Cervix och orgasmer

Svar på läsarfråga om cervix och orgasmer

Jag har en fråga som kanske skulle passa er blogg. Jag har fått höra att cervix bidrar till orgasmförmåga hos kvinnor och att de som koniserats eller tagit bort cervix/livmoder får sämre förmåga till orgasm. Vet du om cervix påverkar en kvinnas förmåga till orgasm?

Läsarfråga

Cervix och sex

Cervix är alltså livmoderhalsen och är den lilla tipp av livmoder som pekar in mot slidan, och som har en öppning i sig där spermier kan ta sig in till livmodern, och där mensblod kan komma ut. Och det är också cervix som öppnas senare, när det ska passera in en hel bebis där igenom.

Vid penetrativt sex med finger, sexleksak eller penis kan föremålet nudda och stimulera livmoderhalsen. Livmoderhalsen är ungefär som en nästipp i ”konsistens” och det finns en rad olika upplevelser av att råka nudda den vid penetration. Vissa tycker att det är rakt av smärtsamt, andra att det är dovt obehagligt och en del tycker att stimulering av livmoderhalsen känns skönt.

Cervix flyttar på sig

Livmoderhalsen rör sig lite under menscykelns gång, och kan vara lite olika lätt att nudda beroende på vad du befinner dig i menscykeln. Det kan också spela roll. Om du är upphetsad förlängs slidan och livmoderhalsen lyfter så att den blir lite längre bort från slidöppningen. Det kan innebära att det blir svårare att nå den, men ibland också att det känns trevligare att göra det. Om du inte är våt och kåt vid sexets början kan det vara större sannolikhet att livmoderhalsen går att nå, men det är också större risk att det känns oskönt. Om du har fått en orgasm redan och slidan återgår till sitt normala ”oupphetsade tillstånd” kan det också bli mer oskönt med penetration överlag, men också mer känsligt vid livmodertappen.

Cervixorgasmer?

Jag hade aldrig hört talas om att cervix har en orgasm-kopplad funktion innan den här frågan dök upp. När jag läser hejvilt på nätet hittar jag påstående om detta, men det är väldigt sparsamt i medicinsk litteratur. Livmoderhalsen har rätt vag nervförsörjning. Däremot är hela livmodern involverad i vissa orgasmer. Livmodern består av muskelvävnad, och orgasm kan alltså orsaka sammandragningar av livmodern som känns som mensvärk. Livmodertappen är en del av livmodern. Sannolikt är det denna koppling som gör att vissa upplever stimulans av livmodertappen som skön.

En forskare sticker ut

Det finns en forskare vid namn B Komisaruk som publicerat ett antal rapporter om cervix i relation till sexuell stimulering och njutning. Det hans forskning har visat är att vissa individer kan känna njutning av stimulans av cervix. Det syns i hjärnan på samma sätt som stimulans av klitoris kan göra. Hans resultat är inte upprepade och fastslagna av andra forskare och är heller ingen revolutionerande nyhet.

Resultaten har däremot fått stor spridning och växt hos allmänheten i takt med spridningen. I vissa sammanhang hävdas att ”cervix-orgasmer” är de djupaste och häftigaste orgasmerna. Det här är intressant men inte väl förankrat i generell forskning. Det är också lite svårt att förklara anatomiskt, eftersom klitoris och bäckenbottenmuskler i stort är de som skapar själva orgasmen med pulserande muskelsammandragningar. Men jag antar att det kan finnas en variation där livmoder-sammandragningar vid orgasm kan ge en mer eller mindre ”schwung” i förloppet. Jag vet att en del som har endometrios och adenomyos upplever sammandragningar i livmodern vid orgasm som mycket smärtsamt. För dem vore det kanske rimligast att INTE stimulera cervix, för att se om det gör någon skillnad.

Jag vill känna cervix vid sex!

Vill du utforska detta så måste du och en eventuell partner hitta rätt djup för stimulering. Här kan positionering vara framgångsfaktorn. Vissa positioner ger en djupare penetration än andra. Att rida och att bli penetrerad bakifrån kan ge djup penetration om det är vad du önskar. Testa er fram!

Jag vill undvika cervix vid sex!

Här kan det vara av värde att undvika djup penetration (bakifrån på alla fyra eller ridande) men sidliggande bakifrån kan däremot fungera då rumpan där kan bli lite som en avståndsgivare. Sedan finns det inga rätt eller fel, allt kan handla om vinklar. Testa er fram!

Cervix och orgasmer

Det är inte känt exakt vilken roll livmoderhalsen spelar i orgasm. Vissa experter har hävdat att borttagning av livmoderhalsen kan ha en negativ effekt, men andra har funnit att det inte gör det. Det verkar som att olika individer har olika favoritställen för sexuell stimulering. Det kan vara värt att ta detta i beaktning när det blir tal om kirurgi, för att se om det går att optimera resultatet för att bevara så mycket känslighet som möjligt där.

Sedan – om det handlar om exempelvis cancerutveckling som kan vara förenad med risk för förtidig död, då kanske det är viktigast att avlägsna allt som behövs för att minimera den risken. Även vad gäller annan kirurgi så är den ju sällan ”för skojs skull”. Och även vid borttagning av cervix och livmoder finns klitoris och bäckenbottenmusklerna kvar.

Referens och vidare läsning

Hysterectomy improves sexual response? Addressing a crucial omission in the literature

The cervix is sensitive, and surgeons need to acknowledge the part it plays in some women’s pleasure

Previous

Next

One Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritets Preferens
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.