Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Drömupplägg för- och eftervård

Drömupplägg för- och eftervård

Drömupplägg för- och eftervård

Jag fick en rolig fråga om hur jag skulle velat organisera för- och eftervården i en drömvärld. Alltså helt bortsett från aktuella ekonomiska, politiska eller organisatoriska förutsättningar.

Pre-graviditetsmottagning

Det hade funnits en pre-graviditetsmottagning. Dit skulle man vilja komma om man hade frågor och funderingar om sin fertilitet och om man ville ha rådgivning kring planering och timing av graviditet. Jag gissar att barnmorska och gynekolog hade varit lämpliga personalkategorier att bemöta dessa frågor. Där skulle det också finnas fysioterapeuter som kunde ge råd om ”prehab”, om fysisk träning i relation till fertilitet. Och fysisk träning för att om möjligt påverka smärta och funktionsnedsättning under- och efter graviditet. Det är önskvärt att alla om vill får en bedömning av sin bäckenbotten. Det kan journalföras som en ”base line”. Bedömningen hade kunnat omfatta bäckenbottens styrka, uthållighet, eventuella sidoskillnader, funktion/funktionsnedsättningar och spändhetsgrad. Personer med väldigt spända bäckenbottnar kan fångas upp redan då, och vid behov få hjälp med behandling och rådgivning. Även mellangårdens längd och andra saker som kan kopplas ihop till risk för bristningar är viktigt att registrera.

Graviditetsvård

När det gäller vården under graviditet hade jag önskat allt som redan finns, men eventuellt ett ytterligare mått av individanpassning. Jag önskar fysioterapeuter kopplade till mödravården som kan ge generella råd till alla som önskar, och specifik behandling till de som behöver. Då tänker jag bland annat på smärttillstånd, bäckensmärta eller andra inskränkningar som går ut över möjligheten att vara fysiskt aktiv. I den bästa av världar (enligt mitt tycke) hade det funnits en flexibilitet i systemet vad gäller förlossningsplanering/rådgivning. Bäckenbottenbedömning och -behandling borde finnas tillgängligt till alla som behöver. Oavsett om det handlar om inkontinens under graviditeten eller spänningstillstånd som kan behöva behandlas innan en vaginal förlossning.

Förlossning

Här kommer jag med en del väldigt grundläggande önskemål:

 • Garanterad plats på förlossningen.
 • En barnmorska – en födande.
 • Inte flera timmars bilresa till närmaste förlossningssjukhus.

Jag önskar också en ökad mental spänstighet i hela systemet för när förlossningar borde avbrytas till fördel för snitt. Exempelvis när krystskeden pågått väldigt länge och risken för levatorskada ökar. Önskar också att det fanns mer öppenhet i systemet att tänka att inte enbart ”medicinska skäl” är adekvata som beslutsgrund för kejsarsnitt. Jag tänker att gränsen mellan vad som är medicinskt och vad som är ”humanitärt” inte är så svartvit som en del föreställer sig. Det är rimligt att det alltid är två personer som syr bristningar och att inga komplicerade bristningar sys på förlossningsrummet.

Jag tänker också att BB-vården skulle vara mer personcentrerad och utgå ifrån behov snarare än utifrån fyrkantiga regler/PM.

Eftervård

Jag hade önskat att det ingick ett hembesök till den nyförlösta inom 14 dagar, av barnmorska eller fysioterapeut. Det hade varit rimligt med att barnmorskan skulle kunna ta tillbaka den nyförlösta flera gånger vid behov. Jag tänker att alla nyförlösta skulle kunna bli erbjudna gruppinformation hos fysio och vid behov individuell rådgivning eller rehab.

Jag tänker att man också skulle kunna ha en mycket mer strukturerad uppföljning. En del kommer inte behöva mer än något besök hos barnmorskan och någon information från fysioterapeut. Det är jag övertygad om. Men man borde kunna ha ett tydligt flödesschema, typ:

 • Om individen vid efterkontroll 12 veckor efter förlossningen uppger att hon lider av x – till fysio.
 • Ifall hon lider av y – till gynekolog.
 • Om z – avvakta men erbjud ytterligare besök.

Osv. Det borde finnas en tydlig väg genom systemet för dem som har symtom som kan tyda på defektläkta eller missade muskelskador, på levatorskada, framfall eller någon annan funktions- eller smärtproblematik.

Slutbesiktning 12 månader efteråt

För att säkerställa att individen ”landar väl” efter graviditeten borde man också kunna erbjuda en ”slutbesiktning” när kroppen väl har gått igenom hela det första årets återhämtning och läkning. Om något kvarstår som problem då, är det läge att koppla in vidare hjälp och behandling. Jag är helt övertygad om att stor del av kvinnors långvariga smärtproblem och sjukskrivningar handlar om saker som skulle kunna förebyggas eller behandlas. På slutbesiktningen kan man också ta fram ”base line”-undersökningen och jämföra. Här kommer man garanterat se en del mindre saker som förändras hos alla och som är normala, men det kommer nog också vara ett tillfälle att fånga upp saker som inte blivit riktigt bra.

Detta är mina tankar

Det här är mitt drömupplägg för för-, graviditetsvård och eftervård. Berätta om hur du tänker!

5 kommentarer till “Drömupplägg för- och eftervård”

 1. Jag hade gärna varit en del av den för- och eftervård som du drömmer om! Just flexibiliteten och individanpassningen är något jag verkligen saknat under mina resor. Jag upplever att om man vill ha hjälp eller stöttning gäller det att ha samma önskningar/mål som mödra- och förlossningsvården, annars blir det svårt och risken är stor att man inte alls tas på allvar. Jag hade gärna tidig i mina graviditeter haft ett samtal om hur man ser på fysiologi/medicin/naturlighetsprinciper med en person som har mandat att fatta beslut gällande ens vård, så man kommer in på en bana som känns rätt från start.

 2. Åh, låter som ett fantastiskt upplägg. Det enda jag saknade var att ha mer stöd från psykiatrin om den gravida/förlösta behöver det. Nu är det så svårt att få hjälp vid t.ex. förlossningsdepression och många har dålig koll på medicinering vid graviditet eller amning osv. Att bli runtskickad bland olika vårdcentraler, Bvc och psykakuten när man är nyförlöst är hemskt.

 3. Åh, låter som ett fantastiskt upplägg. Det enda jag saknade var att ha mer stöd från psykiatrin om den gravida/förlösta behöver det. Nu är det så svårt att få hjälp vid t.ex. förlossningsdepression och många har dålig koll på medicinering vid graviditet eller amning osv. Att bli runtskickad bland olika vårdcentraler, Bvc och psykakuten när man är nyförlöst är hemskt.

  1. Håller helt med! Jag har alldeles för lite insyn och insikt i hur psykatrin fungerar, för att kunna våga mig på ett drömupplägg för det, men tänker att det inte vore helt fel med direktkoppling mellan mödravård och psykolog också?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *