Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Läckande känsla efter bad

Läckande känsla efter bad

Läckande känsla efter bad. Önskemål om ett inlägg om det här kom in flera gånger när jag senast öppnade för önskemål/förslag på instagram.

Hur det går till

Vagina är inte hårt tillstängd och tanken är ju att flytningar och blod ska kunna passera när som helst. Kommer saker ut, så är det också rimligt att det ibland passerar in. För vissa kan det vara så att man börjar med att vara avslappnad i bäckenbotten, och då lättare släpper in vatten. Om man sedan kniper mer eller mindre omedvetet kan vattnet stanna kvar, och nästa gång man slappnar av åker vattnet ut. Men även helt o-relaterat till förändringar i spänningsgrad kan vatten åka in, och sedan ut med tyngdlagen.

Vem drabbas?

Vem som helst. I studien jag länkar till nedan påvisar de att både barn och äldre kvinnor kan drabbats. Det är inte helt ovanligt att fenomenet dyker upp i perioder i livet när slidan förändrats. Om man aldrig har upplevt fenomenet tidigare kan det dyka upp efter graviditet och förlossning.

När läcker det ut?

Ibland direkt när man klivit ur badet och ibland upp till 30 minuter efteråt. Det är tyngdlagen som för ut vätskan och det är inte ett symtom på svag bäckenbotten att den kommer ut. Även flytningar och mensblod passerar ju samma väg.

Händer det varje gång?

När jag frågar patienter upplever de flesta som känt av att de tar in, och läcker ut, vatten efter bad att det inte är exakt alla gånger. Ibland går det att se ett mönster, till exempel att grodsim med ganska yviga benrörelser ger upphov till att man tar in vatten. Vissa ser inget mönster alls, och upplever fenomenet både vid liggande i badkar och vid simning.

Hur mycket vätska pratar vi om?

Det finns inga egentliga studier, men min gissning är att det oftast rör sig om allt mellan teskedar till en halv deciliter. Är det väldigt lite märks det nog knappt.  

Läcker jag urin eller vatten?

Tampongtestet är nog det enklaste sättet att ta reda på. Sätt i en torr tampong, bada och ta ut den igen. Är den full med vatten är det ju troligt att du tagit in vatten i slidan. Om du inte heller läcker urin kan vi ju anta att vatten i vagina är hela förklaringen.

Kan man göra något åt det?

Det är svårt att svara på. För vissa individer hjälper det att bäckenbottenträna, för att liksom fylla upp med mer muskelmassa som kan ”stänga till”. En del blir hjälpta av krämer för att minska östrogenbrist eller torrhet i slemhinnorna. För en del är fenomenet helt enkelt inte ett symtom på någonting specifikt, och då går det heller inte att göra så mycket åt.

Referensläsning

Vaginal entrapment of bathwater: a source of extra-urethral incontinence

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *