Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Om bindvävsmassage

Om bindvävsmassage

En patient frågade mig om bindvävsmassage kunde hjälpa hennes problem, och jag lovade att läsa på. Det fick mig att dyka ner, inte bara i en tunnel utan ett helt grottsystem av läsning. Jag ska försöka ändå vara lite kortfattad och tydlig i mitt svar.

Problemet med forskning

Nästan vad du än letar efter i forskningsväg gällande kan du hitta någon studie som pekar på goda effekter. Du kan hitta information om att olika sorters massage minskar stress, minskar smärta, lindrar depression, förbättrar immunförsvaret och förbättrar livskvaliteten. Jag tänker att vi inte heller måste ha vetenskap till grund för att påståendet att massage kan vara oerhört välgörande och skönt. Det är också enormt svårt att ta bort placebo-effekten från massage, och det gör studier svårtolkade. Man kan inte jämföra ”riktig massage” med ”luft-massage” och se vilken av behandlingarna som är bäst. För den som blir masserad med ”luft-massage” kommer ju veta att den inte får ”den riktiga grejen” och därmed heller inte tro på positiv effekt lika mycket som den som får hands on-massage.

Spelar det någon roll?

Egentligen spelar det ju ingen roll HUR massage fungerar, om jag som individ uppskattar det och får effekt (placebo eller ej) är det ju härligt ändå. Jag tänker att det är två olika perspektiv som krockar här. Jag som vårdgivare som enligt lag måste förhålla mig till evidensen måste förhålla mig till vad vi vet om kroppen och vad vi vet att fungerar. Som massageterapeut eller som individ med önskemål om behandling måste man verkligen inte förhålla sig till evidensen, där räcker det ju alla gånger med att behandlingen tas emot väl. Men den sammanlagda evidensen om massage generellt innebär att vi i dag vet att massage inte påverkar något långsiktigt: inte blodcirkulationen, inte smärta, inte rörlighet och inte heller bindväven.

Vad fungerar massage för då?

Massage är bra och värdefullt, tro inte att jag tycker något annat. Det kan minska symtom för ångest och depression, förbättra sömn och erbjuda tillfällig smärtlindring. Allt detta är enormt värdefullt! Att sova bättre och få en stunds minskad smärta kan ju fortplantas över till många aspekter av den generella hälsan.

Vad är ens bindväv?

Bindväv är den stödjevävnad som supporter egentligen hela vårt muskuloskeletala system. Det är oerhört fast och stabil vävnad och det är enligt många osannolikt att vi kan påverka den vävnaden alls med tryck utifrån. I alla fall om trycket inte innebär direkt våld. En del menar att man ska följa bindvävsstrukturernas anatomi och massera och se och behandla vidare i bindvävssystemet, eftersom besvär kan följa vissa bindvävslinjer. Jag är helt övertygad om att vi behöver ta omkringliggande vävnad och leder i beräkningen när vi behandlar problem, men jag tycker att det blivit lite slagsida över till just bindvävens roll i det hela. Från studier vet vi att kraftöverföringen via bindvävslinjerna är minimal och rörelse bara fortplantar sig ett gäng cm i bindväven.

Går inte att särskilja bindväv

Det är inte möjligt att utifrån särskilja muskel och bindväv. Alltså vi kan ju rimligen gissa att där en muskel fäster till ben, där finns det en sena. Och bindväv. Men allt i kroppen är ju lager på lager. Du kan inte trycka in mot någon kroppsdel och bara nå en vävnadstyp. Det är omöjligt. Ingen manuell terapi, oavsett typ, kan förändra den fysiska “strukturen” hos någon mänsklig vävnad avsevärt. Mycket av det som marknadsföring menar att bindvävsmassage ska göra är inte anatomiskt eller fysiologiskt rimligt eller möjligt.

Fast jag tycker att det funkar?

Jag tänker att det finns positiva effekter med all britsbehandling och speciellt med behandling som upplevs härlig när den genomförs. Effekten du upplever när du går därifrån är dock osannolik att komma från någon märkbar effekt på bindväven, utan på frigörande av ”må bra-hormon” och kortvarig ökad blodcirkulation. Bindvävsmassage kan inte påverka den anatomiska strukturen hos bindväven, men applicering av långsamma tryck och drag kan minska akuta spänning i området. Impulser skickas till hjärnan om att det är beröring på gång, vilket gör att hjärnan också svarar med lugnare andning, vidare blodkärl och minskad generell muskelspänning. Om beröringen känns smärtsam eller hotfull kommer den effekten utebli. Det är ju ofta därför som massage kommer som en hel upplevelse med ljud, ljus, doft och så vidare, för att upplevelsen i sin helhet bidrar till effekten.

Kommer bindvävsmassage hjälpa min patient?

Jag tänker att det kan göra gott, och de goda effekterna av välmående kan spilla över till gladare humör, bättre sömn och mjukare rörelsemönster. Inte på grund av en fysisk förändring, utan på grund av en mental förändring. Kommer massagen vara det som faktiskt och direkt påverkar hennes fysiska problem till det bättre? Nej. Kan det vara bra ändå? Ja. Jag brukar svara: Om du har pengar och tid till att gå på massage är det alla gånger härligt, kör på.

2 kommentarer till “Om bindvävsmassage”

  1. Som en följdfråga efter detta inlägg undrar jag om du vet nåt om LPG behandling för att minska svullnad efter diastasop (eller operationer överlag) . Har själv varit och testat en sån ”dammsugare” typ på svullnad och undrar om det finns nån evidens. Vi har kikat med ultraljud och det verkar eventuellt skynda på läkning. Men undrar om du vet nåt mer. LPG behandling verkar användas mer i vissa andra länder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *