Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Proctalgia, levator ani-syndrom och dyssynergi

Proctalgia, levator ani-syndrom och dyssynergi

Dagens inlägg kommer handla om tre specifika tillstånd som hör ihop med spasm i bäckenbotten och som ger smärta och besvär- Proctalgia, levator ani-syndrom och dyssynergi.

Proctalgia fugax

Proctalgia står för att smärtan finns kring ändtarmen och fugax står för något flyktigt. Tillståndet innebär en återkommande skarp men flyktig smärta som återkommer regelbundet, är lokaliserad till anus eller nedre delen av tarmen och varar i sekunder eller minuter. Det är ett tillstånd som ligger under begreppet levator ani-syndrom, som jag återkommer till nedan.

Smärtan uppstår plötsligt och är skärande och intensiv. Den orsakas av spasm eller kramp i bäckenbottens muskler eller ringmusklerna.

Tid och lokalisation

Det finns en mer långvarig variant av proctalgia fugax som ger smärta i ca 20 minuter, och mer ofta. Då gör det ofta ont mellan kramptillfällena och det finns också ofta en smärta vid tarmtömning. Det är här som gränsen över till levator ani-syndrom blir flytande. Det är samma muskler som är involverade, men tiden du har smärta skiljer sig åt. Vid fugax är smärtan kortvarig och flyktig. Vid levator ani-syndrom har du ett pågående smärttillstånd över längre tid.

Det skiljer sig också åt vad gäller lokalisering av smärtan. Proctalgia känns framförallt kring ändtarmen. Levator ani-syndrom känns oftare i ett större och mer utbrett område i hela bäckenbotten och kan stråla ut mot låren och rumpmusklerna.

Orsak och diagnos

Proctalgia fugax kan triggas av stress, oro. Ibland är sex en utlösande faktor, liksom förstoppning. Menstruation kan också trigga besvären.

Detta är en uteslutningsdiagnos. Det betyder att du ska söka vård och se att det inte är någon annan fysisk orsak till besvären i första hand. Saker som kan ge liknande symptom är bland annat hemorrojder, fissurer, abcesser och inflammatorisk tarmsjukdom. Innan du går till doktorn kan du försöka föra anteckningar om när kramperna kommer, hur länge de håller i och om du ser några triggande faktorer.

Behandling

Behandlingen går ut på att minska smärtan och obehaget. Ibland finns det läkemedel du kan få, men oftast är det inte något som behandlas annat än med receptfri smärtlindring, råd om tarmtömning och avslappningsövningar.

Levator ani syndrom

Levator ani är den stora muskelgruppen i bäckenbotten, den som lyfter och bär bäckenorganen och stänger till bäckenet. Detta är en slags överspänningstillstånd i bäckenbotten. Syndromet är mer förekommande hos kvinnor än hos män.

Tid och lokalisation

Symtomen smyger sig ofta på över tid, och smärtan är ofta värre efter ansträngning och bättre efter vila. Det är dock inte alltid så att smärtan blir bättre på natten. Huvudsymtomet är molvärk främst kring ändtarmen och svanskotan, men smärtan kan stråla i hela bäckenbotten och ut mot lår och rumpa. Överspänningen kan också göra att du får svårt att tömma blåsa och tarm och att sex känns obehagligt eller svårt. Tillståndet kan också trigga blåsan så att du upplever smärta i blåsan och frekventa trängningar.

Orsak och diagnos

Tillståndet kan uppkomma av många olika anledningar. Att regelbundet låta bli att gå på toaletten när man är nödig är en faktor. Att stå ut med smärta vid sex triggar också ofta levatorspasm. Tidigare förlossningsskador, trauma eller sexuella övergrepp är också bidragande. Andra närbelägna smärttillståndkan också leda till detta – IBS, endometrios eller interstitiell cystit är några. Även levator ani-syndrom är en uteslutningsdiagnos.

Behandling

Allt som du kan hitta här på bloggen som gäller överspänd bäckenbotten gäller även för levator ani-syndrom. Jag föreslår att du börjar här:

Egenvård för överspänd bäckenbotten

Bäckenbottendyssynergi

Bäckenbottens muskler är viktiga när vi ska bajsa. För många går det hela utan att man behöver tänka på det så mycket, men när själva tarmtömningen krånglar blir det ofta en jättestor grej. Dyssynergi är en störning av muskelsamordningen, vilket resulterar i okoordinerade och abrupta rörelser. I bäckenbotten kan det hända att bäckenbotten och ändtarmsmusklerna spänner sig när den istället borde slappna av. Då blir det jättesvårt att bajsa. Problemen kan uttrycka sig i att du inte riktigt känner att du är nödig, att det blir som att tarmen är för trång när du bajsar och att du inte kan tömma helt.

Tid och lokalisation

Det kan vara så att du har ett generellt utbrett levator ani-syndrom med generell smärta och med en extra dyssynergi vid tarmtömning som extra twist. Eller så har du kanske enbart dyssynergin, at bäckenbotten låser sig vid tarmtömning.

Orsak och diagnos

Orsaken är överspänning och bristande koordinering i bäckenbotten. Det finns en rad andra olika orsaker som yttrar sig som liknande svårigheter att tömma tarmen. Ett besök hos gyn kan vara en bra start om du är kvinna för att uteslut en rectocele. Diagnosen går att sätta som uteslutningsdiagnos men man kan också göra en defekografi (du får bajsa under röntgen) och en rad andra undersökningar.

Behandling

Om du har ett generellt spänningstillstånd i bäckenbotten är det klokt att börja där. Annars brukar behandlingen i första hand består av att optimera mat- och vätskeintag, gå direkt på första signal och minska stress. Du behöver ofta få en grundlig genomgång av anatomin och fysiologin och rådgivning kring sittställning och krystteknik. Räcker inte detta kan du via vården få hjälp med biofeedbackträning med elektrisk apparat, ballongtömningsträning och känselträning.

Här får du en massa bra råd om tarmtömning:

Förstoppning och tarmtömning

Tarmtömningstips

Proctalgia, levator ani-syndrom och dyssynergi

Dela gärna med dig av dina erfarenheter av proctalgia, levator ani-syndrom och dyssynergi i kommentarsfältet!

5 kommentarer till “Proctalgia, levator ani-syndrom och dyssynergi”

  1. Hej , jag har fått proctalgia fugax på natten när jag åt SSRI prepartet Sertralin. Smärtan / spasmen gjorde jätteont man var tvungen att gå omkring mitt i natten och den satt i 20-30 minuter .Vid utsättning av preparatet försvann det!

    1. Oftast ingen skillnad alls, men Levator Ani- syndrom kommer ju med smärta som första symtom och är oftast lokaliserat mot svanskotan och långt bak i bäckenbotten. Generell överspänning kan ju finnas utan smärta, och kan vara mer jämnt fördelad.

  2. Jag har smärtor i underlivet. Jag får nattetid kramp i bäckenbotten och tarm. Triggas av allt möjligt ofta ökad träning/ rörelse. Det är kanske 2-3 ggr i månaden, håller i sig kanske 20 min. Kan hjälpa att trycka mot smärtområdet med finger. Jag har också ont vid gynundersökning och ibland vid intimitet. Har opererats för levatorskada efter förlossning 2016. Jag har även problem med tömning av blåsan. Jag kan ha smärta, en stråle som är så tunn att det tar superlång tid att tömma och inte säkert att allt tömms. Några gånger har jag kollat urinvägsinfektion då det har ökat besvär i samband med förkylning och feber. Ibland har jag flera dl i blåsan innan jag blir kissnödig och ibland är jag jättekissnödig och så är det bara pyttelite. Jag har inte tränat bäckenbotten som jag borde. Jag träffade faktiskt dig på din förra arbetsplats där du konstaterade bland annat överspänning. Jag orkade inte genomföra behandling då pga utmattningssyndrom, jag skulle återkomma när jag orkade! Jag inser när jag läser detta att fler symtom än jag tänkt på har med detta att göra! Tack för att du delar med dig av all din kunskap! Jag har nu bokat en tid hos din kollega på den f.d. arbetsplatsen som också har kunskap på området:) Har givit upp att lyckas få en tid hos dig igen… Funderar lite på en av dina webbkurser men ska nog först träffa fysioterapeuten

  3. Jag har haft svårt att få ut avföring sen 15 år. Jag har IBS med diarre men har ändå fått använda olika hjälpmedel för att få ut. Har utvecklat tarmprolaps. Gjort många ingrepp för att åtgärda prolapsen men det har bara förvärrats.
    Inte förrän för ett år sedan har jag fått diagnosen dyssynergi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *