopplat till endometrios.  

Catamenial pneumothorax liknar spontan pneumothorax väldigt mycket. Då kollapsar lungan av okända skäl och ge rupphov till plötslig bröstsmärta, andningssvårigheter, andfåtthet och hosta.

Upp till 50% av alla individer som drabbas av en spontan pneumotorax kommer att få det igen.

Vad är det som händer?

Pleurahålen är utrymmet mellan bröstväggen och lungorna. Om det kommer in luft där kollapsar lungan och det blir svårt för individen att andas.

Vad beror det på?

Orsaken är alltså inte helt och hållet känd, och det finns flera hypoteser. En hypotes är att det finns en onormal förflyttning av endometriell vävnad från livmoderslemhinnan till utrymmet mellan bröstkorgen och lungorna. Endometriosen kan ge upphov till små hål i membranet, vilket gör att luft och vätska kan passera.

En annan modell är att hormonet prostaglandin orsakar förträngningar av långornas små rör under ägglossning, och att detta leder till att lungornas små luftsäckar brister. Detta leder till att luft fastnar i pleuralrummet.

Den tredje teorin är att det sker passage av luft mellan livmoder och pleurarummet via en avsaknad i slempropp i livmodern vilket gör att luft kan gå från patientens äggledare ut i bukhålan och därefter in pleurarummet. Det som motsäger den här teorin är att tillståndet verkar kunna finnas kvar även hos individer där livmodern tagits bort.

Symtom

Symtom och svårighetsgrad kan variera mellan individer och mellan tillfällen hos samma individ. Det verkar vanligare att drabba höger lunga och kan höra ihop med (regelbundna och ihophörande med menstruation) symtom som bröstsmärta, andfåddhet, andningssvårigheter, yrsel, trötthet och torrhosta. När lungan kollapsar är det ofta förenat med svår smärta och kräver omedelbar sjukhusvård.

Vem drabbas?

Fertila kvinnor drabbas, oftast mellan 30-40 års ålder. Intressant nog verkar det som att det bara finns endometriosfynd i bäckenet hos 61% av individer med catameinal pneuomthorax. I studier verkar man ha sett symtom hos 1-5% av alla menstruerande kvinnor.

Behandling

Vid en liten lungkollaps kan tillförsel av syre och sedan vila vara tillräckligt för behandling. Vid allvarligare tillstånd kan man sätta in att rör för att dränera på luft eller blod och på så vis möjliggöra att lungan kan expandera igen. För catamenial pneuomothorax blir kan man också använda sig av hormonbehandling, som vid endometrios.

I vissa fall behöver man utföra kirurgi för att ta bort endometriosvävnad i området eller för att på olika sätt laga hål i lungmenbranet.

Fysioterapi

Fysisk aktivitet är viktigt för alla, även för dem som drabbats av en lungkollaps. Fysioterapeutens roll kan vara att stötta individen att börja med promenader och återkomma till all annan slags medium-intensiv fysisk aktivitet. Det finns andningsövningar som kan vara hjälpsamma, både för att underlätta andningen och för at hjälpa med att få loss slem från lungorna. Det finns inga långsiktiga restriktioner för individer som haft lungkollaps.

Referenser

Relaterad läsning på bakingbabies

Inlägg om endometrios

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *