Hoppa till innehåll
Hem » Flödet » Läsarfråga om proloterapi

Läsarfråga om proloterapi

Svar på läsarfråga om proloterapi

Hej! Jag stötte pa begreppet “Prolotherapy” som påstås vara en injektions-behandling som ska hjälpa läkning av ligament & bindväv. Har du hört talas om detta? Om ja, vad är din syn på det? Är det något som går att göra i Sverige, vad du vet?

Läsarfråga

Tack för frågan! Jag har fått läsa in mig på ämnet och ska svara enligt bästa förmåga.

Vad är proloterapi?

Proloterapi är ett paraplybegrepp för några olika tekniker som syftar till att behandla mjukdelar, ligament och muskelsenor. Man sprutar in ett visst medel i ligamentets eller senans infästning mot ben. Det finns en vidd av vilka medel man sprutar in, men det mest omnämnda är en kombination av lokalbedövning och glukos (sockerlösning). Den tänkta förklaringsmodellen är att den insprutade lösningen triggar en inflammatorisk reaktion vid en skada, och detta stimulerar tillväxt och spridning av celler. Jag har inte hittat någonstans i världen där proloterapi finns inkluderad i sedvanlig sjukvård (men jag har alltså inte letat ÖVERALLT såklart).

Saknar evidens

Anledningen till detta är att proloterapi är så kallad ”experimentell medicin” som saknar evidens för effekten. Det finns några studier men de är små och har hög risk för misstolkning av resultaten till följd av bristande metodik i studierna. Det här är en metod som alltså funnits sedan 1900-talet men som fortfarande saknar evidens. Det är inte nytt på det sättet, vilket gör att man kan dra slutsatsen att det kanske inte heller finns så mycket evidens för god effekt att hitta längre fram heller.

Proloterapi för bäckenbotten?

Jag förstår att inom mitt fält kan intresset för proloterapi väckas i samband med en önskan om att hitta en effektiv behandling för levatorskador exempelvis. Problemet med lite skador i bäckenbotten är att de delar som brustit eller släppt inte längre sitter nära andra änden, lite som spända gummiband som brister. Gummibandets bägge ändar kommer inte ligga kvar i närheten av varandra och kunna läka ihop. Så jag tänker att det inte finns någon som helst poäng med att försöka spruta in något sen-läknings-stimulerande i bäckenbotten, även om det nu skulle fungera på andra ställen kroppen.  

Finns det i Sverige?

Jag gjorde en googling och hittade något ställe som verkar erbjuda detta. Men det är som sagt privat behandling som kostar pengar och som inte har någon vetenskapligt fastställd effekt.

Läsarfråga om proloterapi

Jag hade inte hört talas om det innan, och efter lite inläsning är det heller inget jag skulle rekommendera.

Relaterad läsning på bakingbabies

Föryngringsprylar för bäckenbotten

Vidare läsning

Prolotherapy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *