Förlossningssätt efter grad 3-bristning?

Läsarfråga om förlossningssätt efter grad 3-bristning

Står inför valet av vaginal förlossning eller kejsarsnitt med nr 3. Grad II med 1:a och grad III med 2:a. Hur mkt sämre blir själva läkningen ju fler bristningar man får? Går det att få helt normal läkning trots att det finns ärrvävnad sen tidigare?”

Läsarfråga

Tack för frågan!

Det här är en otroligt svår fråga och jag vill på inget sätt att du tar mitt resonemang här som ett skräddarsytt svar till dig. Bara du och dina vårdgivare vet vad som är bäst för dig.

I ditt fall beskriver du att då haft en bristning grad 2 första gången och en bristning grad 3 andra gången. Bara det är lite ovanligt, statistiskt sett får man oftast den största skadan första gången. Fanns det några specifika faktorer som ledde fram till grad 3-bristningen som man tror att man på påverka vid en ytterligare förlossning? Var barnet väldigt stort? Kan du få gå på extra kontroller och kanske bli igångsatt tidigare om barnet verkar bli stort? Kom barnet felvänt? Fanns det andra faktorer som ökade risken för större bristning – sugklocka, långdraget förlopp osv? Kan man ta hänsyn till och planera för att minimera dessa risker? Om det går att se en mer eller mindre tydlig orsak till varför du fick din grad 3-bristning kanske man också kan se möjlighet till att minska risken att du drabbas igen.

En annan sak som jag nu heller inte vet om dig som frågeställare är om du har några besvär efter dina bristningar, och hur du har mått kring förlossningarna överlag. En riktlinje som finns gäller att vid kvarstående besvär av anala läckage efter 6 månader efter en förlossning, så rekommenderas kejsarsnitt. Det har att göra med att man inte vill orsaka en försämring av anal inkontinens, och detta kan bli sämre även vid en mindre bristning.

Går det att få okomplicerad förlossning trots tidigare ärrvävnad?

Ärrvävnad är mindre elastisk än annan vävnad. Brister du på exakt samma ställe så kan det bli mer komplicerat att få ihop igen. Men alla kroppar är unika även när det kommer till ärrvävnad. Vissa kan få djupa och stora bristningar och trots detta fortsätta ha mjuka och flexibla mellangårdar med välläkta ärr. För andra kommer ärret bli mer tjockt och hårt, och då blir vaginas flexibilitet begränsad i det området. Det här innebär att det kan vara rimligt för vissa att föda utan ny stor bristning, och för andra är det mer riskabelt. Prata med din vårdgivare om detta! Risken att få en ytterligare sfinkterskada (grad 3 eller fyra) är ungefär stor för dig om omföderska med tidigare sfinkterskada, som för en förstföderska – dvs ca 6-7 %.

Går det att få normal läkning trots tidigare ärrvävnad?

Det här med läkningen är en ännu svårare fråga. Det handlar nog inte så mycket om ärrvävnad som det handlar om omfattningen av bristningen. Får du en ny, eller en till, grad 3-bristning är ju risken för kvarvarande anala besvär kanske större. Här kan man tänka lite olika:

  • Har du inga besvär så kan du föda vaginalt om du vill det.
  • Vid kvarvarande besvär så rekommenderas ofta kejsarsnitt.
  • Har du sfinkterdefekt som syns på ultraljud eller onormalt låg spänningsgrad i sfinktrarna rekommenderas ofta också kejsarsnitt, även om du inte i dagsläget har symtom. Vid grad 4-bristningar är det ovanligt med efterföljande vaginala förlossningar.

Referenser

Risk factors for recurrent obstetric anal sphincter injury (rOASI): a systematic review and meta-analysis

Maternal outcomes in subsequent delivery after previous obstetric anal sphincter injury (OASI): a multi-centre retrospective cohort study

Previous

Next

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *