Levatorskada och orgasm

Orgasm

Läsarfråga om levatorskada och orgasm

När jag fick mina första orgasmer efter förlossningen kände jag obehagliga ryck och fadder längst fram långt ned i buken. Det kändes konstigt och omfattade hela bäckenmuskulaturens koordination på något vis. Jag diagnostiserades senare med bilateral totalavulsion vilket fått mig att fundera på om förnimmelserna i nedre delen av buken kan förklaras av detta, dvs. om levatorn kontraherade som vanligt vid orgasm då styrkan var god sedan den suttit fast relativt nyligen? Men att den inte höll fast i framändan utan snarare fladdrade lite klent fritt tills den till slut blivit försvagad och då inte märks av på samma sätt vid orgasm? För visst är det så att levatorn har en roll i förnimmelsen vid orgasm då den ska kontrahera?

Läsarfråga

Levator anis funktion vid sex

Bäckenbottens främsta funktion är hållningsrelaterad, den lyfter och bär bäckenorganen och hjälper till med bålens stabilitet. Utöver detta hjälper den till med kontinens och tillåter penetration vid införande av föremål eller vid samlag. Vid orgasmer drar levator ani ihop sig, det är de rytmiska pulserna man kan känna vid orgasm.

Sex efter förlossningen

De flesta nyförlösta har nedsatt lust och nedsatt sexuell förmåga i ungefär 6-12 månader.

Efter komplicerade förlossningar eller bristningar är smärta vid sex vanligare under det första halvåret.

Levatorskada och orgasm senare

Volymen i slidan ökar vid en levatorskada och bäckenbotten kan få minskad kraft i sammandragningarna som hör ihop med orgasmen. Det verkar inte som att en levatorskada alltid och nödvändigtvis innebär nedsatt känsel vid samlag, minskad upphetsning eller nedsatt orgasmförmåga, men det kan göra det.

Svar på frågan

Jag tycker att det låter som en rimlig tolkning från din sida! Jag har i alla fall ingen bättre hypotes än den du själv har!

Nu blir jag otroligt nyfiken!

Finns det fler levatorskadade som vill dela med sig av sin orgasm-erfarenhet på kort och lång sikt efter skadan?

Referenser

Previous

Next

5 Comments

  • Jag opererade mellangården i november 2020, ett år efter min förlossning. Minns jag rätt var min levatorskada ensidig. På grund av uppskjuten efterkontroll vet jag inte hur väl läkaren lyckades få med levatorn vid operationen. Men – såhär 1,5 år och en ytterligare graviditet senare så skulle jag säga att jag känner mina orgasmer mycket starkare än förr. Liksom som att de går djupare. Ska snart få en undersökning av opererande läkare, det ska bli intressant att få veta status på levatorn.

  • Jag har en ensidig levatorskada och en defektläkt grad 2-bristning. Har inga problem alls att få orgasm, snarare väldigt lätt.
    Sen har jag ju såklart andra besvär, men sexlivet funkar faktiskt tack och lov bra.

  • Dubbelsidig levatorskada (avulsion) här och just minskad kraft i sammandragningarna upplever jag som en tråkig effekt av skadan. Jag skulle inte kalla det nedsatt orgasmförmåga men orgasmerna känns inte lika starkt.

    Om man får följa upp med en ny fråga så funderar jag ibland på om det skulle kompensera om knipet i övrigt (med de muskler som är hela) blev starkare, men det låter ju på din beskrivning här som att det rytmiska pulserandet handlar om levator ani enbart?

    • Ja, bulbocavernosus är med i slidans stånd och ”kuddar upp” vaginalöppningen för penetration och är viktig för att penetration ska kännas skönt. Men själva ”schwunget” i orgasmerna är det mest levator ani som står för. Dessa muskler utgör ju också den stora muskelmassan i bäckenbotten.

  • Såhär sex år efter skadan och ett år efter op anses resultatet slutgiltigt. Jag skyllde länge bristande förmåga och intresse på att det var naturliga följder efter att föda barn och ha små barn och aldrig få sova, och att det senare skulle ordna upp sig. Dessvärre upplever jag det som att någon dragit ur kontakten. Jag har helt förlorat förmågan att bli våt eller kåt och känner ingen större sensation vid penetration. Klitoris fungerar men ger fjösiga orgasmer när inte kopplingen till vaginan finns med. Jag minns så väl hur det ska och kan kännas att det bara blir en enorm besvikelse med sex när snippan är lika intressant som vilken annan kroppsdel som helst, och sex är därför något som vi inte har längre i våra 30-åriga liv. Har fått ”bästa tillgängliga” vård som försöker påtala att närhet handlar om mer än bara sex. Absolut, men sex är ofta en stor och viktig del i ett förhållande och något man inte förväntar sig förlora förrän man blir äldre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritets Preferens
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.