Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Livmodertappens höjd och placering

Livmodertappens höjd och placering

Jag har en fråga om livmodertappens höjd och placering. Vad är normalt? Hur är det efter förlossning?

Läsarfråga

Livmodertappens höjd och placering

När jag var gravid och med i gravidgrupper på Facebook läste jag ganska ofta om personer som ofta kände på sin egen livmodertapp för att försöka få en uppfattning om läget. Genom det försökte de ana sig till någonslags prognos för när förlossningen skulle tänkas sätta igång. När jag träffar patienter hör jag också ganska ofta om att en del personer känner på sin livmodertapp regelbundet. För att försäkra sig om att den sitter där den ska, och inte är sänkt.

Många har alltså en ganska tät relation till sin livmodertapp.

Jag försöker ju ofta hålla mig till fysioterapi när jag skriver inlägg. Kopplingen till fysioterapi är att en sänkning av livmodertappen ofta känns, stör och skaver och ger upphov till mycket oro och inskränkning av fysisk aktivitet.

Vad är livmodertappen?

Livmoderhalsen är en cylinderformad vävnadshals som förbinder slidan och livmodern. Halsen är cirka 3-4 centimeter lång. Den del av livmoderhalsen som sticker ner i slidan kallas livmodertappen. Livmoderhalsen kallas cervix på medicinspråk och livmodermunnen (själva öppningen) kallas portio.

Livmodertappen har ungefär samma konsistens som en nästipp. När du har ägglossning och är höggravid är den mjukare än annars. Då kan den kännas mer som läpparnas konsistens än som ennäsa. Det finns en öppning i livmoderhalsen, och öppningen är alltså ”tunneln” in i livmodern. Öppningen sluter sig och vidgas litegrann under en normal menscykel. Har du varit gravid tidigare kan det hända att öppningen aldrig riktigt blir lika tätt stängd som innan. Det är normalt.

Livmodertappens förändringar

Det är nästan ingenting som är statiskt med livmodertappen. När du har ägglossning och mens är den också på lite olika höjd än annars. Den flyttar också på sig litegrann när du är sexuellt upphetsad. På slutet av en graviditet kan den börja öppna sig lite grann. Och när man under en förlossning pratar om ”10 cm öppen”, då är det alltså inte själva slidöppningen som är ett gapande hål. Utan livmoderhalsens öppning. Det som händer är att den kortas, förtunnas och öppnas under förlossningen. I början av en graviditet är den hårt sluten. De sista veckorna under graviditeten kan man vara runt 3 cm öppen utan att förlossningen är väldigt nära förestående.

Cervix-sjukdomar och besvär

Det som jag som fysioterapeut allra mest kommer i kontakt med är personer som har besvär med livmodertappen i samband med en framfallsproblematik. Något av de mest kända besvären med cervix kommer av humant papillomvirus, som kan ge upphov till cancer i cervix. Det är det man testar sig för när man går och gör cellprov. Man kan också ha andra infektioner eller polyper kring cervix som ger upphov till blödningar eller smärta. Du gör alltså helt rätt i att gå och kolla läget hos en gynekolog om du upplever att något känns skumt med din cervix.

Hur långt in ska cervix vara?

Det finns inget riktigt ”ska” eftersom alla är olika. Men en hög cervix är 10-12 cm in och en låg cervix är under 7 cm in, mätt från öppningen. Centimetermått är inte så himla hjälpsamt ofta. Men du kan tänka så här. Når du din livmodertapp med pekfingret inne upp till första fingerleden, är den ganska låg. Om du känner den vid fingret infört upp till andra fingerknölen är den mellan. Och om du inte känner den alls är den hög.  Felkällan här är att det inte är en statisk placering.

Efter förlossning

Man brukar säga att cervix är färdigåterhämtad efter 6-8 veckor, och den blir ju aldrig riktigt som den var innan. Kanske varken i höjd, tjocklek eller tillstängning. Livmodern sitter normalt längst upp i slidan och är upphängd med ligament som fäster bak mot korsbenet. Dessa ligament återhämtar sig aldrig helt efter en graviditet. Många som har varit gravida och har fött barn har någon slags sänkning av livmodern som helt och hållet klassas som en normal och oproblematisk följd av graviditet och förlossning. Men om du har symtom som kan förklaras av en sänkning av livmodern ska du söka vård.

Livmoderframfall

Framfall av livmodern sker om de lyftande och bärande strukturerna för livmodern inte förmår att hålla den uppe som tidigare. Det är mer ovanligt att det drabbar unga individer. Mer vanligt är det att det drabbar äldre personer som fött flera barn vaginalt och passerat klimakteriet. Små till medelstora livmoderframfall behöver ofta inte behandlas alls. Men om du har symtom som stör dig och påverkar din livskvalitet bör du få hjälp med behandling. Du kan ha en förlängd livmodertapp som sitter längre ner i slidan, utan att ha ett livmoderframfall. Men ett livmoderframfall kan också ge sig till känna genom en förlängd livmodertapp. Du kan troligen inte helt avgöra detta själv, så gå till en gynekolog om du har funderingar kring hur det är för dig.

Referens

Is Cervical Elongation Associated with Pelvic Organ Prolapse?

15 kommentarer till “Livmodertappens höjd och placering”

 1. Hej
  Eftersöker vetenskapliga skrifter om svåra bäckenbesvär under och efter graviditet? Även skrift om vaginal förlossning kontra kejsarsnitt utifrån ett bäckenperspektiv? Tack på förhand.

  Jag har genomgått två graviditeter med extrema bäckenbesvär. Vaginal förlossningar båda gånger och har blivit sämre i bäckenet (framfog) efteråt. Ej kunnat gå alls och lång rehabilitering efteråt (2 år). Nu tredje graviditet och läkare inom förlossningsvården säger nej till kejsarsnitt med anledning av det inte finns vetenskapliga skrifter gällande bäckenet och dess påverkan på en förlossning. Således ej medicinska skäl till kejsarsnitt.

  1. Hej! Jag har tyvärr inte tid eller möjlighet att ge individuell rådgivning eller vägledning så här i kommentarsfältet. Förstår utifrån din fråga inte riktigt heller vad det är du önskar läsa om. Du kan använda sökfunktionen här på bloggen, använd sökord exempelvis bäcken, bäckensmärta eller förlossning. Till en stor del av inläggem finns referenslistor med hänvisning till vetenskapliga studier.

   Är det något övrigt du undrar som du inte hittat svar på kan du mejla info@bakingbabies.se så kan jag svara i ett blogginlägg, men det är kö på 2-3 månader på dessa.

 2. Intressant ämne! Jag tycker att min livmodertapp är ”låg” efter barnafödande jämfört med innan, men krävs ändå nästan hela fingret för att jag ska nå den (innan barn kände jag den inte alls tror jag). Har inga direkta besvär mer än att det är svårare med tampong nu för tiden. Men då kanske det ändå räknas som en ”normal” och förväntad sänkning efter barn.

 3. Är det normalt att kunna känna själva livmoderkroppen genom slidan? Min tapp sitter ett helt finger upp eller 2/3-del finger upp beroende på period. Ibland, ofta innan och i samband med mens kan jag känna livmoderkroppen på framsidan. Som att den ligger vid urinblåsan. Den känns hård och går att följa till tappen.

 4. Vart ifrån räknas öppningen som du skriver?
  Min tapp är 2 fingerleder upp från slidkransen, typ öppningen, blir ca 4,5 cm in när jag mäter fingret

  När jag har fingret i slidan och krystar åker tappen ned lite
  Ska tappen röra sig nedåt vid krystning?

  Har trasig mellangård och buktande väggar

  1. Har du läst inlägget? Cervix=livmodertappen
   Hur långt in ska cervix vara?
   Det finns inget riktigt ”ska” eftersom alla är olika. Men en hög cervix är 10-12 cm in och en låg cervix är under 7 cm in, mätt från öppningen. Centimetermått är inte så himla hjälpsamt ofta. Men du kan tänka så här. Når du din livmodertapp med pekfingret inne upp till första fingerleden, är den ganska låg. Om du känner den vid fingret infört upp till andra fingerknölen är den mellan. Och om du inte känner den alls är den hög. Felkällan här är att det inte är en statisk placering.

   Slidkransen är ju längre än själva öppningen.
   Tappen och allt annat kan röra sig lite nedåt vid krystning.
   /Mia

 5. Hej, kanske är korkad med fingerleder hit och dit. Men jag känner min livmodertapp om jag stoppar in hela mitt pekfinger. Klassas det som lågt? Eller mellan. Jag har aldrig undersökt min Tap tidigare, men på grund av framfall av bakre väggen har jag känt att den är där. Känner gropen.

  Vänligen

 6. Jag tror inte jag greppar detta med fingerleder, haha.

  Första fingerleden – är det den just efter fingertoppen? Typ 1 cm in på fingret från nageln eller är det fingerleden mitt på fingret – alltså knogen? Tredje – är det då den just innan handen börjar?

  1. Ett finger börjar med leden som är där handflatan börjar, sen finns två till längre ut. Första fingerleden i det här sammanhanget är den yttersta leden. Kuriosa: Tummen har, till skillnad från andra fingrar, bara en led.

 7. Hej, har en cervixpolyp och är gravid.
  Den var enligt journalen 8x10mm. Läkaren sa att det att den tas bort efter graviteten. Två månader senare gick jag till en annan gynekolog för att kolla smärta under samlag om det var kopplat till cervixpolypen vilket han sa att det inte var, den hade även blivit runt 3cm. Han hade inge svar på smärtan.
  Tänkte inte mer på det när jag var där, men nu har jag blivit orolig om det är normalt att den växer så mycket på så kort tid? Upplever att jag har en konstig tyngdkänsla eller känns som jag spricker lite när jag försöker tömma blåsan och senast när jag var på besök 1 år efter första förlossningen att jag är på gränsen till framfall men inte så att man gör en operation. Kan det vara det som spökar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *