Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Sår i mellangården som spricker upp

Sår i mellangården som spricker upp

”Jag genomgick en perineorafi, och ett tag efteråt fick jag en infektion och såret sprack upp. Jag vet inte än om det bara är ytliga stygn eller om det också är stygnen i musklerna längre in. Men min fråga är nu – varför kan jag bara inte åka in och få det här ihopsytt igen? Det känns jättekonstigt att behöva gå omkring så här uppfläkt i flera månader.”

Sår som spricker upp

När ett kirurgiskt sår läker som det ska sitter vävnaderna ihop med hjälp av stygn samtidigt som det som ska bli ärrvävnad börjar skapas i såret. Stygn och sår spricker ibland, ganska ofta på grund av infektioner. Kroppens övriga status spelar också in. Diabetes, fetma, rökning och undernäring är alla saker som kan påverka läkningen till det asämre. (Fettceller har mindre effektivitet i blodflöde och syresättning jämfört med andra vävnader.)

Utöver detta kan skickligheten och suturtekniken hos den som opererat spela in. Tryck från fysisk aktivitet eller från ökning av buktryck vid skratt, hosta, nysning kan också orsaka tryck på sår som gör att de går upp. Sår som spricker upp gör det ofta mellan 3-10 dagar efter operationen.

Försiktighet

Det är på grund av detta som vi ofta uppmanar patienter att vara väldigt försiktiga de första två veckorna efter en operation. Man behöver röra sig lite och ofta, men ska undvika stora, hastiga rörelser och belastning.

Infektioner

Infektioner ger svullnad, varbildning, onormal rodnad, feber, ökad mängd och illaluktande flytningar och smärta. Om du märker av infektionstecken ska du fort som ögat söka vård och vara kanske ytterligare lite försiktig med yviga rörelser och belastning.

Fenomenet resuturering

Att sy igen ett operationssår som har släppt kallas ”resuturering”. Man forskar på möjligheten att resuturera uppspruckna lagningar efter förlossning, men det finns ännu inga tydliga resultat. Jag har aldrig sett någon prata om resuturering efter perineorafier faktiskt. Min gissning är att sårrupturer efter perineorafier i nästan alla fall handlar om infektioner. Och då ska man inte sy igen.

Resuturering efter förlossning

Här kan du läsa om vad vi inte vet kring resuturering av förlossningsskador (grad 2) (grad 3-4). Trots att vi inte riktigt vet om det här är en bra metod eller inte erbjuder vissa sjukhus resuturering om stygnen går upp inom en veck, men då måste stygnen ha spruckit upp av exempelvis mekaniska faktorer och inte på grund av infektion. När man väl behandlat infektionen kan det sedan ha gått så pass mycket tid att en resuturering inte längre är lämplig eller möjlig.

Färska sårytor behövs

Anledningen till detta är för att sårytorna ju läker. Hud eller slemhinna vill liksom stängas, oavsett om det är i ett korrekt läge eller ej. Har det gått lite för lång tid och såret inte längre har två färska sårytor kommer ihopläkning kanske inte ske. Eller om det sker delvis kanske det också uppstår fistelgångar eller annat. Man behöver alltså färska sårytor för att kunna sy.

Sekundärläkning

När det får läka ”inifrån och ut” utan att man syr igen kommer ny vävnad fylla ut klyftan där såret sprack upp. Om det bara var hud/slemhinna involverat i såret som gick upp kan detta ofta läka fint, trots allt. Om sårrupturen involverande muskler och andra vävnader längre in får man sedan göra en ny bedömning och se om man ska försöka sig på en ny operation eller inte. Men då vill man ofta att den fysiologiska läkningen i området ska ha fåt tuffa på ett tag.

Granulom

I vissa sår uppstår granulom, det är små röda och upphöjda fläckar av vävnad som ibland kan göra lite ont och ha lätt att börja blöda. Om dessa stör dig kan de behandlas med ett medel som man penslar på, men ofta läker de också bort med tiden.

Sår i mellangården som spricker upp

Det finns få saker som är så tärande efter att ha genomgått en tuff och smärtsam operation, som att såret spricker upp. De flesta lider oerhört av osäkerheten detta medför och sorgen av att inte bara få en smidig läkning och återhämtning. Men en liten tröst är att det faktiskt ofta tar igen och läker rätt fint ändå. Och det bästa sättet att komma igenom den jobbiga perioden är att ta en dag och en vecka i taget. Rätt var det är har tillräckligt tid gått och du kan antingen se att läkningen ändå blivit bra. Eller så tar du dig tillbaka till opererande läkare och ber om en ny bedömning. Men alla er drabbade: Jag känner oerhört mycket med er.

Dela gärna med er av egna erfarenheter i kommentarsfältet!

Övrigt tips: Rehab efter bäckenbottenoperation är en kurs som ger dig som behöver en vägledning under läkningens första månader och ger ett successivt stegrat träningsprogram.

9 kommentarer till “Sår i mellangården som spricker upp”

 1. Jag ”firar” snart 1 år med att spricka upp i mellangården efter perineorafi, var och varannan dag, var och varannan vecka. Och ingenstans tycks hjälp finnas. Dag ut och dag in tuffar på och plötsligt har 1 år gått liksom…

  1. Vad har du testat i form av behandling? Det är ofta överspänning i bäckenbotten i kombination med ett stramt ärr som orsakar sprickor som kommer exempelvis efter penetrativt sex. Att behandla överspänning och ärrets eftergivlighet med egenvård eller hos fysioterapeut kan hjälpa. Har du testat?

   1. ‌Är spänd samt har skör hud där men jag har tyvärr också en djup abscess som inte läker och inte sekundärläker heller. Abscessen går igenom en del av muskeln till och med. Men ingen verkar riktigt ha någon plan. Man har prövat öppna och låta det sekundärläka 2 gånger (utöver alla miljoner gånger det är öppet pga att det spontanspruckit själv) provat betnovatsalva, blivit penslad med olika ämnen som ska fräta upp och skapa sårytor igen och penicillinbehandlingar. Har gått hos fysioterapeut men det blev paus i och med reoperation.

    1. Ah, då fattar jag att det är mer komplicerat! Det låter ju som att de testat flera olika o-trevliga men potentiellt bra alternativ. Hoppas det läker fint nu snart, med hjälp eller av sig själv. ❤️

 2. Hej! För fem dagar sedan genomgick jag en operation för uppbyggnad av mellangården. Dag nr fyra på morgonen när jag gick på toaletten för nummer två så kom det färskt blod från mellangården. Det här färska blodet fortsätter komma så fort det blir lite tryck på mellangården (typ sitta på toaletten eller sätta mig ner på huk för att plocka upp något). Jag kan tillägga att jag äter Movicol och upplever inte att jag är hård i magen. Jag ringde sjukhuset och opererade läkare trodde det var ok, att det är en typ av sträckning i såret som gör att det blöder. Jag är livrädd att något har gått fel och att det kommer felläka nu eller att stygn har släppt. Är det normalt att det blöder från mellangården efter en sådan här operation? Det droppar blod i toaletten varje gång jag sätter mig. Inte när jag ligger eller står. Kan tillägga att jag har väldigt ont fortfarande, men det tänker jag säkert är normalt i och med att det bara har gått ett par dagar sedan op. Sjukhuset bad mig kontakta dem om blödningen blir värre, men hur vet man vad som är en riklig blödning?

 3. Jag har precis (igår) genomgått en perineorafi och är nu livrädd att såret ska gå upp. Fick inte så mycket instruktioner inför hemgång ang vad jag skylla undvika mer än ’tunga lyft’. De sa att jag kunde röra mig som vanligt och att det är smärtor som ska begränsa mig isf. Promenader osv är helt ok. Dock upplever jag det när jag läser på nätet att det är ganska vanligt att såret spricker upp vid denna operation? Vilket gör mig ganska rädd och paranoid. Jag har tittat lite med en spegel men samtidigt läser jag att man ska undvika att sära på benen så mycket eftersom det kan orsaka att det spricker? Jag kan inte se några stygn på utsidan så gissar att alla sitter på insidan? Eller hur brukar det se ut? Hur vet jag om stygnen har släppt?

  1. Ja, det är en vanlig oro. Sår som går upp brukar oftast göra det pga infektioner eller omfattande svullnad pga överansträngning+spretiga rörelser. Att förhålla sig som om man har en pennkjol på sig är vettigt första veckorna.
   Försök att ta det lugnt och ligga ner när du känner dig svullen, samt duscha efter avföring, klapptorka försiktigt med papper och ligg och lufta då och då.
   Du märker om stygnen släpper genom att såret börjar glipa.
   Stort lycka till!

 4. Jag gjorde opererades för rectocele för 2,5 vecka sedan och rörde förmycket på mig i helgen så allt svällde upp totalt. Har panik nu att det stygnen gått upp för jag rört på mig förmycket. Hur vet jag om stygnen gått upp? Svider och bränner i vaginan mådde så bra förra veckan att jag ”glömde bort” att jag måste ta det extremt lugnt.

  1. Oftast är det överansträngningssmärta och svullnad som känns sådär. Om ytliga stygn gått upp kan man ibland se det med blotta ögat. Om det skulle vara så att djupare stygn gått upp kan det vara svårt att veta, ofta får man vänta in den slutgiltiga återhämtningen och de hur det blir.

   Börja nu med att vila ordentligt i några dagar, troligen känns det bättre sen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *