Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Försämring av bäckenbottensymtom under mens

Försämring av bäckenbottensymtom under mens

sanitary pad on white background

Försämring av bäckenbottensymtom under mens

Bäckensbottendysfunktion är ett paraplybegrepp som inkluderar urinläckage, anala läckage, framfall och sexuell dysfunktion samt smärta i bäckenbotten. Dessa symtom och besvär uppkommer av olika anledningar och är ibland relaterat till vaginala förlossningar och åldrande. En sak som uppmärksammas alltmer än hur menstruationscykeln påverkar symtom från bäckenbotten. Upp till 25 % av alla kvinnor kommer uppleva någon form av bäckenbottendysfunktion under sin livstid. Troligen är det också ett stort mörkertal med många som inte söker, eller har tillgång till, vård.

 Hur påverkas bäckenbotten av menscykeln?

Har du någonsin upplevt obehag i bäckenregionen under din menstruation? Om svaret är ja, är du inte ensam. En ny studie har belyst en stark koppling mellan symtom från bäckenbotten och menstruationscykeln. Studien, som inkluderade 477 kvinnor i åldrarna 16 till 63 år, fann att en betydande andel av deltagarna upplevde förvärrade symtom i bäckenregionen under de tidiga dagarna av sin menstruation.

En av de mest anmärkningsvärda resultaten var att över hälften av deltagarna kände sig tvungna att anpassa eller minska sin fysiska aktivitet på grund av dessa symtom. För vissa var det till och med omöjligt att träna helt under menstruationen på grund av den smärta och obehag de upplevde. Det som är intressant med denna studie är att den visar på en tydlig koppling mellan menstruation och försämring av bäckensymtom. Dock är det inte alla som påverkas på samma sätt. Till exempel verkade vissa kvinnor uppleva ökade smärtor medan personer med framfall eller urinläckage inte såg någon betydande förändring i sina symptom under menstruationen.

Vad vet vi alltså?

Det finns minst sagt sparsamt med forskning inom det här området. Du ska dra åt dig öronen om någon uttalar sig tvärsäkert om det här ämnet!

Det kvinnliga reproduktionssystemet är ett komplex system som genomgår cykliska förändringar som påverkar och påverkas av olika hormonella och reglerande komponenter. Menscykeln består av tre huvudsakliga faser: follikulärfas, ägglossning och lutealfas. Dessa faser regleras av hormonella förändringar och är centrala för reproduktiv funktion hos kvinnor. Under varje fas sker förändringar som möjliggör äggmognad, ägglossning och förberedelse för en eventuell graviditet.

Ökade symtom under mens?

I studien jag nämnde ovan rapporterade 80 % av deltagarna en ökning av symtom av bäckenbottendysfunktion i början av sin menstruationscykel. 40 % upplevde att de kände av symtomökningen under vardagliga aktiviteter. Över 60 % uppgav att de modifierade sin träning på grund av symtomen. De individer som hade smärta som symtom uppgav störst negativ påverkan. Förklaringen för detta kan vara att musklerna krampar och att detta kombineras med svullnad och tryck från livmodern.

Varför är det så här?

Menstruationscykelns olika berg-och-dalbana är väldigt komplex, kortfattat handlar ju menscykeln om att ägg mognar, släpps och att slemhinnan så småningom blöder ut. Bäckenbotten är en uppsättning av muskler som genom både statisk och dynamisk aktivitet är ansvariga för att hålla bäckenorganen på plats, för kontinensen och för sexualfunktionen. Bäckenbottens uppgift i vardagliga livet är ofta att mota buktryck, vilket är det tryck som uppstår då vi använder andningsmuskler och bålmuskler till att öka trycket inne i bålen – för att lyfta, skjuta, trycka, dra eller vid andra sorters fysiska utmaningar.

Vi förstår ännu inte allt och forskningen är i sin linda. Men under follikelfasen stiger östrogennivåerna till en topp och sjunker sedan några dagar före ägglossningen. Under lutealfasen förblir östrogennivåerna relativt stabila men på en högre nivå än vid cykelns början. De hormonella förändringarna i menstruationscykeln kan påverka muskelarbete i kroppen generellt, på en ganska låg nivå. Vad gäller bäckenbotten specifikt har man kunnat mäta hur många av bäckenbottens motoriska enheter som är engagerade. När man undersöker muskelaktiviteten (liksom den elektriska aktiviteten i muskeln) i bäckenbotten under menscykelns olika faser har man sett att det finns signifikanta skillnader vad gäller muskeltonus under en normal menstruationscykel.

Varför gör det ont i bäckenbotten under mensen?

Det kan bero på muskelkramp som liksom fortplantar sig från livmodern genom vagina och till musklerna. Kroppens försvar mot smärta är ofta spänning. Denna spänning kan öka upplevelsen av menssmärtorna, därför att det blir ett större område som krampar och smärtar.

Gör mensen att mitt framfall blir värre?

Det finns ingen forskning som tyder på att framfall faktiskt sänks mer eller försämras under mensen. Den vanligaste förklaringen till att vissa känner av mer tryck, tyngd eller obehag strax före eller under mens är att man samlar på sig vätska och blir svullen. Detta ger en lokal tyngdökning som kan kännas av.

Ökade besvär kring tarmtömning?

Kring menstruationen kan en del bli förstoppade, andra svullna i magen och ytterligare andra få lös avföring. Allt detta kan i sin tur förstärka symtom från bäckenbotten. Symtomen som uppkommer kring avföring och tarmtömning beror på hormonförändringarna och på kroppens reaktioner på dessa. Lös avföring kan bero på en reaktion på prostaglandiner som syftar till att mjuka upp den glatta muskulaturen (den icke viljestyrda muskulaturen) inför menstruationen.

Ökade besvär från urinvägar och av läckage?

Det finns inte, vad jag vet, något vetenskapligt stöd för att urinläckagerelaterade besvär ökar i samband med mens. Att det finns bara begränsat vetenskapligt stöd för det, betyder dock inte att jag ifrågasätter kvinnor som upplever det.

Ska vi ha så här mycket mens?

Om du har bekymmer som stör livet på grund av menscykeln kan du ta upp frågan med en gynekolog eller en barnmorska. Kanske finns det hjälp att få genom att helt enkelt skippa mensen.

Besvär relaterade till mens blir ibland värre med åldern?

Många upplever att det fått förvärrade eller nytillkomna symtom av sin mens efter att de fött barn. För många är det så att de första mensperioderna efter ett avbrott för graviditet (och kanske amning) beter sig väldigt annorlunda, men att det sedan stabiliseras. För andra blir förändringen bestående. En av anledningarna till detta kan vara tiden som passerat, en del får helt enkelt mer omfattande blödningar eller ökade symtom av smärta ju äldre de blir. Vissa anledningar till detta är skäl för utredning och behandling hos gynekolog, så min rekommendation är att om du upplever förändringar som inte känns rimliga ska du besöka en vårdgivare.

Min egen erfarenhet:

Min egen erfarenhet är att jag hade en besvärande och nytillkommen smärta/tyngd/trötthet i bäckenbotten de första mensdagarna när mensen återvände efter att vårt första barn föddes. Det var ibland så pass jobbigt att jag hade svårt att stå upp i lekparken medan barnen lekte. När äldsta sonen var fem år upptäcktes det att jag fortfarande hade defekta muskler i bäckenbotten och jag genomgick en omoperation där musklerna lagades så gott det gick. Efter detta har jag aldrig haft riktigt samma känsla. För mig personligen var alltså den nya smärtan under mens ett symtom på trasiga muskler och ett funktionsbortfall.

Vidare ankar om kroppskännedom

Jag har också en tanke om att många lär känna sig kropp, sin cykel och sina toppar och dalar mycket mer med tiden, åldern och efter graviditeter och postpartumtid. Många blir därför mer uppmärksamma på hur kroppen förändras under menscykeln. Om jag ska bli personlig: Bara genom att jag känner min kropp bättre har jag blivit mer uppmärksam på en del smärtor och besvär som dyker upp i relation till menscykeln, förändringar som jag aldrig tidigare lagt någon tonvikt vid. Jag tänker ibland topparna och dalarna är okej och egentligen en del av en väldigt frisk och normal hormoncykel.

Obs, det här gäller mig. Jag menar nu inte at normalisera något för dig som har riktiga besvär som du borde få behandling för.

Periodisera träning och belastning

Kroppen är just kropp. En fysisk och föränderlig och icke-perfekt konstruktion. Det kan vara oerhört tufft att acceptera kroppsliga förändringar, men grejen är att just förändringar är sånt som kroppen sysslar med. Alla förändringar går inte att påverka eller undvika utan ibland får man bara göra det bästa av saken. Just förvärrade symtom kring mens kan vara en sådan sak – det kommer och går och det känns pissigt. Om man inte vill medicinera bort sin mens är det kanske inte så mycket att göra. Då kommer livsstilsanpassningarna in.

Behöver du anpassa dig – gör det. Se över kalendern. Planera in snälla aktiviteter. Undvikt de tyngsta träningspassen. Se ut lekplatser där det finns platser att sitta. Ät snäll mat, undvik förstoppning. Anpassa livet så att besvären inte styr dig.

Referenser

2 kommentarer till “Försämring av bäckenbottensymtom under mens”

  1. Så intressant, tack för inlägget! Jag känner igen mycket av det som skrivs. Det som försvårar för mig är en väldigt oregelbunden menstruation pga prevent. Det gör att det blir svårare att se mönster som kanske kan kopplas till cykeln och hormonerna och att därmed förstå symptom och kunna justera livet efter detta….

  2. Känner igen mig i symptom som trötthetsvärk som blir värre under /innan mens, men håller med dig Malin att det blir svårt att hålla koll vid väldigt oregelbunden mens.
    Undrar om denna trötthetsvärk kan bli bättre efter operation (ingen mellangård, delvis skadad levator på ena sidan, Puboperinealis, djupa transversus skadad)?

    Tack för en mycket bra blogg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *