Förvärring av framfallssymtom under mens

Jag fick in två frågor gällande förvärring av framfallssymtom under mens. Jag tänkte att jag besvarar dem i ett och samma inlägg:

  • Varför är det så att framfall blir sjukt mycket jobbigare under mens? Mina symtom håller sig rätt bra under övrig tid men under mens får jag sjuka smärtor över blåsa och får även en buktande slidvägg på andra sidan? Och sen en jätte konstig sak, mitt mensblod luktar så hemskt äckligt men bara under mensen sen bara försvinner odören. Är det inte konstigt?
  • Jag har ett framfall och det känns värre under mens. Vad är det som orsakar blixtrande smärta rakt igenom kroppen från analen/”svansen” fram till blåsan?

Bäckenbotten och mens

Många märker att deras symtom blir förvärrade några dagar innan och just under mensen. Märker du detta månad efter månad kan det vara värt att försöka göra något åt det.

Jag har redan skrivit ett inlägg om hur bäckenbotten reagerar under just mens och detta inlägg hittar du här: Bäckenbotten och mens. Där har jag resonerat utifrån en rad olika aspekter och jag skulle rekommendera att du börjar med att läsa där.

Vad kan jag göra åt det?

En del patienter har så mycket försämrade symtom vid mens att jag uppmanar dem att söka upp en gynekolog för att diskutera om de kan medicinera bort mensen. Ska vi inte vara fertila just nu, har vi faktiskt ingen större användning eller nytta av våra menscykler.

Periodisera träning och belastning

Kroppen är just kropp. En fysisk och föränderlig och icke-perfekt konstruktion. Det kan vara oerhört tufft att acceptera kroppsliga förändringar, men grejen är att just förändringar är sånt som kroppen sysslar med. Alla förändringar går inte att påverka eller undvika utan ibland får man bara göra det bästa av saken. Just förvärrade symtom kring mens kan vara en sådan sak – det kommer och går och det känns pissigt. Om man inte vill medicinera bort sin mens är det kanske inte så mycket att göra. Då kommer livsstilsanpassningarna in. Du kan se över din kalender i förväg. Planera in snälla aktiviteter, undvik dina tyngsta träningspass, se i förväg ut lekplatser med bra sittplatser och så vidare. Ät snäll mat, undvik förstoppning.

Hur kommer det sig?

En av förklaringarna är de hormonella förändringar som sker under menscykeln. Innan och under mens ligger du som lägst i östrogennivåer och det kan hos vissa individer ge sig uttryck i skörare slemhinnor och en känsla av ökat ”svaj” i slidans väggar. Svullnaden i livmodern och omkringliggande vävnader kan också vara en orsak som den svullna och tyngande känslan.

Överspänd bäckenbotten kan bidra

Mensvärk eller kramper kan förvärras om din bäckenbotten är väldigt spänd. Ibland kan det vara skönt att lägga fokus på avslappningsövningar för bäckenbotten just innan och efter mens. Ökad blodcirkulation kan också lindra en del besvär. Vissa byter till snällare och mjukare träning under mensen och fokuserar på promenader eller yoga för att hålla igång men inte belasta så tungt.

Smärtor över andra områden

Både frågeställarna beskriver smärtor, blixtrande eller strålande smärta under just mens. Det här tolkar jag som antingen som något som ska utredas (misstanke endometrios?) eller som en överspänningsreaktion med smärta i bäckenbotten. Just beskrivningen att smärtan finns från svanskotan och framåt hela vägen mot blåsan/blygdbenet ger mig en misstanke om att det är muskeln levator ani som säger ifrån och krampar. Det kan komma som ett mer eller mindre automatiskt svar på känslan av att framfallen förvärras. Bäckenbotten försöker motverka framfallen genom att knipa, och om knipet aldrig vilar uppstår smärta och kramp. Här blir mina råd att du behandlar det som en överspänd bäckenbotten. Tips finns här: Egenvård för överspänd bäckenbotten

Mensblodet luktar

Vad gäller frågan om mensen som luktar vill jag allra först hänvisa till en gynekolog för undersökning. Det kan vara bakterier eller infektioner som orsakar lukten. Finns det ingen annan orsak är min gissning att framfallet gör att mensblodet inte hittar ut lika lätt som tidigare, och blod som stannat lite längre i kroppen luktar ofta mer.

Förvärring av framfallssymtom under mens

Dela gärna med dig av alla tips du har i kommentarsfältet. Jag har säkert missat en massa bra!

Previous

Next

4 Comments

  • Jag hade inte själv förståt varför mina besvär blivit då drastiskt mycket bättre under senaste året men inser nu när jag läser ditt inlägg att det beror på att min spiral gör att jag inte har mens längre. Otroligt effektiv metod som gör att jag är i stort sett besvärsfri.

  • Kan man använda tampong vid främre och bakre framfall? Det kan inte göra det värre? Jag har nämligen det och har tidigare inte alls kunnat ha tampong den bara försvann och hamnade helt snett. Nu kan jag ha tampong, varför vet jag inte. Men lindrar lite med symptomen på framfallet. Inte lika extremt mycket tyngdkänsla. Men mer kanske inte är bra ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *